Spanacul lui Popeye in varianta a la Cezar
Postat de Gold FM Radio pe 5 noiembrie 2023
Autor: Cezar Osiceanu
Putina lume știe povestea lui Popeye marinarul așa ca haideți sa vi-o împărtășesc si dvstra. O firma de conserve de legume înregistra pierderi mari din cauza vânzărilor scăzute de spanac asa ca au apelat la nimeni altul decât celebrul Walt Disney pentru a le realiza o reclama comercială.
Genialul Disney a realizat un mic filmuleț de promovare după care intuind potențialul imens al subiectului l-a dezvoltat singur fără sigla firmei respective creând celebrele personaje ce ne încânta si astăzi: Popeye, Bluto si Olive
Trebuie sa mai știți însă si falsa poveste a Conținutului de fier a spanacului care si ea l-a inspirat pe Disney. Astfel firma de conserve plătise un set de analize unui laborator local pentru determinarea proprietatilor fizice si chimice ale produselor sale.
De dragul frumuseții poveștii se spune ca din greșeală ar fi fost înscrisă greșit o virgula la concentrația de fier a spanacului si astfel s-a născut si mitul respectiv
Cunoscând însă metodele de marketing agresiv din America acelor ani rezulta ca exista șanse mari sa fi fost si o mică intervenție umană strict interesată in mutarea virgulei respective mai la dreapta si cu un astfel de conținut de fier spanacul sa devină un lider mondial
Dar sa revenim la rețeta noastră nu-i așa?
Avem nevoie de
- 1 kg de spanac proaspăt sau o conserva de 400 gr cu spanac
- câte o ceapa alba si una roșie de mărime medie tăiate rondele
- 2-3 căței de usturoi tăiați felii
- o roșie de grădina mare, parfumata si cărnoasa tăiată rondele
- câte o felie de mozzarella potrivit de groasa pentru fiecare rondel de roșie
- 2 oua proaspete
- niscaiva mirodenii (piper negru, oregano, busuioc, cimbru, curry si boia iute si iute
- o felie de friptura de care vrem noi, după mine in ordinea preferințelor vita, porc si pui
- o mâna de pătrunjel si una de mărar proaspete si tocate mărunt
- un pahar de vin rosu sau roze
Si acum la treaba!
Călim ceapa pana se înmoaie binișor apoi trântim peste spanacul in tigaie amestecând ușor si turnând peste feliutele de usturoi si vinul din pahar
La final presăram mirodeniile
Punem intr-o farfurie plata rondelele de roșii si așezăm deasupra lor feliile de mozarella peste care presăram un pic de cimbru apoi băgăm farfuria la cuptor pentru a se topi mozzarella. Casa deja începe toată sa miroasă a cald si bine dar noi ne continuam rețeta punând sa fiarbă apa intr-un ibric. Apoi turnam in apa clocotită cele doua oua obținând doua oua romanesti frumoase si cu un gălbenușuri zemos si delicios numai bun pentru farfuria noastră
Așezăm spanacul si friptura pe langa rondelele de roșii cu mozarella topita deasupra lor iar la final punem cele doua oua
Presăram deasupra verdeața si un pic de parmezan ras si gata.
La atac si pofta mareee!