Statistici îngrijorătoare cu privire la criminalitatea din România – CIFRE ÎN EXCLUSIVITATE!

Postat de pe 22 iulie 2024

Autor: Oana-Medeea Groza

În emisiunea „Scamatoriile Iosefinei”, jurnalista Iosefina Pascal a prezentat în exclusivitate o serie de statistici îngrijorătoare cu privire la criminalitatea din România, analizând inclusiv cazurile recente ale doctoriței stomatolog de la Brăila, cel al bărbatului din capitală care și-a ucis soția, cel al profesorului pedofil din București, dar și alte astfel de cazuri groaznice, care au înfiorat România în ultimele luni.  

Jurnalista Iosefina Pascal a avut ideea inedită de a analiza dacă rata crescută a criminalității în România are legătură cu pandemia, lockdown-ul și cu alte evenimente recente din ultimii 5 ani. Iosefina a descoperit că în România s-a înregistrat o creștere îngrijorătoare a numărului de pedofili. S-a remarcat o creștere de peste 30% a faptelor de abuz asupra copiilor sub 14 ani și a faptelor de viol și a pedofililor condamnați definitiv. Înainte de pandemie, rata de criminalitate în acest sector al actelor împotriva copiilor era constantă, înregistrându-se mici fluctuații, pe când la un an după izbucnirea pandemiei, când restricțiile erau cele mai dure, au crescut brusc cazurile de pedofilie și abuz asupra minorilor și încarcerările făptașilor. Odată cu lockdown-ul și accesul liber la Internet, mulți au dobândit comportamente de tip sociopat, iar pe acest fond au apărut și atrocitățile descrise anterior. Singurul eveniment major care a afectat România în ultimii 5 ani a fost pandemia și carantina.

Pe alt palier, s-a observat că vârsta consumatorilor de droguri a scăzut la 8-10 ani, acest fenomen fiind cauzat de lipsa de acțiune a autorităților, dar și de lipsa de interes a părinților în educarea copiilor. Totodată, s-au dublat și cazurile de furt și tâlhărie. În anii 2017, 2018 și 2019, deci înainte de pandemie, numărul de cazuri de furt și tâlhărie erau constante, în timp ce după 2020-2021 s-a putut observa o creștere uriașă a numărului de cazuri de furt în special. În 2024 vorbim deja de un număr dublu de persoane condamnate pentru furt. Explicația are legătură tot cu pandemia, care a generat o scădere a nivelului de trai, o creștere a numărului de cetățeni șomeri și o intensificare a sărăciei. Se adaugă la aceste probleme presante ale societății și încurajarea unor astfel de acte de către clasa politică, prin puterea exemplului și prin faptul că oamenii au fost martorii a nenumărate grațieri, exonerări și eliberări ale unor protejați din diverse domenii și la actele de tip mafiot exhibate în spațiul public.

Interesant este că au crescut cu un procent destul de mic omorurile. Totuși, într-un singur an au fost eliberați din închisori peste 600 de criminali în serie sau criminali care au săvârșit acte de omor prin cruzimi. Cazurile din ultimele luni, care au șocat România, au avut ca protagoniști recidiviști. Pedeapsa cu închisoarea ar trebui să aibă rol punitiv și educativ, deci să schimbe modul în care persoana condamnată reușește să se adapteze societății, însă la fel de real este faptul că există foarte multe persoane (de la violatori, la criminali) care nu mai pot fi reintegrate în societate, pentru că reprezintă un pericol public, consideră jurnalista.

În prezent, 5.000 de criminali sunt încarcerați (dintre care 3.000 au ucis prin cruzimi sau au omorât mai multe persoane), 3.000 de tâlhari și peste 4.000 de hoți, la care se adaugă peste 2.000 de violatori (80% dintre ei săvârșind abuzuri asupra minorilor). Cazurile sunt și mai multe dacă luăm în calcul că sunt și criminali sau infractori încă neprinși sau încă necondamnați.

Emisiunea „Scamatoriile Iosefinei”, prezentată de Iosefina Pascal, se difuzează de luni până joi de la ora 16, la Radio Gold FM. Înregistrările integrale pot fi urmărite pe pagina de Facebook a Radio Gold FM România, dar și pe platforma goldtv.


Opiniile cititorului

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate *


Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.


Melodia actuala

Titlu

Artist

Background