Financial Times: Platforma X a devenit un canal pentru conținutul de dreapta și ar trebui oprită

Postat de pe 16 august 2024

De la Hearst la Murdoch, puterea „mogulilor mass-media” a reprezentat o provocare pentru guverne încă de la nașterea mass-media. Nu s-au confruntat niciodată cu cineva ca Elon Musk. Cel mai bogat om din lume este atât proprietarul lui X, cât și, cu 194 de milioane de urmăritori, cea mai urmărită persoană de pe platforma de socializare numită anterior Twitter, oferindu-i o acoperire extraordinară. Interesele de afaceri care acoperă tehnologie, producție, spațiu și apărare îl fac o figură cu care mulți politicieni sunt reticenți să se încurce. Cu toate acestea, ultimele săptămâni au evidențiat capcanele unei astfel de concentrări de influență în acest „absolutist al libertății de exprimare”, scrie colegiul editorial al Financial Times 

În Marea Britanie, X a fost un canal pentru conținut care a contribuit la stimularea revoltelor anti-imigrație în orașele engleze. Mesajele sale au aprins flăcările. El a declarat că „războiul civil este inevitabil” în Marea Britanie, a împărtășit o poveste falsă postată de un grup de extremă dreapta și a lansat ironii despre premierul Sir Keir Starmer. X a rezistat la apelurile de a elimina postările pe care unitatea de dezinformare a guvernului britanic le-a considerat o amenințare la adresa securității naționale.

În SUA, unde Musk și-a răspândit anterior pariurile politice, dar acum îl susține pe Donald Trump să se întoarcă la Casa Albă, monitorii au descoperit că cel puțin 50 dintre postările sale despre alegerile din 2024 – strângând împreună 1,2 miliarde de vizualizări – au fost respinse de verificatori de fapte independenți. Săptămâna aceasta, X a transmis în direct interviul său de două ore cu Trump .

Twitter a fost o sursă de dezinformare chiar înainte de achiziția lui Musk de 44 de miliarde de dolari în 2022. Dar reducerile magnatului la moderarea conținutului și reintroducerea unor figuri interzise anterior, inclusiv activistul britanic de extremă dreapta Tommy Robinson, au dus la o creștere a postărilor de dreapta și a urii. Iar contul propriu al antreprenorului a devenit unul dintre cei mai mari distribuitori de conținut provocator. Musk are același drept ca oricine să-și împărtășească opiniile, dar publicul său vast îi conferă o datorie specială de a acționa cu grijă.

Primul amendament al Americii pentru libertatea de exprimare și Secțiunea 230 a Communications Decency Act, care exonerează platformele de internet de răspunderea pentru conținutul postat de terți, oferă lui X și Musk o marjă largă de libertate în SUA. Unele mari democrații au promulgat legi prin care companiile de social media să răspundă pentru conținutul fals sau dăunător și ar trebui să fie gata să le folosească.

Luna trecută, UE l-a acuzat pe X în temeiul Legii sale privind serviciile digitale că ar fi ignorat legea europeană, permițând dezinformarea și discursurile ilegale de ură pe platformă și a început procedurile împotriva Meta și TikTok. Dar acțiunea trebuie să fie coordonată și judicioasă. Scrisoarea comisarului pentru piața internă Thierry Breton înainte de interviul lui Musk cu Trump de săptămâna aceasta, în care amenința cu pedeapsă în cazul în care conținutul de pe X îi pune pe cetățenii UE în pericol de vătămare gravă, a fost prost primita. Aparent, nu s-a pus de acord cu alți comisari în prealabil ceea ce a i-a dat dreptate lui Musk și afirmațiilor campaniei Trump că Bruxelles-ul încerca să se amestece în alegerile din SUA.

În cazul lui Musk, o influență moderatoare ar putea avea propriii săi aliați de afaceri și investitori. Credința în geniul său și teama de a pierde profituri uriașe i-au făcut să fie reticenți în a-l critica. Cu toate acestea, dominația personală a magnatului își expune întotdeauna afacerile la un grad neobișnuit de „risc de persoană cheie”. Acum, blocarea creșterii utilizatorilor și zborul agenților de publicitate la X ar putea pune în pericol investițiile celor care au ajutat la finanțarea achiziției sale. Și există câteva semne că schimbarea lui spre dreapta îi înstrăinează pe unii probabil cumpărători de vehicule electrice Tesla.

Musk este unul dintre cei mai talentați antreprenori ai epocii postbelice. În loc să pătrundă mai adânc în dezbaterile toxice online, prietenii și investitorii ar trebui să-l sfătuiască să se mențină la activitățile la care excelează – și care au fost fundamentul bogăției și influenței sale în primul rând.

sursă: Financial Times 


Opiniile cititorului

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate *


Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.


Melodia actuala

Titlu

Artist

Background