Daria Gușă la Golden Hour cu Jessie: Va fi pace în Ucraina sau urmează al treilea război mondial?

Postat de pe 18 iunie 2024

Autor: Oana-Medeea Groza

În emisiunea „Golden Hour cu Jessie”, moderată de Jessie Baneș la Radio Gold FM, invitată a fost Daria Gușă, studentă în Scoția, la Universitatea St. Andrews, profil de geopolitică, care a vorbit despre summit-ul de pace organizat de Ucraina și despre posibilitatea izbucnirii unui al treilea război mondial.

Daria Gușă a făcut o succintă prezentare a evenimentelor: weekendul trecut, a avut loc în Elveția summit-ul de pace pentru Ucraina, organizat de Zelenski. Rusia nu a fost invitată la acest summit, așa cum ar fi fost normal. Din 160 de țări invitate, nu au participat decât 90; restul nu au acceptat invitația. Cei mai mulți dintre liderii euro-atlantici au fost prezenți: de la Emmanuel Macron, la Olaf Scholz, Giorgia Meloni și Rishi Sunak. Cea mai mare surpriză a fost absența lui Joe Biden, președintele SUA, deși acesta a fost rugat de președintele Zelenski să vină. Joe Biden a delegat-o pe Kamala Harris, care și ea a stat doar câteva ore la summit. Toată lumea a fost uimită de reacția SUA, pentru că americanii sunt principalii aliați ai Ucrainei.

Daria Gușă a explicat de ce summit-ul de pace a părut inutil, pentru că nu s-a putut negocia și cu cealaltă parte, Rusia nefiind invitată. Nici China nu a participat, deși s-a arătat pro pace în Ucraina. Arabia Saudită, care este preferată să preia negocierile de pace în locul Turciei, nu și-a trimis șeful de stat, ci pe Ministrul de Externe. Țările care au refuzat participarea au făcut-o pentru că a lipsit Rusia, iar summit-ul s-a dovedit a fi doar un eveniment de PR, din păcate.

Cu o zi înainte de summit, Putin a transmis condițiile lui de pace în mod public și a spus că, dacă Ucraina dorește să negocieze, rușii sunt dispuși la rândul lor să intre în astfel de discuții. Această propunere a fost refuzată atât de Ucraina, cât și de NATO, organizatorii acestui summit. Toți analiștii politici s-au întrebat dacă NATO și Ucraina își doresc pacea cu-adevărat, iar concluzia a fost că nu și-o doresc. NATO și SUA nu-și doresc terminarea războiului înainte de alegerile din noiembrie (din SUA) și pentru a avea motiv să înarmeze țările din NATO, și pentru a face profit pentru industria de armament americană. Pe de altă parte, Zelenski nu vrea pacea pentru că mandatul lui a expirat, nu s-au organizat alegeri noi, Rusia nu vrea să negocieze cu el, iar el vrea să rămână la putere, să soluționeze conflictul și să fie erou până la capăt. 

Care a fost scopul acestei conferințe de pace?

Analista Daria Gușă a explicat că nu a fost decât un eveniment de PR pentru Ucraina, inutil, în pofida costurilor și eforturilor care s-au făcut. Ucrainenii au vrut să demonstreze că majoritatea Globului este de partea lor, dar au obținut exact contrariul. Majoritatea țărilor au spus că nu vor să participe la negocieri de pace, atâta timp cât nu este și Rusia implicată! La sfârșitul summit-ului, multe țări nu au dorit să semneze că sunt de acord cu documentul oficial care arăta condițiile de pace ale lui Zelenski. În acest fel, el voia să arate că are susținerea internațională. 

Pacea nu este dorită, ci se dorește chiar escaladarea conflictului. Daria Gușă a evidențiat că este un război proxy între Rusia și SUA, nu este războiul Ucrainei. SUA și aliații din NATO caută escaladarea acestui conflict și implicarea Europei. Mai multe personalități politice (Viktor Orban și Aleksander Vucic) și mai mulți analiști politici au spus că se dorește escaladarea conflictului și să fie incluse mai multe țări din Europa. România este la granița cu acest război și este membră în NATO. SUA, Franța, Polonia, Germania i-au dat voie Ucrainei să atace Rusia cu arme NATO, ceea ce implică direct NATO în război. Recent, Putin a declarat că deja asta este un atac NATO asupra Rusiei.

De ce se dorește atât de mult implicarea Europei în război?

Putin a spus că toate țările care vor acorda ajutor Ucrainei pot deveni posibile ținte ale Rusiei. Sancțiunile economice aplicate Rusiei par să afecteze mai degrabă Europa, pentru că rușii au învățat să-și fabrice singuri toate produsele de care au nevoie, mai ales armament, și au prețuri tot mai mici. În Europa cresc prețurile și scade nivelul de trai. Europa doar pierde din toată această ecuație.

SUA au o influență foarte mare aspra factorilor de decizie europeni și își doresc acest război cu Rusia, iar noi, europenii suntem obligați să acceptăm toate aceste activități ostile. În cazul extinderii acestui război, Europa va suferi cel mai tare; SUA sunt departe și cel mult ne vor trimite trupe sau arme, dar victimele vor fi ale noastre.

Cât de aproape suntem de un al treilea război mondial?

La această întrebare, Daria Gușă și-a exprimat îngrijorarea și a explicat de ce crede că războiul se poate extinde. Sunt 3 conflicte care s-ar putea extinde foarte ușor: cel din Ucraina, cel din Gaza și cel din Taiwan.

1. Războiul din Ucraina: vin tot mai multe amenințări din partea NATO, iar SUA a început de 2 săptămâni să înarmeze batalionul Azov (o grupare neonazistă, care nu respectă drepturile omului), unul dintre motivele pentru care Putin a început acest război. Acest conflict ar trebui să ne îngrijoreze enorm și pentru că este foarte aproape de noi.

2. Conflictul din Gaza, care are loc din 7 octombrie 2023 și care nu prevede nicidecum pacea: palestinienii aprobă planurile de pace oferite de ONU, dar SUA și Israel nu sunt de acord cu ele. Acest conflict este foarte vechi (de peste 100 de ani) și rezolvarea lui este complicată. Israelul nu va accepta granița cu gruparea Hamas, iar soluția ar fi putut fi înființarea unui stat israelo-palestinian, dar pe care evreii din Israel nu-l vor, pentru că ar fi în minoritate față de palestinieni, care au o foarte mare rată de natalitate. Soluția pentru Israel nu poate fi decât exodul palestinienilor, căci doar așa, devenind aceștia din urmă o minoritate, evreii i-ar accepta. Comunitatea internațională își dorește pacea pentru palestinieni și evrei, dar singurul stat care nu dorește acest lucru este Israelul, pentru că nu are soluții la îndemână pentru propriul bine. Israelul își dorește escaladarea conflictului și atragerea SUA, fapt demonstrat și în aprilie, când a bombardat Ambasada Iranului. Iranul este cel mai mare dușman al Israelului pentru că sponsorizează înarmarea grupărilor Hamas, Hezbollah și Houthi. Bombardarea Iranului este un act de război. SUA a interzis Israelului să escaladeze războiul cu Iranul. 

3. Conflictul din Taiwan se poate declanșa oricând și ar fi cel mai periculos conflict al lumii. Taiwanul este o insulă pe care China o consideră ca fiind a ei, în timp ce Taiwanul se consideră un stat independent. De fapt, Taiwanul este semi-independent, iar China se consideră îndreptățită să-și refacă integritatea teritorială. SUA menține relații economice cu Taiwanul pentru a contracara influența Chinei și, mai mult de atât, a reluat finanțarea și trimiterea de armament în Taiwan. SUA a trimis mii de drone, de miliarde de dolari, care să fie la îndemâna americanilor în cazul în care China va dori să revendice Taiwanul. China este foarte profund deranjată de acțiunile SUA din acest motiv și este la fel de înarmată, un conflict China-SUA putând să apară oricând.

SUA nu poate face față acestor trei conflicte, nu are resursele necesare și nici nu poate aștepta escaladarea lor, principalul lor rival, China, avansând în plan tehnologic atât de rapid, încât SUA sunt presate să ia decizii rapide și drastice. Pe de altă parte, țările membre BRICS țin SUA în șah, americanii neputând să gestioneze toate fronturile militare și economice deschise.

Emisiunea „Golden Hour”, moderată de Jessie Baneș, se difuzează de luni până joi, de la ora 18, la Radio Gold FM, frecvența 96.9 Mhz. Înregistrările complete pot fi urmărite pe pagina de Facebook a Radio Gold FM România, dar și pe platforma goldtv.ro


Opiniile cititorului

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate *


Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.


Melodia actuala

Titlu

Artist

Background