The Wall Street Journal: Zelenski ar fi pregătit aruncarea conductelor Nord Stream în aer

Postat de pe 15 august 2024

Autor: Marius Ghilezan

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a aprobat planul de aruncare în aer a gazoductelor „Nord Stream” și „Nord Stream-2”, dar a încercat să-și anuleze decizia, totul după ce CIA a aflat despre proiectatul attentat, afirmă surse „The Wall Street Journal.”  

Oficialii ucrainieni au planificat, încă din 2022, aruncarea în aer a gazoductului ce alimenta cu gaz jumătate din Europa, mai spun sursele. Pentru realizarea misiunii, a fost aleasă o ambarcațiune de scafandri, în care trebuia să fie obligatoriu și o femeie. Prezența acesteia era menită să creeze iluzia unei simple croaziere prietenoase. De asemenea, de finanţarea exploziei trebuiau să se ocupe inclusiv oameni de afaceri ucraineni.

Toate acordurile au fost încheiate verbal, pentru a nu lăsa dovezi sub formă de documente. Volodimir Zelenski a aprobat acest plan, dar Agenția Centrală de Informații din SUA a aflat despre el. La cererea CIA, liderul ucrainean a anunțat anularea operațiunii, dar fostul comandant șef al Forțelor Armate ale Ucrainei, Valeri Zalujnîi, nu numai că i-a ignorat cererea, ci a schimbat şi planul inițial.

Procuratura germană anchetează scafandri și o femeie

Ziarul german „Süddeutsche Zeitung”, citând o anchetă comună cu postul de televiziune ARD și ziarul „Die Zeit,”, a anunţat nu demult că Procuratura Generală din Germania a emis un mandat de arestare pentru un instructor de scufundări ucrainean suspectat de implicare în atentatul cu bombă asupra „Nord Stream”.

În ultima vreme, după cum a scris ziarul, acesta a locuit în Polonia. Potrivit datelor existente, el s-a ascuns acum.

Procuratura germană, afirmă publicația, suspectează alţi doi instructori de scufundări ucraineni de implicare în sabotajul asupra „Nord Stream”, inclusiv o femeie. Se presupune că toți trei ar fi făcut parte din echipajul iahtului cu vele „Andromeda”, care este în centrul anchetei germane.

Nava ar fi putut fi folosită pentru a livra explozibili către conducte.  Purtătorul de cuvânt al Cabinetului de Miniştri german, Wolfgang Büchner, a declarat că ancheta cu privire la exploziile asupra gazoductelor „Nord Stream” și „Nord Stream-2” reprezintă cea mai mare prioritate pentru Guvernul german.

sursă: newstand.ro


Opiniile cititorului

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate *


Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.


Melodia actuala

Titlu

Artist

Background