Marea Britanie: ciocniri între poliție și manifestanți anti-imigrație în mai multe orașe

Postat de pe 4 august 2024

Marea Britanie este cuprinsă de violență în urma atacului cu cuțitul care a luat viețile a trei fete din Southport, în nord-vestul Angliei, lunea trecută, scrie Le Figaro

Violența a izbucnit la Liverpool, Manchester și Belfast în cadrul demonstrațiilor care au avut loc sâmbătă în Marea Britanie cu lozinci anti-imigrație și anti-musulmani, într-un climat tensionat în urma revoltelor care au zguduit orașul din Sunderland.

Aceste adunări au început după atacul cu înjunghiere care a luat viețile a trei fete din Southport (nord-vestul Angliei), luni, după ce au circulat zvonuri despre religia și identitatea presupusului atacator, Axel Rudakubana, un adolescent de 17 ani.

De atunci, și în ciuda discursului ferm al guvernului laburist împotriva a ceea ce a descris drept „ura de extremă dreapta” , Marea Britanie se află la a treia zi de violență, după cele care au zguduit Southport marți, Londra și alte orașe miercuri și Sunderland (Nord-Est) vineri.

Aruncă scaune și cărămizi

Raportate în mai multe orașe, printre care Leeds (Nord), Nottingham (Centru), Portsmouth (Sud) sau Belfast, în Irlanda de Nord, mitingurile de sâmbătă au fost difuzate pe scară largă pe rețelele de socializare de personalități de extremă dreaptă, precum fondatorul și fostul lider al Liga engleză de apărare, Tommy Robinson.

Situația, adesea tensionată, cu pe alocuri contra-demonstrații organizate la chemarea mișcărilor antirasiste, a d egenerat uneori, ca la Liverpool. În acest oraș popular din nord-vestul Angliei, demonstranții au aruncat în poliție scaune, cărămizi și alte proiectile, a remarcat un fotograf AFP.

Polițiști răniți

„Câțiva ofițeri de poliție au fost răniți în timp ce se confruntau cu o tulburare gravă în centrul orașului Liverpool ”, a declarat poliția din Merseyside peX. „Acest comportament (…) nu va fi tolerat. Și îi vom aresta pe cei responsabili ”, a adăugat ea. La Manchester, au avut loc încăierare între demonstranți și poliție, care încearcă să țină la distanță o contra-demonstrație pentru a evita ciocnirile dintre cele două grupuri, potrivit BBC.

La Nottingham, poliția a intervenit și între demonstranți, pe de o parte un grup care strigă sloganuri anti-migranți și afișează steaguri engleze, iar pe de altă parte un grup răspunzând cu sloganul: „refugiații sunt bineveniți aici ”, potrivit unui jurnalist AFP. 

În Hull, în nord-est, protestatarii au spart ferestrele unui hotel folosit pentru a găzdui solicitanții de azil, potrivit BBC, în timp ce în Belfast petarde au fost aruncate în timpul unor schimburi tensionate între un manifestanți anti-musulmani și anti-rasiști.

În total, peste treizeci de apeluri la demonstrații au fost lansate în Regatul Unit în acest weekend, majoritatea răspunzând la sloganul anti-imigrație „Este suficient!” (Ajunge!), răspândit pe scară largă pe rețelele de socializare, conform unui recensământ realizat de asociația antirasism Hope Not Hate.

Agenți spitalizați

Și îngrijorarea este deosebit de acută în rândul liderilor religioși musulmani, deoarece o moschee a fost vizată în Sunderland, ca și în Southport în timpul ciocnirilor anterioare de marți. La Londra, participanții la un marș pro-palestinian organizat în mod regulat în centrul orașului s-au adunat conform planului, sub supraveghere puternică a poliției. „Părinții mi-au spus să nu vin astăzi, dar eu sunt de aici. Marea Britanie este patria mea”, a declarat Meraaj Harun, studenta de 24 de ani, pentru AFP.

Vineri seara, în Sunderland, au avut loc ciocniri în fața unei moschei între polițiști și revoltători, mulți dintre aceștia afișând steaguri engleze și scandând sloganuri islamofobe. Poliția a denunțat „nivele grave de violență” . Trei ofițeri au fost internați în spital, în timp ce opt persoane au fost arestate. Alte ciocniri au avut loc miercuri în mai multe orașe, în special în Londra, unde poliția a arestat peste o sută de persoane, Hartlepool (nord) și Manchester.

„De neiertat”

Autoritățile și mulți politicieni au condamnat ferm această violență, ministrul de Interne Yvette Cooper promițând că revoltații „vor plăti prețul pentru violența și comportamentul lor de bandit” .

Primarul Nord-Est Kim McGuinness a condamnat „grupurile de extremă dreapta” . Ministrul Educației și reprezentantul ales pentru Sunderland, Bridget Phillipson a denunțat violența „de neiertat” , adăugând că „infractorii implicați (…) vor fi identificați, urmăriți și pedepsiți” .

Articol integral: mariustuca.ro


Opiniile cititorului

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate *


Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.


Melodia actuala

Titlu

Artist

Background