Pugilistul taiwanez Lin se califică în sferturile de finală la box feminin

Postat de pe 3 august 2024

Taiwaneza Lin Yu-ting (-57 kg), unul dintre cei doi luptători aflati în centrul unei controverse de gen în turneul olimpic de box, s-a calificat vineri în sferturile de finală, învingând-o pe uzbeca Sitora Turdibekova, scrie TV5Monde.

Cu o zi înainte, victoria fulgerătoare a algerienei Imane Khelif prin abandonul adversarei sale italiene Angela Carini a stârnit o controversă internațională, stârnind în special reacția premierului italian Giorgia Meloni și a candidatului republican la alegerile prezidențiale americane, Donald Trump.

Mai mobilă, cu o acoperire mai mare, taiwaneza a câștigat la puncte. Cei doi luptători s-au salutat la sfârşitul luptei.

Cerându-i-se să reacționeze la întrebările despre sexul ei înainte de luptă, Lin a spus canalului taiwanez TVBS că „se gândește doar să aibă performanțe mai bune în ring”.

„Bănuiesc că oponenții mei se tem de puterea mea”, așa că detractorii „căută doar un defect și fac mare lucru din el”, a spus sportivul, fără a spune că a fost afectată.

În 2023, sportivul în vârstă de 28 de ani a fost privat de medalia de bronz la Campionatele Mondiale din Delhi de către Federația Internațională de Box (IBA), „după ce nu a respectat standardele de eligibilitate bazate pe rezultatele unui test biochimic”, a indicat fișa sa de informare întocmită de CIO, modificată de atunci.

În același an, însă, a fost autorizată să participe la Jocurile Asiatice de la Hangzhou, unde a câștigat medalia de aur la categoria greutate pană (-57 kg).

Federația Internațională de Box a respins faptul că a efectuat teste pentru măsurarea nivelului de testosteron, dar nu a precizat natura analizelor efectuate pentru a decide excluderea lui Imane Khelif și a taiwanezului Lin Yu-ting de la Campionatele Mondiale.

IBA menține relații foarte tensionate cu CIO, punând în pericol menținerea pe termen lung a boxului în probele olimpice.

Modificat de atunci de CIO, dosarul pugilistului algerian Imane Khelif a precizat că a fost descalificată chiar înainte de lupta ei pentru medalia de aur -66 kg, după „niveluri ridicate de testosteron”.

Victoria ei fulgerătoare de joi, prin abandonarea adversarei italiene, a declanșat controversa privind participarea celor doi sportivi la Jocurile Olimpice.

Giorgia Meloni a denunțat „o luptă care nu a fost pe picior de egalitate”.

„Președintele Meloni și numărul unu al CIO (Thomas Bach) au convenit că guvernul și Comitetul Olimpic Internațional vor rămâne în contact pentru a evalua cum să rezolve această problemă în viitor”, a scris guvernul italian într-un comunicat.de presă de vineri, referitor la „regulile care vizează garantarea echității în competițiile sportive”.

Dezbaterea a avut loc și în campania prezidențială din Statele Unite, unde mai mulți oficiali republicani au desemnat-o pe algerianca drept bărbat. „Voi ține bărbații departe de sportul feminin!”, a scris Donald Trump cu majuscule pe rețeaua sa de socializare Truth.

sursă: TV5Monde.


Opiniile cititorului

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate *


Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.


Melodia actuala

Titlu

Artist

Background