Ghilezan despre spectacolul ratat al Olimpiadei pariziene și nedreptatea făcută Sabrinei Voinea

Postat de pe 12 august 2024

Autor: Oana-Medeea Groza

În emisiunea „Ce-i în Gușă, și-n căpușă”, moderată de Cozmin Gușă la Radio Gold FM, jurnalistul Marius Ghilezan a vorbit despre bilanțul Jocurilor Olimpice de la Paris, care sunt superlativele, incidentele și aberațiile pe care ar trebui să le analizăm și reținem, cum acționează sportul azi din punct de vedere geopolitic, respectiv despre cazul gimnastelor românce și decizia aberantă a FIG.

David Popovici rămâne vedeta sau eroul românilor în urma performanțelor sale de la Jocurile Olimpice. Amintim, așadar, rezultatele tânărului înotător român: serii 100m liber: 47.92 (locul 3); semifinale 100m liber: 47.66 (locul 5); finală 100m liber: 47.49 (locul 3); serii 200m liber: 1:45.65 (locul 1); semifinale 200m liber: 1:44.53 (locul 1); finală 200m liber: 1:44.72 (locul 1). S-au mai remarcat, în viziunea jurnalistului Marius Ghilezan, francezul Léon Marchand și chinezul Pan Zhanle. La haltere, s-a remarcat Mihaela Cambei, care a câștigat medalia de argint la categoria 49 kilograme. România a luat în total 9 medalii: 3 de aur, 4 de argint și 2 de bronz, depășind ținta anunțată de președintele COSR, Mihai Covaliu, care a declarat înaintea JO de la Paris că speră la 6 medalii. În competițiile de: judo, lupte, canotaj, atletism, gimnastică, publicul a sesizat scăderea nivelului competițional, generată de lipsa sportivilor ruși. Având în vedere că următoarea ediție a Jocurilor Olimpice se va ține la Los Angeles, nu este exclus ca mai multe națiuni să fie văduvite de prezența în competiție, dacă se va dicta în funcție de interesele geopolitice. Cozmin Gușă a comentat cu ironie că în curând vom urmări Jocurile Euroatlantice și Jocurile BRICS, însă teoria sa nu este departe de adevăr.

A impresionat negativ stilul hollywoodian de închidere a Jocurilor Olimpice, după cum a remarcat Marius Ghilezan, dezvoltând subiectul în editorialul său intitulat „Închiderea JO de la Paris / Mimetismele de Hollywood au cotropit imaginația franceză”. „Cât despre ceremoniile sfârșitului de Olimpiadă, sunt cel puțin trei remarci critice. Coborârea pe frânghie a lui Tom Cruise, care a preluat steagul olimpic, urcându-se pe o motocicletă spre aeroport și ajungând la Los Angeles, unde cântau deja trei trupe de muzică, e prea hollywodeană, prea ca la țară. ‘Mission in action’ în Parisul olimpic e o peliculă de distrat metresele de la Moulin Rouge. Regizorul Thomas Jolly, cel care a batjocorit “Cina cea de taină,”  a produs o temă SF fără poveste. Personajul ’Le Voyageur d’Or’, o creatură venită din spațiu, înțepată și prea veninoasă, aterizează pe un Pământ pustiit și descoperă indicii vagi ale fostelor Jocuri Olimpice, n-are carne. Scena pare din alt film. Voiajerul mai mult înfricoșează, decât să creeze starea de admirație”, spune jurnalistul. Paradoxal, au lipsit trimiterile la sport din spectacol.

Trecând la scandalul în care au fost implicate gimnastele românce, Marius Ghilezan a reamintit faptul că Sabrina Voinea a fost cea cu adevărat nedreptățită, evoluția sa fiind arbitrată în baza unor probe fabricate, gimnasta fiind chiar depunctată. Dacă execuția Sabrinei Voinea ar fi fost recalculată, ar fi urmat o anchetă la nivelul arbitrajului, cel al Federației Internaționale de Gimnastică și s-ar fi combătut frauda, lucru imposibil în sistemul profund corupt din sportul mondial.

Emisiunea „Ce-i în Gușă, și-n căpușă”, moderată de Cozmin Gușă, poate fi urmărită de luni până joi, pe Radio Gold FM, începând cu ora 13. Înregistrarea integrală poate fi urmărită pe pagina de Facebook a Radio Gold FM România, dar și pe platforma goldtv.ro


Opiniile cititorului

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate *


Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.


Melodia actuala

Titlu

Artist

Background