Socialiștii spanioli încearcă să interzică mass-media de opoziție din Parlament

Postat de pe 15 ianuarie 2024

Partidul de guvernământ din Spania a retras deja acreditările unor instituții de presă pentru a participa la evenimentele sale, scrie European Conservative

După ce i-a ales pe jurnaliştii „prieteni” cărora li se permite să pună întrebări la discursul de sfârşit de an al premierului Pedro Sánchez, partidul său socialist de guvernământ, Partido Socialista Obrero Español (PSOE) a interzis acum jurnaliştilor de opoziţie de la evenimentele sale. Mergând un pas mai departe, partidul încearcă să interzică anumite instituții media acreditate din parlamentele naționale și regionale. 

Într-o declarație transmisă pe 11 ianuarie, intitulată „Da jurnalismului, nici un metru în plus pseudo-media și nici presa urii”, PSOE a anunțat că „în lumina evenimentelor petrecute în noaptea trecută de Anul Nou în fața Sediul Ferraz, pe care le considerăm extrem de grave, vom retrage legitimația de acces la sediul nostru și la evenimentele organizate de partid din toate pseudo media participante la difuzarea evenimentului organizat de asociația Revuelta.”

„Majoritatea dintre ei nu mai aveau acest acces”, a adăugat acesta.

Din septembrie au avut loc proteste frecvente împotriva politicilor lui Pedro Sánchez la sediul partidului, situat pe strada Ferraz din Madrid. Protestatarii au denunțat în mod special concesiile făcute de Sánchez față de separatiștii catalani, inclusiv o amnistie planificată pentru politicieni și pentru alții care au condus referendumul ilegal din 2017 privind independența Catalanei. 

În ajunul Anului Nou, în fața sediului partidului socialist a avut loc un alt protest de aproximativ 300 de persoane, planificat de grupul Revuelta, o organizație de tineret conservator-naționalistă. Grupul a fost cheie în organizarea protestelor în curs.  

Revuelta a transmis protestul în direct pe YouTube ca un program de Revelion, completat cu numărătoare inversă până la greva de la miezul nopții. 

În timpul protestului, o piñata care se presupune că seamănă cu Sánchez a fost bătută și arsă. Incidentul este investigat, în urma acuzațiilor depuse de PSOE . 

Protestul a fost acoperit de unele mass-media spaniole, inclusiv The Objective, care le-a intervievat pe cele două persoane care au acționat ca prezentatoare în livestreamul Revuelta cu o zi înainte de protest. PSOE afirmă că ia în considerare acțiuni împotriva unui „presuct de presă anume” – probabil The Objective – pentru interviul celor doi prezentatori, „unul dintre ei un cunoscut YouTuber care se caracterizează prin discursuri de ură față de Partidul Muncitoresc Socialist Spaniol în toate Videoclipuri”.

Însă PSOE caută o acțiune mai amplă împotriva presei care îi oferă o acoperire negativă. 

De asemenea, cer „protecție de la asociațiile de presă, FAPE, APM și APP, precum și de la Colegiul Oficial al Jurnaliştilor, în faţa continuelor atacuri și insulte pe care aceste pseudo-media le îndreaptă zilnic către PSOE și discursul instigator la ură pe care îl practică.” 

În cele din urmă, PSOE solicită sprijinul organizațiilor de jurnaliști pentru a cere parlamentului național să retragă acreditările „pseudomedia care apar pe afișul oficial al evenimentului desfășurat în noaptea de Revelion la Ferraz”.

Revuelta a enumerat OKDiario, La Gaceta del Iberosfera și alte câteva ca „media de colaborare” pe un pliant care promovează evenimentul. 

De asemenea, în declarație se face apel la „alte partide și organizații politice care favorizează coexistența și nu promovează discursul instigator la ură” să susțină moțiunea PSOE. 

Multe alte instituții media spaniole au raportat de atunci despre consecințele protestului.

Constituția spaniolă protejează „dreptul de a exprima și răspândi liber gânduri, idei și opinii prin cuvinte, în scris sau prin orice alt mijloc de reproducere”.

Rămâne de văzut dacă PSOE își va îndeplini amenințarea. 

sursă: European Conservative


Opiniile cititorului

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate *


Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.


Melodia actuala

Titlu

Artist

Background