România pe ultimul loc în clasamentul statelor europene de angajare în domeniul sportului
Postat de Gold FM Radio pe 3 august 2023
Potrivit Comisiei Europene, în 2022, 1,51 milioane de oameni erau angajați în sectorul sportului în UE, reprezentând 0,8% din totalul angajării. Aceasta reprezintă o creștere cu 10,9% a numărului de angajați în sectorul sportului față de 2021 (1,36 milioane). Sectorul sportiv include activități și ocupații economice precum echipe și cluburi sportive, antrenori, sportivi independenți, centre de fitness și activități pentru promovarea și gestionarea evenimentelor sportive.
Dintre membrii UE, Suedia a avut cea mai mare pondere a persoanelor care lucrează în domeniul sportului (1,4% din totalul angajării), urmată de Finlanda, Danemarca (ambele 1,2%), Spania și Franța (ambele 1,1%). În schimb, cele mai mici ponderi de angajați în sectorul sportului au fost înregistrate în România (0,2% din totalul angajării), Bulgaria (0,3%), Polonia și Slovacia (ambele 0,4%) și Croația și Lituania (ambele 0,5%).
În ceea ce privește ocuparea forței de muncă în sectorul sportului, au fost reprezentați mai mulți bărbați decât femei (55% și, respectiv, 45%), ceea ce duce la o decalaj puțin mai mare în ceea ce privește ocuparea forței de muncă în comparație cu ocuparea generală (54% și, respectiv, 46%).
Ocuparea în sport diferă de ocuparea totală în ceea ce privește grupele de vârstă. Mai mult de o treime (35%) dintre oamenii angajați în sport aveau vârste cuprinse între 15 și 29 de ani, mai mult de două ori mai mult decât ponderea observată în totalul angajării (17%) în 2022.
Grupa de vârstă 30-64 de ani a avut cea mai mare pondere a persoanelor angajate în sport, reprezentând 62% din toți lucrătorii din sport, ceea ce este cu 18 puncte procentuale (pp) mai puțin decât proporția raportată pentru ocuparea totală (80%). Persoanele cu vârsta peste 65 de ani au reprezentat 3% atât în sectorul sportului, cât și în totalul angajării.
Aproape jumătate (46%) dintre cei angajați în sectorul sportului au un nivel mediu de educație (International Standard Classification of Education (ISCED) nivelurile 3-4), urmați de cei cu studii superioare (terțiare) (nivelurile ISCED 5-8) la aproape 40%, ceea ce este cu 2,4 procente mai mult în sport decât în totalul angajării. Persoanele care au obținut studii superioare (nivelele ISCED 0-2), au reprezentat 14% din ocuparea forței de muncă în sport.
sursa: ec.europa.eu