Navele lui Arafat. Banii noștri – taxă pentru Schengen?

Postat de pe 12 octombrie 2022

Autor: Oana-Medeea Groza

În cadrul emisiunii „Scamatoriile Iosefinei” de miercuri, moderată de Iosefina Pascal, a fost realizată o analiză asupra unui contract foarte bănos care ridică multe semne de întrebare.

„Chiar înainte de a ateriza Mark Rutte, Premierul Olandei, la București pentru negocieri și vizita la baza militară de la Cincu, se confirmă un contract bănos, de 44 milioane de euro. E vorba de două nave cumpărate de la Compania Damen din Galați  pentru  IGSU, armata lui Arafat”. Acest contract face parte dintr-un program de achiziții mai vast numit Horizon Europe al UE.

Jurnalista se întreabă dacă totul e doar o coincidență, având în vedere faptul că acest contract apare în actualitate tocmai când România e pe cale să intre în Schengen, după 11 ani în care Olanda a blocat în mod nejustificat, la comanda Germaniei, se pare, accesul țarii noastre în acest spațiu.

Cei de la G4Media spun chiar că „e un fel de mită pentru premierul olandez pentru acceptul intrării României în Schengen”.

E posibil ca această ipoteza să se confirme dacă ne amintim de ancheta privind achizițiile de fregate din Guvernul Năstase și dacă observăm similitudinile existente între aceste două cazuri. Atunci era vorba ca România să înduplece Marea Britanie să accepte ca țara noastră să acceadă în Uniunea Europeană.

Dar acest contract pare foarte dubios și datorită legăturilor existente între Florin Spătaru, Ministrul Economiei, și firma  Damen, unde acesta a fost șef, dezvăluie jurnalista. În plus, nu se știe mai nimic despre acest contract. A fost atribuire directă sau licitație?

Dar miza este cu mult mai mare dacă ne gândim că Olanda, eterna opozantă a României, are interese imense în preluarea sau administrarea portului Constanța, iar față de asta contractul pentru cele două nave poate fi mult prea puțin pentru a ‘convinge‘ Olanda.

Iosefina Pascal concluzionează spunând că ”intrarea României în Schengen, deși este o miză foarte importantă pentru România, poate rămâne incertă chiar și după gestul slugarnic făcut de autorități”.

Emisiunea „Scamatoriile Iosefinei”, prezentată de Iosefina Pascal, se difuzează de luni până joi de la ora 16, la Radio Gold FM. Înregistrările integrale pot fi urmărite pe pagina de Facebook a Radio Gold FM România, dar și pe platforma goldtv.ro


Opiniile cititorului

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate *


Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.


Melodia actuala

Titlu

Artist

Background