Vegetarian, vegan și tranziții sănătoase

Postat de pe 12 aprilie 2022

Vegetarian și vegan. Cum să facem o tranziție sănătoasă către aceste stiluri de alimentație?

Autor: Adrian Lambru

Nutriționistul Elena Țâmbrea a declarat în cadrul emisiunii „Golden Hour”, de la GOLD FM, că: „Majoritatea oamenilor care au trecut de vârsta de 100 de ani au adoptat unul dintre aceste stiluri de alimentație cea mai mare parte a vieții lor”.

A fi vegetarian înseamnă a consuma proteină animală, exceptând carnea. Acest stil de alimentație se bazează pe consumul de fructe și legume, pe pește, de lapte și ouă. Pe de cealaltă parte, veganii sunt acei oameni care, din punct de vedere al alimentației, nu consumă nimic din ce provine de la animale. Alimentația acestora este strict una bazată pe plante.

„Cele mai multe studii arată că persoanele care abordează unul dintre aceste două stiluri de viață pe termen îndelungat, vegetarian sau vegan, trăiesc mai mult decât omnivorii. Diferențele pot ajunge și la zeci de ani. Majoritatea oamenilor, căci, bineînțeles, există și excepții, care au trecut de vârsta de 100 de ani au adoptat unul dintre aceste stiluri de alimentație cea mai mare parte a vieții lor” – spune Elena Țambrea.

Cu toate acestea, nutriționistul atrage atenția asupra felului în care facem această tranziție în alimentația noastră. Trebuie ținut cont de particularitățile fiziologice, de vârstă sau de bolile prezente. De asemenea, este indicat ca această trecere să fie una lentă, care se poate întinde până la un an de zile. Foarte recomandate sunt și consultarea și supravegherea medicului în tot acest proces. O tranziție bruscă poate duce la afecțiuni grave sau la probleme medicale, potrivit Elenei Țâmbrea.

„Corpul nostru trebuie supravegheat și îngrijit pentru o tranziție sănătoasă de la omnivor la vegetarian sau la vegan” – a adăugat aceasta. „Corpul nostru este adaptat pentru proteina animală. Trebuie să-i dăm un timp corpului să se obișnuiască cu sucurile gastrice și enzimele pentru a nu ne confrunta cu probleme medicale. Chiar dacă se pot găsi foarte multe vitamine și nutrienți specifice alimentelor animale și în plante, corpul nostru trebuie pregătit”.

Emisiunea “Golden Hour”, moderată de Jessie, se difuzează de luni până joi, la Gold FM, de la ora 18. Înregistrările integrale pot fi urmărite pe pagia de Facebook Radio Gold FM România.


Opiniile cititorului

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate *


Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.


Melodia actuala

Titlu

Artist

Background