Ungaria si Bulgaria au sesizat CIO cu privire la cazul lui Imane Khelif
Postat de Gold FM Radio pe 3 august 2024
Comitetul Naţional Maghiar a sesizat Comitetul Internaţional Olimpic cu privire la pugilistul algerian, Imane Khelif, care se va confrunta sâmbătă cu o sportiva din Ungaria, scrie Ouest France
Comitetul Olimpic Maghiar a declarat că dorește să „clarifice” împreună cu Comitetul Olimpic Internațional (CIO) condițiile de participare a pugilistului algerian Imane Khelif, care se va confrunta sâmbătă cu un ungur, în urma controversei legate de sexul său la Jocurile Olimpice de la Paris.
„Doar concurenții cu caracteristici biologice exclusiv feminine ” trebuie să fie „ permiși să concureze la categoria feminină”, a declarat vineri Comitetul într-un comunicat, spunând că dorește să „ protejeze interesele sportivilor maghiari”. „ În caz contrar, dreptul femeilor la șanse egale și la concurență loială este în mod fundamental încălcat ”, a adăugat el, solicitând „concurență loială”.
Sâmbătă, unguroaica Anna Luca Hamori trebuie să o înfrunte în sferturile de finală la mai puțin de 66 de kg pe pugilistul algerian Imane Khelif, admis la Jocurile Olimpice după ce a fost exclusă de la Mondiale în 2023 de Federația Internațională de Box (IBA) pentru că nu a reușit. o unitate de testare de acest fel. IBA, care are relații teribile cu CIO, a infirmat că testul său a constat într-o analiză a nivelului de testosteron, dar nu a precizat natura acestuia.
Bugaria face acelasi lucru
Toată lumea vrea „o explicație simplă”, dar o explicație „alb sau negru nu există”, „nici în comunitatea științifică și nici în altă parte”, a argumentat vineri Mark Adams, purtătorul de cuvânt al CIO, reînnoindu-și sprijinul pentru Imane Khelif. Boxerul algerian s-a „născut femeie, înregistrată ca femeie, își trăiește viața ca femeie, boxeaza ca femeie”, a adăugat el. „Acesta nu este un caz transgender”
Abandonul brusc al adversarului său italian, joi, la Villepinte, după o lovitură directă violentă în față, a stârnit reacții puternice, printre care și cele ale lui Donald Trump și ale Giorgiei Meloni.
Într-un interviu acordat tabloidul maghiar Bors, sportiva din Ungaria Hamori a denunțat o luptă „nedreaptă ”, revenind la remarcile anterioare în care s-a apărat și a spus că ar avea „cu atât mai mult merit să o bată”.
În Ungaria, unde premierul Viktor Orban vizează în mod regulat comunitatea LGBT+ și problemele de gen, afacerea provoacă scandal. Mass-media pro-guvernamentală se referă la Khelif ca și cum ea ar fi un „mascul biologic ”, referindu-se la Jocurile drept „wokolympics”.
În Bulgaria, a cărei boxer Svetlana Kamenova se va confrunta duminică cu cealaltă luptătoare aflată în centrul controversei, taiwanezul Lin Yu-ting (-57 kg), Comitetul Olimpic a fost de asemenea revoltat de participarea la competițiile feminine a „reprezentanților celălalt sex”, potrivit acestuia.
„Suntem îngrijorați de sănătatea sportivelor de sex feminin, deoarece s-a dovedit științific că bătăile bărbaților pot duce la răni grave și traume permanente”, a declarat comitetul bulgar, anunțând intenția de a depune o plângere oficială la CIO.
sursă: Ouest France