Marea Britanie: „Printre manifestanții violenți, unii sunt cetățeni obișnuiți”

Postat de pe 7 august 2024

După masacrul de la Southport din 29 iulie, revolte violente împotriva imigrației au lovit Regatul Unit. Jurnalistul britanic Jeremy Stubbs spune pentru Le Figaro ca grupurile ultranaționaliste „profită de furia populară preexistentă” a clasei muncitoare britanice.

Jeremy Stubbs este director editorial adjunct al Causeur și președinte al asociației conservatoare britanice din Paris.

  • FIGARO. – Duminică, 4 august, Regatul Unit a cunoscut a patra zi de revolte după uciderea a trei copii într-un atac cu cuțitul în Southport, luni, 29 iulie. Care sunt aceste tensiuni un simptom?

Jeremy STUBBS. – Aceste tensiuni se explică prin furia și frustrarea resimțite de o parte semnificativă a populației, furie și frustrare care, din păcate, se exprimă violent într-un anumit număr de cazuri . Protestatarii au două ținte. În primul rând, vizează politicienii și mass-media. Aceștia îi critică pe cei din urmă pentru o formă de rea-credință în modul lor de a prezenta și explica cele mai atroce crime. De exemplu, în urmă cu trei ani, un parlamentar conservator, David Amess, a fost înjunghiat până la moarte. Chiar dacă acest asasinat a avut un motiv terorist, anumite mass-media și politicieni au preferat să vorbească despre ura online, îndreptată adesea împotriva aleșilor. După crimele teribile ale acestor trei fete tinere în Southport, luni, 29 iulie, mulți au vorbit despre crimă cu cuțit. Această crimă a atins proporții epidemice în Regatul Unit și afectează în principal adolescenții, dintre care unii își reglează în acest fel conturile. Dar asasinatul din 29 iulie nu are nimic de-a face cu acest fenomen.

În timpul acestor revolte,  demonstranții au vizat și poliția britanică . Potrivit acestora, discursul și abordarea poliției diferă atunci când vine vorba de manifestanți albi. Ei percep o diferență de tratament.

  • După atac, au circulat zvonuri despre originea și religia atacatorului. În ciuda dezmintirilor din partea poliției britanice, aceste informații continuă să mobilizeze oamenii de pe platforme. Ce rol joacă rețelele sociale în aceste revolte? Cum rămâne cu implicarea Ligii engleze de apărare?

Rețelele sociale joacă întotdeauna un rol în astfel de evenimente și oferă adesea un alibi convenabil pentru politicieni. Este adevărat că micile grupuri ultranaționaliste sunt implicate în revolte, mai ales în cele mai violente aspecte, dar profita de furia populară care exista înainte de intervenția lor. Nu toți manifestanții violenți pretind că aparțin extremei drepte sau acestor mici grupuri ultranaționaliste. Unii sunt cetățeni de rând. Cu toate acestea, implicarea în revolte a acestor grupuri mici, cum ar fi Liga Apărării Engleză, permite presei și personalităților politice să nu-și recunoască propria responsabilitate în furia populară. Violența ultranaționaliștilor este condamnabilă, la fel ca și zvonurile false despre identitatea atacatorului. Dar acest lucru nu trebuie să ascundă faptul că clasele muncitoare albe din aceste orașe se simt abandonate.

Inima revoltei nu stă în ura față de migrant, chiar dacă aceasta este exprimată, ci în tratamentul clasei muncitoare britanice. Specificul acestor revolte rămâne în sentimentul de abandon din partea clasei conducătoare, politice și media.Jeremy Stubbs

Articol integral: mariustuca.ro


Opiniile cititorului

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate *


Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.


Melodia actuala

Titlu

Artist

Background