Oastea lui Ciucă se răscoală împotriva PSD. Va apărea „ruptura greco-catolică” din AUR și PNL?

Postat de pe 1 iulie 2024

Autor: Oana-Medeea Groza

În emisiunea „Scamatoriile Iosefinei”, jurnalista Iosefina Pascal a analizat ultimele evenimente din politica internă a României.

Jurnalista Iosefina Pascal a previzionat încă de la începutul anului ruperea coaliției PSD-PNL imediat după alegerile comasate. Iată că scenariul se împlinește întocmai, coaliția de guvernare experimentând mari dezechilibre în perioada aceasta. Interesant este că PNL-ul (sau cel puțin o parte a acestuia), în loc să se rupă de PSD tocmai cu scopul de a-l susține pe Ciucă și de a-l lansa pe acesta în cursa prezidențială, alege să o susțină și pe USR-ista Elena Lasconi pentru prezidențiale. S-a zis cu stabilitatea și predictibilitatea pe care o promiteau PSD și PNL în tandem înaintea alegerilor locale și europarlamentare…

PNL-ul ar dori ca alegerile prezidențiale să se organizeze cât mai târziu în toamnă sau chiar spre iarnă, convenindu-i acest scenariu de lucru pentru că până atunci vor crește taxele și impozitele, lucru pe care i-l va putea imputa PSD-ului. PSD-ul, pe de altă parte, ar dori să se organizeze alegerile cât mai repede cu putință, ideal în septembrie, pentru că la 1 septembrie se măresc pensiile și speră ca, în acest context, să poată obține un boost electoral.

Mircea Geoană este într-o permanentă goană pentru a obține susținerea unui partid. E posibil ca, pe modelul PNL-Lasconi, și PSD-ul să aleagă să-l sprijine pe Geoană în candidatura sa la prezidențiale. La AUR, pe de altă parte, se observă o distanțare din ce în ce mai pronunțată a lui Cristian Terheș de restul Alianței. Până la alegerile parlamentare e posibil să mai apară un partid „de nișă”, conservator, mai degrabă din zona catolică. Există deja niște grupuri conservatoare din zona greco-catolică sau baptistă, preponderent în PNL și AUR. Exponenții acestor grupuri au foarte mulți bani și foarte multă influență, iar aceste formațiuni au potențialul de a deveni din ce în ce mai importante în politică odată cu realegerea lui Trump în SUA. Pentru a înțelege cum se va manifesta o astfel de mișcare în România, este suficient să aruncăm o privire la modelul relaționării lui Viktor Orban cu republicanii și trumpiștii.

Emisiunea „Scamatoriile Iosefinei”, prezentată de Iosefina Pascal, se difuzează de luni până joi de la ora 16, la Radio Gold FM. Înregistrările integrale pot fi urmărite pe pagina de Facebook a Radio Gold FM România, dar și pe platforma goldtv.


Opiniile cititorului

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate *


Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.


Melodia actuala

Titlu

Artist

Background