Pe măsură ce extrema dreaptă crește, Europa se îndreaptă către momentul Donald Trump

Postat de pe 6 iunie 2024

Dacă sondajele sunt corecte, alegerile pentru Parlamentul European de săptămâna aceasta vor reordona peisajul politic al continentului, scrie Politico

Politicianul de extremă dreapta Oliver Kirchner le-a oferit susținătorilor partidului său un sfat neașteptat cu privire la următoarea mare tendință: „Investește în scutece”. 

Logica lui? Ascensiunea lui de extremă-dreapta Alternative for Germany (AfD) a șocat atât de mult „vechile partide”, a explicat el, încât instituția își murdărește acum pantalonii.

Renunțând la umorul pueril, Kirchner, unul dintre reprezentanții de stat ai AfD, și-a întărit apoi tonul la o sesiune de întrebări și răspunsuri cu credincioșii partidului în orașul de est Magdeburg luna trecută. E timpul să dezactiveze partidele tradiționale și să le ofere aprecierea lor „pentru ceea ce au făcut ei acestei țări, ce au făcut cetățenilor și ceea ce au făcut poporului” .

În toată Europa, dreapta radicală este în creștere. Alegerile pentru Parlamentul European de săptămâna aceasta vor dezvălui cât de mult.

În Franța, partidul de extremă-dreapta Rassemblement National este pe cale să primească o treime din voturi , mai mult decât dublul sprijinului celui mai apropiat rival al său, partidul Renaștere al președintelui Emmanuel Macron. În Germania, în ciuda unei serii de scandaluri, AfD se îndreaptă pe locul doi, înaintea fiecărui partener din coaliția de guvernare a cancelarului Olaf Scholz. În Italia, partidul de dreapta al premierului Giorgia Meloni, Frații Italiei, plutește cu mult înaintea grupului de urmăritori.

Într-un continent care s-a mândrit că a pus în odihnă fantomele lui Hitler, Mussolini și Franco, reapariția dreptei radicale ca forță politică vine ca un șoc. În timp ce partidele populiste și naționaliste din Europa vor rămâne probabil prea agitate pentru a-și exercita puterea brutală după numărătoarea voturilor duminică seara, succesul lor va declanșa o tulburare politică echivalentă cu cea cauzată de alegerea lui Donald Trump ca președinte al SUA în 2016. La urma urmei, rezultatele din Parlamentul European servesc ca un barometru al direcției în care se îndreaptă politica națională în unele dintre cele mai importante capitale ale Europei.

În urmă cu cinci ani, un „val verde” la alegerile pentru Parlamentul European din 2019 i-a îndemnat pe liderii continentului să lanseze o restructurare epocală a economiei, menită să facă UE neutră din punct de vedere climatic până în 2050. Anul acesta, valul curge în direcția opusă. O performanță și mai puternică a partidelor, cândva evitate ca fiind prea toxice pentru a lucra cu ele, va avea probabil un efect și mai mare, deoarece liderii politici europeni își dau seama că dreapta radicală nu mai este la porți – este în interiorul palatului și nu mai poate fi ignorată.

Ce se află în spatele ascensiunii extremei drepte
Într-o seară recentă în orașul belgian Dworp, Tom Van Grieken, liderul partidului de extremă dreapta Vlaams Belang, a urcat pe scenă la o recepție rockstar. Partidul său – care dorește să despartă regiunea belgiană de limbă flamandă într-un stat independent – ​​își atrage o mare parte din sprijinul tinerilor dornici de schimbare.

„Pur și simplu simțiți, suntem speranța atâtor flamanzi”, a spus Van Grieken. „Ce fac acești politicieni? Prostii de gen, nebunia climatică și — „oh, nu” — sfârșitul lumii. Ei nu sunt atenți la ceea ce sunt din ce în ce mai mulți flamandi preocupați: nu sfârșitul lumii, ci financiar sfârșitul lunii.”

Extremiștii insurgenți ai Europei au multe nume: extremă dreaptă, dreaptă radicală, dreapta tare, eurosceptici, populiști. Criticii lor îi numesc fasciști sau autoritari. Ei preferă să se descrie ca conservatori, suveranişti, naţionalişti – chiar democraţi.

„Europa trebuie să înceteze să mai vorbească despre extrema dreaptă”, a spus Gerolf Annemans, membru al lui Vlaams Belang și președintele partidului de extremă dreapta Identitate și Democrație Europeană pan-continentală. „Dacă te uiți la politici, dacă te uiți la unde suntem la putere, nu mai suntem la marginea politicii. Acum suntem centrul dreapta”, a adăugat el.

În timp ce dreapta radicală vine într-o serie de forme, ceea ce îi unește este o viziune asupra lumii centrată în jurul unui stat-națiune etnic, ostilitatea față de migranți, mai ales dacă aceștia sunt musulmani, și scepticismul față de organizații supranaționale precum UE, Statele Unite, ONU și, în unele cazuri, NATO. 

Unii politicieni de dreapta radicală sunt libertarieni economici, dar mai mulți îmbrățișează un stat puternic și protector – cel puțin atunci când vine vorba de cei pe care îi consideră cetățeni. În afară de fracționismul care îi afectează pe pasionați, Rusia este cel mai mare punct de diviziune. Unele partide, cum ar fi AfD sau Partidul Libertății din Austria, sunt fani deschisi ai președintelui rus Vladimir Putin. Alții, precum Frații Italiei ai lui Meloni sau partidul Lege și Justiție din Polonia se numără, din motive de convingere sau de comoditate, printre cei mai înverșunați oponenți ai săi.

Pe măsură ce dreapta radicală iese din periferie, ea atrage voturi din mari părți ale societății. Printre susținători se numără fermierii și muncitorii care dau vina pe politicile UE pentru dispariția mijloacelor lor de existență și alegătorii din clasa de mijloc care se îngrijorează de imigrație și de disiparea a ceea ce ei consideră valori tradiționale. Acestea includ din ce în ce mai mult tineri îngrijorați de creșterea costului vieții sau pur și simplu vrăjiți de următorul lucru nou.

Migrația joacă un rol central în atracție, dar la fel și problemele războiului cultural, cum ar fi accesul la avort sau drepturile LGBTQ+. Mai recent, partidele populiste din Europa au adăugat furia față de reglementările de mediu pe lista lor de probleme fierbinți.

La avântul dreptei radicale se adaugă lipsa de alternative atractive. De obicei, în vremuri de instabilitate – războaie, pandemii, incertitudine economică – alegătorii se îndreaptă spre partidele tradiționale ale puterii. Astăzi, acele partide s-au dezintegrat, în multe țări. De zeci de ani, dreapta și stânga europeană s-au luptat pentru centru și, ca doi boxeri beți de pumn, s-au prăbușit, lăsând arena deschisă pentru noi provocatori.

În ultimul tur al alegerilor europene, acest lucru a dus la oportunități explozive pentru insurgenții liberali precum Macron în Franța sau Verzii în Germania. De data aceasta, cei care pășesc în centrul inelului provin de cealaltă parte a diviziunii politice emergente a continentului.

Sosirea dreptei radicale pe scena europeană va avea un impact de lungă durată. Suportul politic format la vârsta adultă tinde să dureze toată viața. Și spre deosebire de Statele Unite, unde sprijinul pentru Trump și republicanii săi MAGA este concentrat în rândul persoanelor în vârstă ; în Europa, insurgenții au capturat, de asemenea, votul tinerilor – probabil că au blocat sprijinul pentru deceniile următoare.

Era o zi înnorată de ianuarie în Agen, un mic oraș din sud-vestul Franței, când zeci de tractoare mârâind s-au rostogolit pentru a provoca probleme. Zile întregi, fermierii au ars cauciucuri și au turnat gunoi de grajd peste fronturile băncilor și clădirilor publice ale orașului. „Dacă asta este nevoie pentru a obține o reacție, așa să fie”, a spus Aurélie Armand, un fermier și lider local al mișcării de protest. 

Taxele mari și reglementările de mediu, a spus ea, au stat în spatele izbucnirilor de furie din partea comunităților agricole de pe tot continentul. Pentru a nu lăsa nicio îndoială unde se punea vina, protestatarii au incendiat un steag european, trimițând fum negru urcând pe cerul alb.

Timp de decenii, liderii marilor partide politice au crezut că pot ține dreapta radicala departe de politică. Înființând ceea ce francezii numesc un „cordon sanitar” ei pur și simplu au refuzat să se bazeze pe voturile lor pentru a forma un guvern sau pentru a adopta o legislație. În 2000, când Jörg Haider, liderul Partidului Libertăţii de extremă dreapta din Austria, s-a alăturat unui guvern de coaliţie, ceilalţi lideri ai UE au reacţionat cu furie, evitând ţara din punct de vedere diplomatic luni de zile.

Alegătorii, în cea mai mare parte, au fost de acord. Indiferent de câte voturi au primit liderii de extremă dreapta ai Franței, precum Marine Le Pen sau tatăl ei, în primul tur al alegerilor, cetățenii din toate celelalte benzi ale spectrului s-au adunat în jurul oponentului lor în turul secund pentru a-i ține la distanță.

Astăzi, cordonul sanitar s-a prăbușit. Partidele de dreapta radicală sunt la putere sau sprijină guvernul în șapte dintre cele 27 de țări ale UE , inclusiv Italia, Suedia, Ungaria și Republica Cehă. Olanda e pe cale să se alăture rândurilor lor, cu brandul anti-islam Geert Wilders ținând frâiele. În Austria, moștenitorii Partidului Libertății al lui Haider sunt în frunte în sondaje, cu alegeri planificate pentru sfârșitul acestui an. Dacă vor prelua puterea la Viena, o treime din guvernele naționale ale UE se vor baza pe extrema dreaptă pentru supraviețuirea lor.

Chiar înainte de a intra în sălile puterii, extrema dreaptă a schimbat traiectoria politicii europene. Însăși amenințarea ascensiunii sale a întărit politica privind migrația și a înspăimântat partidele de centru să-și modereze eforturile de salvare a planetei. Câștigurile din această săptămână ar putea modela cu ușurință discuția privind sprijinul pentru Ucraina și politicile sociale precum sprijinul pentru accesul la avorturi sau drepturile LGBTQ+. 

Ca și în SUA, unde alegerea lui Trump este văzută pe scară largă ca oferind permis oamenilor de a adopta opinii politice pe care le-ar fi considerat cândva prea extreme, ascensiunea dreptei radicale europene a mutat așa-numita fereastră Overton, gama de idei considerată acceptabilă.

Rolul Ungariei este un exemplu ilustrativ al modului în care dreapta poate modela politica atunci când ocupă un birou important. Deși țara este una relativ mică, cu mai puțin de 10 milioane de locuitori, premierul Viktor Orbán a jucat un rol de blocaj la Bruxelles, perturbând eforturile UE de a redistribui solicitanții de azil și de a sprijini Ucraina în lupta sa împotriva Rusiei.

Peste orice discuție despre reordonarea politică a Europei se află Franța, unde se estimează că cele mai mari două partide de extremă-dreapta vor obține aproximativ 40% din voturi la alegerile din această săptămână, potrivit Sondajului de sondaje al POLITICO . Dacă rezultatele vor fi confirmate duminică, se va pune întrebarea dacă alegătorii sunt gata să acorde dreptei radicale o șansă la președinție atunci când vor merge la urne în 2027.

Ascensiunea lui Meloni în Italia a schimbat deja politica europeană în probleme precum migrația. Dar, în timp ce prim-ministrul italian a respectat curentul principal în chestiuni precum sprijinul pentru NATO și Ucraina, puțini cred că un președinte Le Pen ar face același lucru.

Liderul de extremă dreapta a promis să scoată Franța din comanda militară integrată a NATO și a cerut ca UE să fie deposedată de multe dintre puterile sale. Un raport parlamentar francez din 2023 a acuzat partidul ei că a servit drept purtător de cuvânt al Kremlinului. Dacă lui Le Pen sau altui lider de extremă-dreapta i se vor da cheile Palatului Elysée, UE ar putea să nu facă doar o viraj bruscă și posibil ireversibilă la dreapta, ci ar putea începe să se destrame.

Adevărata preocupare pentru dreapta radicală
La evenimentul AfD de la Magdeburg, Kirchner și colegii săi de partid au descris Germania ca fiind într-o stare de declin aproape cataclismic. Elitele politice, în descrierea lor, lăsaseră țara să fie depășită de solicitanții de azil, introduseseră politici ecologice care au dus la dezindustrializarea economiei și urmăreau politici belicoase față de Rusia care riscau să atragă Germania în război.

Kirchner a descris încercările politicienilor de a considera partidele de dreapta antidemocratice, ca parte a unei mari conspirații de reprimare a voinței poporului german, declarând că actualul guvern este mai rău decât Stasi, poliția secretă a Germaniei de Est.

„Noi suntem cei care încercăm cu adevărat să salvăm democrația în această țară”, a spus el.

Ca și în cazul lui Trump, cea mai importantă întrebare despre dreapta radicală a Europei nu este ce va face cu puterea sa. Este dacă va renunța vreodată la ea.

Multe dintre partidele de dreapta radicală din Europa poartă ADN-ul unor regimuri hotărât nedemocratice. Björn Höcke, liderul AfD în statul Turingia din estul Germaniei, a fost amendat recent pentru că a folosit un slogan nazist interzis . În Italia, Roberto Vannacci, un candidat al partidului de extremă dreapta Liga, a îndemnat alegătorii să-și marcheze buletinele de vot cu un număr roman X, o referire la Xª MAS — sau La Decima — o unitate a armatei lui Benito Mussolini, renumită pentru represalii împotriva civililor în urma atacurilor partizane. Partidul Libertăţii din Austria a fost fondat în anii 1950 de un fost general SS.

Ungaria, unde Orbán este prim-ministru din 2010, oferă din nou o privire asupra a ceea ce ar putea urma. Guvernul a fost acuzat că subminează sistemul judiciar, erodează libertatea presei și fraudează sistemul electoral . Cele mai recente alegeri din 2022 din țară au fost „pătate de absența unor condiții de concurență echitabile”, potrivit unui raport al Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE).

Unii își fac griji că Roma calcă pe urmele Budapestei. Meloni și aliații ei au lansat procese pentru defăimare împotriva criticilor de stânga în mass-media. Jurnaliştii de la postul de stat RAI au acuzat administraţia ei că „încercă să transforme RAI într-un purtător de cuvânt al guvernului”. Ea încearcă, de asemenea, să limiteze puterea justiției și să rescrie constituția pentru a-l împuternici pe prim-ministru și a slăbi capacitatea președintelui de a ține în frâu guvernul.

În timp ce guvernele italiene anterioare au făcut propuneri similare și s-au confruntat cu acuzații similare, acțiuni ca acestea sună diferit atunci când sigla electorală a partidului de guvernământ este flacăra tricoloră , simbol folosit de partidul politic neofascist format de fostul șef de cabinet al lui Mussolini la sfârșitul celui de-al doilea război mondial.

Indiferent dacă este timpul să investim în scutece sau nu, Kirchner, politicianul de extremă dreapta, a avut dreptate când a spus că partidele principale ale Europei ar trebui să fie îngrijorate. Întrebarea la care se va răspunde în lunile și anii următori este dacă au fost suficient de îngrijorați. 

sursă: Politico


Opiniile cititorului

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate *


Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.


Melodia actuala

Titlu

Artist

Background