Românii din Ucraina, o problemă pentru Zelinski? – Iosefina Pascal, la GOLD FM

Postat de pe 1 martie 2022

Autor: Adrian Lambru

Jurnalista Iosefina Pascal a declarat în cadrul emisiunii „Scamatoriile Iosefinei”, de la GOLD FM, că: „Președintele Volodimir Zelenski consideră că românii din Ucraina reprezintă o problemă. Existența acestora nu este recunoscută”.

În ciuda unui val mare de susținere a multor români față de ucrainieni, atât în spațiul online, cât și în mediul caritabil, președintele de la Kiev Volodimir Zelenski ar considera românii din Ucraina drept o mare problemă. De ziua Unității Naționale sărbătorită la data de 16 februarie, șeful statului ucrainean nu ar fi recunoscut existența românilor din această țară.

În plus acesta a declarat că Bucovina de Nord ar fi fost ocupată de români într-o declarație din urmă cu doi ani: „Republica Poporului Ucrainean (UPR) a părăsit Kievul sub presiunea bolșevicilor, cea mai mare parte a teritoriului Galiției a fost ocupată de trupe poloneze. Bucovina de Nord a fost ocupată de români (s.n.) iar Cehoslovacia a luat Transcarpatia” – notează Radio Europa Liberă.

Ucraina și separatiștii

„Acest președinte adorat de toată lumea astăzi le interzice românilor din Ucraina să studieze și să vorbească în limba maternă, fiind obligați prin lege să vorbească doar limba ucraineană” – a adăugat Iosefina Pascal. Asta în situația în care comunitatea românească ar reprezenta a treia etnie ca pondere din Ucraina, după ucraineni și ruși, dacă nu ar fi divizată „artificial” în români (151.000 persoane) și moldoveni (258.600 persoane), potrivit Ambasadei României din Ucraina.

Batalionul Azov ar reprezenta o unitate nazistă ucraineană recunoscută oficial de conducere care s-ar ocupa de separatiștii din Ucraina prin metode foarte dure, unele dintre ele sfârșindu-se și cu decesul persoanelor în cauză. „Eu zic că trebuie să fim solidari cu acești indivizi bizari” – observă Iosefina Pascal cu ironie. „Până și rușii s-au speriat de acești indivizi, nu foarte puțini la număr”.

Românul Iohannis

Președintele ucrainean Zelenski mulțumește țării noastre pentru ”contribuția semnificativă la capacitatea de apărare a țării mele” într-o postare pe Twitter. Liderul de la Kiev a mai specificat că: ”îi sunt recunoscător președintelui Iohannis pentru susținerea aderării Ucrainei la Uniunea Europeană (UE). Simțim susținerea politică și de apărare a partenerilor noștri”.

sursă: Twitter

„Se pare că doar Iohannis este recunoscut ca fiind român. Pentru că Iohannis îi ajută pe ucrainieni, nu o bună parte din populație. Dar parcă românii nu ar fi așa importanți pentru domnul președinte Zelenski, acele câteva sute de mii de persoane” – spune Iosefina Pascal. „Cu toate acestea, Parlamentul României susține integritatea teritorială, aderararea la Uniunea Europeană și societatea diversă și incluzivă din Ucraina, chiar dacă românii din Ucraina nu o duc deloc bine”.

Parlamentul României, reunit în plen luni, 28 februarie, își afirmă solidaritatea deplină față de Ucraina şi de poporul ucrainean în contextul conflictului armat cu Federația Rusă, potrivit declarației de la începutul săptămânii.

Refugiații, adevărații eroi

„Refugiații ucrainieni care fug din calea războiului și nu vor să moară pentru un conflict făcut, condus și plănuit de șefii la lume sunt adevărații eroi” – este de părere jurnalista GOLD FM. „Toți cetățenii care refuză să pună mâna pe arme au făcut alegerea potrivită pentru că promovează exact ideea de pace și condamnă astfel actul de agresiune săvârșit asupra lor”.

Prin faptul că ar fi fugit din Ucraina, cetățenii ar condamna modul în care Volodimir Zelenski s-ar ascunde în spatele civililor, conform spuselor Iosefinei Pascal. Peste 70.800 de cetățeni ucraineni ar fi intrat în România din data de 24 februarie și până în luni, 28 februarie. Dintre aceștia, peste 37.400 de cetățeni ucraineni ar fi părăsit deja țara noastră. „Sunt, așadar, în acest moment în România peste 33.000 de cetățeni ucraineni dintre care 373 au aplicat pentru procedura de azil”  a declarat luni Dan Cărbunaru, potrivit HotNews.

Emisiunea “Scamatoriile Iosefinei”, moderată de Iosefina Pascal, se difuzează de luni până joi, la Gold FM, de la ora 16. Înregistrările integrale pot fi urmărite pe paginile de YouTube și Facebook ale Radio Gold FM România.

sursă photo: Embassy of Ukraine in Romania/ Facebook


Opiniile cititorului

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate *


Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.


Melodia actuala

Titlu

Artist

Background