Țările G7 sunt mai puțin îngrijorate de pericolul reprezentat de Moscova
Postat de Gold FM Radio pe 13 februarie 2024
Raportul înainte de Conferința de Securitate de la München arată o îngrijorare în scădere cu privire la pericolul reprezentat de Moscova în țările G7, scrie Politico.
Rusia nu dă semne că intenționează să-și înceteze atacul neprovocat asupra Ucrainei la doi ani după lansarea unei invazii la scară largă – dar germanii consideră acum probleme precum migrația și amenințarea islamului radical drept preocupări mai imediate decât amenințarea de la Kremlin.
Asta arată o nouă cercetare publicată luni înaintea Conferinței de Securitate de la München, o reuniune a oficialilor politici și ai apărării de top care începe vineri în Germania.
În timp ce Rusia a fost percepută ca amenințarea numărul unu în Germania în indicele de securitate de la München de anul trecut, acum a coborât înapoi pe locul șapte în raportul anual.
Modelul este replicat în grupul de țări G7 – amenințarea reprezentată de Rusia a fost menționată ca principala preocupare în sondajele efectuate la sfârșitul anului 2022 pentru Indicele de securitate din München din 2023, dar a scăzut pe locul patru în general un an mai târziu.
Descoperirile vin într-un moment crucial al războiului, în vreme ce Ucraina încearcă să susțină sprijinul european, pe măsură ce angajamentul Statelor Unite față de efortul de război slăbește din cauza opoziției republicane continue din Congresul SUA.
Uniunea Europeană a convenit un pachet de ajutor de 50 de miliarde de euro pentru Kiev la începutul acestei luni, dar există deja dovezi că este insuficient, deoarece nevoile financiare ale Ucrainei cresc pe zi ce trece.
Concluzia sondajului potrivit căreia publicul german este mai puțin preocupat de amenințarea rusă decât a fost cândva este un semn al schimbării priorităților în Europa, pe măsură ce războiul intră în al treilea an.
În timp ce Ucraina a provocat daune semnificative armatei ruse de la începutul războiului, contraofensiva sa din 2023 a înregistrat progrese lente. În încercarea de a reseta strategia militară a țării sale, președintele Volodymyr Zelensky l-a înlocuit săptămâna trecută pe generalul său principal Valery Zalujny cu Oleksandr Syrskyi și a început o remaniere mai amplă a conducerii.
Războiul din Ucraina este de așteptat să domine Conferința de securitate de la München din acest an. Deși nu a fost confirmat, Zelensky însuși este așteptat să facă apariția – la doi ani după ce a zburat la München pentru a face o cerere disperată pentru ajutor internațional la conferință, cu doar câteva zile înainte de începerea invaziei pe scară largă a Rusiei.
Indicele de securitate din München 2024 dezvăluie, de asemenea, modul în care războiul din Ucraina concurează cu alte amenințări și priorități geopolitice.
Preocuparea cu privire la migrația în masă și terorismul islamic radical se află acum în fruntea listei de amenințări în Germania – o schimbare față de anul precedent.
Amenințarea reprezentată de terorismul islamic radical a sărit pe locul doi, comparativ cu locul 16 anul trecut. Migrația în masă ca urmare a războiului sau a schimbărilor climatice, care a ajuns pe locul al doilea anul trecut, se află acum pe primul loc. Autorii raportului atribuie tendințele atacurilor Hamas asupra Israelului din 7 octombrie, menționând că sondajul a fost întreprins în octombrie și noiembrie anul trecut.
„Ca și în multe alte țări, atacul terorist al Hamas din 7 octombrie pare să fi provocat o creștere a îngrijorării germane cu privire la terorismul islamic radical”, notează raportul, adăugând că „Germania are acum cel mai înalt nivel de îngrijorare cu privire la migrație dintre țările chestionate. .”
Sondajul, care a intervievat 12.000 de persoane toamna trecută, oferă, de asemenea, o perspectivă sumbră asupra gândirii multor dintre cele mai bogate țări ale lumii. O mare parte a populației din țările G7 consideră că țările lor vor fi mai puțin sigure și mai puțin bogate în 10 ani, se arată în raport. Dar perspectivele pentru așa-numitele BRICS – Brazilia, Rusia, India, China și Africa de Sud – sunt apreciate mai pozitiv de populația lor.
72% din populația lumii trăiește acum în autocrații, comparativ cu 46% în urmă cu un deceniu.
sursă: Politico