80 de ani de la Debarcare: Aliații fără Rusia dar cu Zelensky în Normandia

Postat de pe 7 iunie 2024

Opt decenii mai târziu, pe aceeași plajă a „sângeroasei” Omaha, Aliații se întâlnesc joi fără Rusia, în Normandia, dar alături de ucraineanul Volodymyr Zelensky, pentru a sărbători victoria asupra nazismului în timp ce războiul apare din nou Europa, scrie RFI

Ceremonia internațională de la Omaha Beach pentru comemorarea a 80 de ani de la debarcarea de Ziua Z s-a încheiat. I-a urmat celui al cimitirului american din Colleville-sur-mer. Este o zi marcată de emoție datorită prezenței aici, în Normandia, a în jur de 200 de veterani care au vrut să vină, încă o dată, să-și amintească și să depună mărturie despre ce a fost Ziua Z, ziua în care forțele aliate au aterizat pe plaje precum cea a plajei Omaha, o întindere vastă de nisip pe kilometri de-a lungul căreia s-au poziționat astăzi șlepuri ca acelea din care soldații coborâseră la 6 iunie 1944. La marginea plajei, o enormă scenă cu ecrane gigantice în fața standurilor pentru public, cu picturi, lecturi, cântece, aterizări de parașutisti și bineînțeles discursuri.

Acești veterani au fost în primul rând oaspeții de onoare, care ar trebui sărbătoriți. De asemenea, Emmanuel Macron a decorat aproximativ cincisprezece dintre ei cu Legiunea de Onoare, în semn de recunoaștere din partea Națiunii pentru cei care au participat la eliberarea Franței. Mulți au venit în scaune cu rotile, unii încă viteji au ajuns mergând, de fiecare dată în aplauzele mulțimii mari care au venit la fiecare dintre ceremonii.

Președintele ucrainean Volodymyr Zelensky, și el invitat de onoare, a fost aplaudat când a ajuns la brațul soției sale pentru a-i saluta pe Emmanuel și Brigitte Macron pe covorul roșu întins în fața plajei Omaha. Prezența lui avea o mare valoare simbolică. O modalitate de a face o paralelă între 1944 și 2024 și de a reține că pacea nu se dobândește niciodată definitiv, în fața președintelui unei țări aflate în război împotriva invadatorului rus, pe locurile unde începuse recucerirea împotriva naziștilor de la care se împlinesc 80 de ani. . 

Ceremonia a fost urmată de un discurs al președintelui american Joe Biden, care a fost și el prezent la comemorări. „ Aici, pe țărmurile Normandiei, se va decide bătălia dintre libertate și tiranie ”, a spus președintele american Joe Biden. După un puternic omagiu adus luptătorilor pentru libertate, militarii de Ziua Z, Joe Biden a făcut paralela cu situația din Ucraina, o țară „ invadată de un tiran și în care militarii luptă cu un curaj extraordinar . Confruntat cu criticile privind lipsa sprijinului american pentru Kiev, președintele Biden a vrut să fie demonstrativ. 

Statele Unite și NATO, o coaliție de peste 50 de țări, rămân ferm de partea Ucrainei. Nu ne vom da bătuți.

sursă: RFI


Opiniile cititorului

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate *


Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.


Melodia actuala

Titlu

Artist

Background