UE se distanțează de SUA, iar oficialii americani fac presiuni asupra țărilor europene

Postat de pe 9 mai 2023

Autor: Oana-Medeea Groza

În emisiunea „Scamatoriile Iosefinei” difuzată la Radio Gold FM, jurnalista Iosefina Pascal a adus în prim plan încercările de schimbare a strategiei politice și economice a UE față de China, cât și posibilul colaps bancar din SUA.

De la începutul războiului din Ucraina, SUA a preluat inițiativa și a condus ostilitățile pe toate planurile, luând UE la remorcă și impunându-și strategiile militare și economice statelor europene. Dar aceste strategii care au avantajat SUA au dus la crize profunde, fără precedent în tot spațiul european.

Josep Borrell, șeful diplomației UE, a reiterat și confirmat afirmația lui Emmanuel Macron conform căreia UE trebuie să-și facă propria politică externă și propriile relații comerciale în legătură cu China. Foarte interesant, aceștia au subliniat, în esență, că nu mai trebuie ca UE să fie condusă de SUA și Europa să nu se mai raporteze la China în privința relațiilor economice, așa cum o fac americanii. Pare că s-a creat un curent și UE dorește să se rupă de SUA pentru a-și urmări propriile interese care în prezent sunt foarte grav afectate de linia economică și politică trasată de americani.

De partea cealaltă se situează SUA, care, de când a început războiul din Ucraina, are o țintă foarte importantă: să convingă neutra Elveție, care a refuzat să blocheze conturile rușilor, să-și încalce acest statut și să aleagă una dintre taberele implicate în conflict.

În SUA sunt însă probleme majore, nu se știe dacă se va ridica plafonul datoriei publice, însă altfel va fi un adevărat dezastru. În acest context, guvernul american ar putea să sisteze retragerile bancare de numerar de la American Bank, una din instituțiile bancare de top. Expertul în economie Hugh Hendry a afirmat într-un interviu acordat Bloomberg că „panica în masă și retragerile masive de capital vor pune în pericol și vor destabiliza total sistemul bancar”. După seria de falimente în rândul unor bănci importante din SUA, începând cu Silicon Valley Bank și continuând cu Credit Suisse și alte instituții financiar-bancare, oamenii, speriați, au început să-și retragă în masă banii.

„Preconizez că vor rămâne doar două sau trei bănci mari în SUA și în celelalte țări care le vor înghiți pe cele mai mici care falimentează rând pe rând. Dar și așa băncile nu ar putea acoperi niciodată aceste cereri atât de mari de numerar în același timp și astfel guvernul ar putea bloca retragerile de capital, ceea ce ar fi horror și s-ar încălca grav dreptul cetățenilor, dar și al firmelor de a dispune de propriul lor capital financiar”, și-a încheiat Iosefina Pascal analiza.

Emisiunea „Scamatoriile Iosefinei”, prezentată de Iosefina Pascal, se difuzează de luni până joi de la ora 16, la Radio Gold FM. Înregistrările integrale pot fi urmărite pe pagina de Facebook a Radio Gold FM România, dar și pe platforma goldtv.ro.


Opiniile cititorului

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate *


Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.


Melodia actuala

Titlu

Artist

Background