România a evitat la limită o situație critică în energie! Învățăm ceva din asta?

Postat de pe 22 noiembrie 2023

Lucian-Florin Puşcaşu (deputat AUR): România a evitat la limită o situație critică în energie! Învățăm ceva din asta?

Cu o seninătate absolut inexplicabilă, fără nici măcar o urmă de îngrijorare, iresponsabilul vesel de la energie, Sebastian Burduja, calamitatea care i-a luat locul dezastruosului Virgil Popescu, ne-a anunțat că România a avut un deficit de peste 1700 MW în sistemul energetic național. În loc să își pună o serie întrebări după această cădere masivă din sistemul energetic național, Sebastian Burduja a ieșit public și ne-a spus că am trecut primul test pentru comandamentul energetic de iarnă. Serios? Asta a înțeles el?

Tocmai ce am trecut la milimetru de o situație critică în energie în sistemul național, iar guvernul PSD-PNL nici măcar nu realizează acest lucru. Vremea rea din ultimele zile ne-a arătat că avem un sistem vulnerabil și că ar trebui tot timpul să ne bazăm pe o sursă de energie stabilă, predictibilă care să intre în funcțiune în asemenea situații critice, cu deficit major în SEN.

De data aceasta ne-au salvat hidrocentralele care au oferit un plus de energie de 2350 MW. Acest lucru s-a întâmplat într-o zi în care consumul de energie nu a fost unul semnificativ, iar temperaturile nu au înregistrat valori negative.

Ce se va întâmpla atunci când vremea va fi nefavorabilă, când vom fi în situații de secetă prelungită, când lacurile vor fi înghețate, iar hidrocentralele din țară nu vor putea acoperi deficitul? Vom rămâne fără energie, de unde vom mai importa?

Vedem acum că AUR a avut dreptate atunci când a criticat decizia PSD – PNL – USR de a închide minele și termocentralele și că a fost o decizie negândită și executată pentru a servi alte interese decât cele ale românilor. Mai mult decât atât, în perioada următoare va trebui să ne așteptăm la o altă decizie luată fără nici o explicație de Ciolacu, Ciucă sau alt ilustru reprezentant al guvernării: dărâmarea barajelor la presiunile ONG-urilor. După cum ne-au obișnuit cei din coaliția PSD-PNL nu se va întrezări un dram de demnitate pentru a se opune inițiativei.

Criza în care se află sistemul energetic, subliniată încă o dată prin situația din weekendul trecut, a arătat, din nou, necesitatea finalizării hidrocentralelor aflate deja în stadii avansate și blocate de către diverse ONG-uri, precum și a redeschiderii minelor (exploatărilor) de cărbune și a termocentralelor. Trebuie să avem surse stabile de producere a energiei care să stea în rezervă și să asigure suport, să intre în SEN atunci când o altă sursă iese accidental (neprogramat) din funcțiune, așa cum a fost cazul reactorului 1 de la Cernavodă.

AUR propune o serie de soluții pe termen scurt pentru a evita asemenea situații: repornirea capacităților de producție energetică pe bază de cărbune, finalizarea în regim de urgență a centralei pe gaz de la Iernut, iar pe termen mediu trebuie urgentată construirea hidrocentralelor de la Tarnița și Măcin alături de finalizarea reactoarelor 3 și 4 de la Cernavodă. Abia după aceea am putea vorbi despre renunțarea la cărbune.

Logica PSD – PNL în materie de energie de până acum arată în felul următor: România a trebuit să treacă de la statutul de producător de energie la acela de importator, lucru pe care deja îl facem, deoarece suntem importatori de energie de mai mult timp, de energie scumpă, pentru echilibrare. În schimb exportăm cea mai curată energie (energia verde) la un preț foarte mic, din cauza proastei planificări. Nu aceasta este direcția în care trebuie să mergem. Interesul românilor și al statului român trebuie să primeze.

Departamentul de comunicare al Alianței pentru Unirea Românilor                                                   


Opiniile cititorului

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate *


Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.


Melodia actuala

Titlu

Artist

Background