Ungaria: scor în scădere pentru partidul lui Viktor Orban

Postat de pe 10 iunie 2024

Un nou partid de opoziție maghiară care a candidat pe platforma de a-l expulza pe premierul Viktor Orbán de la putere este pe cale să preia  30%  din voturi, au arătat primele rezultate, într-o lovitură surprinzătoare pentru liderul de multă vreme, scrie Politico

Peter Magyar – un fost membru al partidului de guvernământ devenit rival – și partidul său anti-establishment TISZA au obținut 30,7% din voturi, arată rezultatele, cu 60% din buletine de vot numărate. Fidesz de la Orbán a obținut un scor de 43,8 la sută, semnificativ mai mic decât au prezis sondajele.

Acest rezultat este „o victorie uriașă pentru Peter Magyar și un eșec imens pentru Fidesz”, a spus Péter Krekó, director executiv la think tank-ul independent Political Capital, adăugând că tradiționala „opoziție așa cum o știam noi s-a încheiat”.

„Fidesz are un adevărat contestatar… iar regula „eternă” a lui Orbán nu este atât de evidentă pe cât părea”, a spus Krekó, argumentând că rezultatul schimbă acum miza pentru alegerile naționale din 2026 din Ungaria.

De asemenea, alegerile au înregistrat o prezență ridicată la vot, de 57,6%, față de 43,4% în 2019.

sursă: Politico


Opiniile cititorului

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate *


Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.


Melodia actuala

Titlu

Artist

Background