Transgenderul Valentina Petrillo: „JK Rowling nu știe nimic despre mine”

Postat de pe 11 septembrie 2024

Într-un interviu exclusiv pentru The Times, sportiva italiană spune că criticile privind participarea ei la Jocurile Paralimpice au avut rădăcini în transfobie și că colegii săi sportivi l-au primit cu brațele deschise.

Pentru Valentina Petrillo, sprinterul transgender în vârstă de 51 de ani, intrarea în satul paralimpic era ca un portal către altă lume. Departe de controversa participării ei la Paris, înăuntru se simțea ca o altă atletă care își împlinește visul.

„A fost viața perfectă. A fost frumos. Am fost bine primit de toată lumea”, spune italianul în timp ce se pregătește să părăsească satul pentru ultima oară. „În afară, știm că nu va fi la fel.”

Petrillo, care a concurat ca bărbat până la 45 de ani, a devenit săptămâna trecută primul paralimpic transgender și a ajuns în semifinalele probelor T12 de 200 m și 400 m pentru sportivii cu deficiențe de vedere. El știa că acea bucată de istorie va provoca reacții, dar nu se aștepta la nivelul de critici care a umbrit atletismul, dreptul ei de a concura în categoria feminină fiind criticat cu înverșunare, cu atât mai mult având în vedere diferența abruptă de vârstă față de concurenții ei.

„A fost o surpriză pentru că nu sunt obișnuit cu asta. Nu știu cum să mă descurc. Înainte eram concentrat pe performanța mea, așa că nu știam [întreaga amploare a] ce se întâmplă în jurul meu”, spune Petrillo, care adaugă că era deja supus hărțuirii zilnice acasă, înainte de acest reflector intens.

Din perspectiva lui Petrillo, critica are rădăcinile în prejudecăți și transfobie. El a aderat la regulile stabilite de World Para Athletics, care le permit sportivilor transgender atât timp cât sunt recunoscuți legal ca femeie și au furnizat dovezi că nivelul lor total de testosteron a fost sub 10 nanomoli pe litru de sânge cu cel puțin 12 luni înainte de prima lor competiție feminină și rămâne așa de atunci.

„Din 2015, când CIO a deschis Jocurile Olimpice pentru persoanele transgender, a existat o singură persoană care a concurat, Laurel Hubbard, [un halterofil din Noua Zeelandă]. Și a existat o singură persoană [transgender deschis] care a participat la Jocurile Paralimpice, eu. Deci, toată această teamă că persoanele trans vor distruge lumea [sportului feminin] de fapt nu există”, spune Petrillo. „Oamenii au spus că [mulți] bărbați ar merge să concureze ca femei doar ca să poată câștiga, dar asta nu s-a întâmplat deloc. Este doar transfobie.”

Contrapunctul, desigur, este că, după ce a trecut prin pubertate masculină, Petrillo are un avantaj inerent față de rivalele lui, indiferent dacă a fost supus terapiei hormonale, iar o atletă născută femeie și-a pierdut propriul vis paralimpic ca urmare. Iar faptul că spaniolul Nagore Folgado Garcia, medaliata cu bronz la Campionatul Mondial, a ratat semifinalele la 200 m, fiind cea mai rapida învinsa, a fost amplificat de oameni precum JK Rowling, care l-au catalogat pe Petrillo drept „un trișor mândru” . Petrillo a răspuns acelei critici la marginea pistei spunând că „nu a citit niciodată Harry Potter”.

Cu siguranță nu există nicio îndoială că performanțele lui Petrillo în calitate de concurent masculin nu ar fi îndeplinit standardul paralimpic, dar el explică că s-a luptat cu identitatea ei de gen toată viața, cu mult înainte de a începe din nou să alerge. „JK Rowling este preocupată doar de faptul că folosesc toaleta feminină, dar ea nu știe nimic despre mine”, spune ea.

Petrillo s-a născut într-o familie modestă din centrul Napoli, în 1973, când bandele Camorra erau aproape de apogeul puterilor. Casa lor era aproape de vârful unei străzi întunecate, unde traficanții de droguri obișnuiau să zăbovească în umbră, așa că el sprinta înapoi în sus pe deal la întoarcerea de la școală. „Asta a fost începutul antrenamentului care m-a adus aici”, spune el.

Numit Fabrizio, Petrillo spune că a fost un adolescent stereotip macho, de stradă, care a jucat fotbal și s-a bătut cu pumnii atunci când a luptat pentru fratele lui mai mare, dar acea persoană a acționat și ca o deghizare protectoare. „Știam că ceva nu era în regulă în prima mea zi de împărtășanie, când am intrat în biserică și le-am văzut pe celelalte fete purtând rochia lor albă și am vrut să fiu cu ele”, spune ea.

„La nouă ani am probat prima dată hainele mamei, îmi puneam oja, dar aveam o verișoară mai mare care era transgender și unchiul meu a dat-o afară din casă. Mi-a fost teamă că mi se va întâmpla și mie, așa că am ținut totul ascuns înăuntru. În acele vremuri în Napoli, am spus întotdeauna că era mai bine să fii Camorra decât să fii femeie.”

Când Petrillo avea 14 ani, a fost diagnosticat cu boala Stargardt – o afecțiune oculară moștenită rară, fără un tratament cunoscut, care a lăsat zone întunecate permanente în centrul vederii lui și care aparent i-a pus capăt perspectivelor de alergare. Medicii din Napoli au prezis că vederea i se va deteriora complet. „Obișnuiam să-mi aud părinții plângând. A fost foarte greu”, spune el.

Dar Petrillo a sfidat această predicție. Deși se străduiește să distingă oamenii, este aproape capabil să citească textul apăsând o lupă pe un ecran și privind prin periferia vederii ei. La 20 de ani, a plecat de acasă la Bologna și a studiat informatica la Institutul pentru Nevăzători și de atunci lucrează ca programator de computere.

Petrillo a revenit la alergare competitivă abia la 41 de ani. Înclinând capul, poate distinge liniile pistei la câțiva metri în fața picioarelor ei și marchează un punct de referință paralel înainte de începerea fiecărei curse pentru a recunoaște unde se află linia de sosire. . A câștigat 11 titluri naționale la categoria masculină T12 în decurs de trei ani, dar, în 2017, la scurt timp după ce mama lui a murit, Petrillo i-a spus fostei sale soții, Elena, cu care are un fiu, Lorenzo, că a continuat să poarte haine de femeie în secret și nu mai putea suprima ceea ce simțea că este adevărata lui identitate.

„Întotdeauna am spus că este un secret pe care îl voi duce în mormânt. Însemna să distrug tot ce am creat. A fost foarte dureros”, spune Petrillo. „Am văzut împreună un psiholog sexual. După patru luni, au spus că am avut disforie de gen, [pe care NHS o descrie ca un sentiment de neliniște pe care o poate avea o persoană din cauza nepotrivirii dintre sexul biologic și identitatea de gen].

„A fi homosexual a fost eliminat [din Clasificarea Internațională a Bolilor] de către Organizația Mondială a Sănătății în 1990 și sărbătorim această zi, dar a fi transgender este considerat o tulburare mintală. Nu e frumos.”

În ianuarie 2019, cu sprijinul fostei sale soții, Petrillo a început să se supună terapiei hormonale. „Începutul este devastator”, spune ea. „Am luat 10 kilograme în prima lună. Metabolismul meu s-a schimbat complet. În primul an, mi-a crescut pieptul și, mental, totul a fost diferit. Am început să am o sensibilitate mult mai mare. Cel mai mic lucru m-ar face să am chef de plâns.”

După șase luni de tratament, Petrillo pierduse mai bine de zece secunde la 400 m și aproximativ 2,5 secunde la 200 m — cele două probe în care a ajuns în semifinale la Paris — dar a considerat că un sacrificiu necesar și „mai bine să fii o femeie lentă și fericită decât un bărbat rapid și nefericit” a devenit motto-ul ei personal.

Petrillo a concurat pentru prima dată ca femeie în septembrie 2020 atât în ​​competiții para, cât și în competiții fără dizabilități. În anul următor, peste 30 de concurenți la categoria master pentru femei de 35 de ani și peste au semnat o petiție prin care cereau interzicerea lui Petrillo. „Superioritatea lui fizică este atât de evidentă încât face concurența neloială”, a scris Fausta Quilleri, avocat din Brescia și colega de alergare.

În 2022, unii sportivi s-au întors pe podium în semn de protest când se făceau poze. Petrillo a spus că nu și-a dat seama la momentul respectiv din cauza viziunii sale; i-a spus un prieten după aceea. La un eveniment de master la Ancona, lui Petrillo i sa spus că nu are voie să folosească vestiarele pentru femei. „La sfârșitul competiției, le-am spus fetelor: „Îți dai seama că nici nu văd?” ”

Petrillo trebuia să concureze la Campionatele Mondiale de Masters de atletism în sală anul trecut, înainte de a fi avertizată că era „o atmosferă agresivă” împotriva lui. Organizatorii au spus că ar trebui să anunțe poliția din cauza potențialului pericol și Petrillo a fost sfătuit să călătorească cu un bodyguard. El s-a retras ulterior de la eveniment. „Toate aceste negative au fost în lumea olimpică. În lumea paralimpică, nu am avut niciodată probleme”, spune ea.

Cu siguranță nu au existat proteste care să amintească de furora din jurul participării lui Imane Khelif și Lin Yu-ting – boxerii câștigători de aur despre care se presupune că ar fi picat testele de gen – și Petrillo spune că a fost copleșită de sprijinul primit în Stade de France, dar unii dintre rivalii ei au pus la îndoială public locul ei. „Mi se pare că nu este corect”, a spus Oksana Boturchu din Ucraina. „Nu sunt împotriva transsexualilor în general, dar în această situație nu o înțeleg și nu o susțin.”

Este un sentiment împărtășit larg, dar, pentru Petrillo, contextul personal și cel sportiv sunt inseparabile. A fi femeie și a alerga sunt trăsături definitorii ale identității ei și crede cu ardoare că una nu ar trebui să o excludă pe cealaltă. „Sper că acesta poate fi începutul unei transformări pentru persoanele transgender”, spune ea.

Pentru alții, acest reper este o amenințare pentru viitorul sportului feminin. În loc să permită resentimentelor să creeze și să-i lase pe sportivi să-și apere drepturile, este cu siguranță ca organele de conducere să aibă curajul să ia o poziție mai clară.

sursă: The Times


Opiniile cititorului

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate *


Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.


Melodia actuala

Titlu

Artist

Background