SRI se ocupă acum și de gestionarea infrastructurii pentru finanțe

Postat de pe 20 noiembrie 2023

Autor: Oana-Medeea Groza

„Nu mai putem trăi în țara asta fără SRI. Nu mai funcționează nimic dacă, Doamne ferește, SRI-ul ‘pleacă în vacanță’”, a comentat ironic jurnalista Iosefina Pascal în emisiunea „Scamatoriile Iosefinei” difuzată la Radio Gold FM, anunțând că SRI-ul va gestiona infrastructura pentru finanțe.

După ce SRI-ul a preluat cloud-ul guvernamental, adică operativitatea bazelor de date a diferitelor instituții, se pare că se pregătește de preluarea infrastructurii pentru finanțe. După ce a dat cu piciorul modernizării IT a Fiscului cu banii de la Banca Mondială, Guvernul vrea să creeze prin OUG un „hub” IT al finanțelor publice la nivel național, în care componentele de securitate națională să fie realizate de Rasirom, regia SRI, iar securitatea cibernetică să fie asigurată tot de SRI. Urgența este motivată de pericolul pierderii banilor din PNRR și un posibil dezastru național în cazul prăbușirii sistemelor IT.

Iosefina Pascal a subliniat conflictul de interese ce apare în cazul preluării de către SRI a tuturor activităților ce țin de finanțe publice, tocmai pentru că funcționarii de la SRI își pot deschide propriile firme. Au existat deja scandaluri cu privire la posibilul spionaj ce l-ar putea întreprinde în favoarea activităților lor comerciale.

Ministerul de Finanțe a pus în consultanță publică un proiect de Ordonanță de urgență (OUG) privind înființarea, dezvoltarea și administrarea unui Hub Financiar la nivelul Ministerului Finanțelor. Actul vizează realizarea unei infrastructuri hardware și software moderne, de tip cloud, la nivelul Ministerului de Finanțe, care se va interconecta cu viitorul cloud guvernamental. Hubul financiar va fi centrul de servicii și date financiare, fiscale și vamale al administrației publice înființat și dezvoltat la nivelul Ministerului Finanțelor, alcătuit cel puțin din următoarele componente: Infrastructura de bază, Infrastructura ca serviciu (IaaS), Platforma ca serviciu (PaaS), Software-ul ca serviciu (SaaS).

Dezvoltarea cloud-ului guvernamental va costa 600 de milioane de euro, iar această bază de date încă nu este operaționalizată, Ministerul Finanțelor neavând propria infrastructură IT.

Emisiunea „Scamatoriile Iosefinei”, prezentată de Iosefina Pascal, se difuzează de luni până joi de la ora 16, la Radio Gold FM. Înregistrările integrale pot fi urmărite pe pagina de Facebook a Radio Gold FM România, dar și pe platforma goldtv.ro.


Opiniile cititorului

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate *


Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.


Melodia actuala

Titlu

Artist

Background