Ghilezan: Orban își dă mesajele din România pentru a marca o strategie autonomistă pentru unguri

Postat de pe 29 iulie 2024

Autor: Oana-Medeea Groza

În emisiunea „Ce-i în Gușă, și-n căpușă”, moderată de Cozmin Gușă la Radio Gold FM, jurnalistul Marius Ghilezan a vorbit despre mesajele lui Viktor Orban de la Tușnad legate de decăderea UE și războiul ucrainean, semnificația emiterii lor din România, la pachet cu convorbirea sa telefonică cu Donald Trump.

Jurnalistul Marius Ghilezan este cel mai consecvent comentator al evoluției politice a lui Viktor Orban, însă anul acesta nu a fost invitat la Băile Tușnad, acolo unde premierul maghiar a ținut un discurs important. Analistul Cozmin Gușă consideră că anul acesta Viktor Orban și-a uprgadat și sofisticat jocul politic, adăugând la mesajele cu caracter geopolitic peren și câteva dezvăluiri din conversația pe care a avut-o cu Donald Trump. Anul acesta, Viktor Orban a descris clar și dur marea problemă a dezintegrării Occidentului, anunțând sfârșitul previzibil al acestuia de peste decenii sau secole, marcat de momentul în care Asia va prelua hegemonia. Viktor Orban a evidențiat faptul că Rusia rămâne constantă și credibilă, un pol de încredere în lume, prin anti-LGBT-ismul afișat. Ministrul Afacerilor Externe maghiar, Péter Szijjártó, a declarat că, în mandatul de președinție a Consiliului UE al Ungariei, va fi o prioritate aderarea României la Schengen, pentru că atât românii din Ungaria, cât și maghiarii din Transilvania sunt interesați de libera circulație a persoanelor.

Orban și-a construit o adevărată tradiție din a-și emite mesajele cele mai importante de vectorizare geopolitică din România, an de an. Aceasta se poate explica prin interesul nedeclarat al maghiarilor și al administrațiilor succesive de a promova țara-mamă. Totodată, locul desfășurării cuvântărilor sale indică faptul că Orban dorește inclusiv o promovare a Ținutului Secuiesc. Orban îl are întotdeauna alături pe László Tőkés, care-i cere premierului maghiar să promoveze ideea autonomiei Ținutului Secuiesc în sensul oferirii de drepturi depline acestei comunități de maghiari de pe teritoriu românesc.

Viktor Orban a emis din România o serie de mesaje foarte importante în contextul mondial actual, mesaje pe care ar fi trebuit să le dea aici în primul rând suveraniștii români. Discursul lui Orban, care a circulat în presa internațională, ne avantajează inclusiv prin menționarea unui oraș românesc și a României în toate colțurile lumii. Orban transmite, în subsidiar, și ideea că românii sunt foarte înțelegători și grijulii cu etniile. Serviciile secrete maghiare țin cu Orban și-l protejează, ceea ce îi facilitează consolidarea statutului în regiune și la nivel geopolitic.

Emisiunea „Ce-i în Gușă, și-n căpușă”, moderată de Cozmin Gușă, poate fi urmărită de luni până joi, pe Radio Gold FM, începând cu ora 13. Înregistrarea integrală poate fi urmărită pe pagina de Facebook a Radio Gold FM România, dar și pe platforma goldtv.ro


Opiniile cititorului

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate *


Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.


Melodia actuala

Titlu

Artist

Background