UE a aprobat utilizarea de viermi de făină în alimente începând cu 10 februarie
Postat de Gold FM Radio pe 5 februarie 2025
Începând cu 10 februarie, consumatorii europeni ar putea găsi un ingredient nou surprinzător în mesele lor de zi cu zi – pudra de viermi de făină tratată cu UV. Conform unui nou regulament UE adoptat pe 20 ianuarie, până la 4% din această proteină pe bază de insecte poate fi adăugată în pâine, brânză, paste și alte produse, scrie Greek City Time
Conform Eunews.it, Comisia Europeană a dat undă verde includerii făinii de larve de Tenebrio molitor în catalogul alimentar nou al UE, după ce a aprobat anterior insecte comestibile precum greierii de casă și viermii, scrie DailyNewsHungary
În ciuda opoziției grupurilor de extremă dreaptă din Parlamentul European, autorizația permite comercializarea pulberii din larve întregi tratate cu UV începând cu douăzeci de zile de la publicarea sa oficială. . Unda verde de a fost data pe 20 ianuarie de catre Comisia Europeană ceea ce înseamna ca începând cu 10 februarie, consumatorii europeni ar putea găsi acest nou ingredient în „pâine și chifle, prăjituri, paste, produse prelucrate din cartofi, brânză și produse lactate și compoturi de fructe și legume destinate populației generale”.
Compania franceză Nutri’Earth va deține drepturi exclusive timp de cinci ani, cu excepția cazului în care o altă entitate obține o autorizație separată. Mișcarea face parte din eforturile tot mai mari ale UE de a oferi alternative durabile de proteine, determinate de nevoia de a echilibra cererea de alimente cu scăderea randamentelor agricole.
Cererea Nutri’Earth datează de peste cinci ani, Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară (EFSA) confirmând la jumătatea anului 2023 că făina de larve este sigură pentru consum în diferite produse alimentare, inclusiv pâine, lactate și articole din cartofi procesați. O încercare recentă de a-i bloca aprobarea a fost învinsă de comisia ENVI a Parlamentului UE, evidențiind diviziunile politice în curs privind insectele comestibile. Cu peste o duzină de cereri pentru noi alimente pe bază de insecte aflate în evaluarea EFSA, introducerea făinii de larve marchează un alt pas în trecerea Europei către surse alimentare durabile, bogate în proteine.
sursă: Greek City Time