Rețeta „Noua Normalitate” – Statul împotriva cetățenilor

Postat de pe 15 iunie 2022

Autor: Adrian Lambru

Jurnalista Iosefina Pascal a declarat în cadrul emisiunii „Scamatoriile Iosefinei”, de la GOLD FM, că: „Ceea ce se întâmplă acum în China dovedește că statul poate folosi tehnologia împotriva cetățenilor. Modelul ar putea fi urmat și în ceea ce privește pașaportul digital european”. 

Iosefina Pascal prezintă la GOLD FM cazul recent al unui protest din Chang Hai, China, protest care nu a mai avut loc din cauza unei aplicații prin care se accesa Covid-Pass-ul, dovada vaccinării împotriva Covid-19. Acest sistem electronic chinezesc ar fi atât de avansat încât s-a aflat ce persoane intenționează să participe la respectivul proces, iar în cazul lor, aplicația a intrat în codul roșu specificând că persoana respectivă este infestată cu coronavisus și nu poate părăsi locuința.

„Nu se mai putea circula nicăieri fără a fi alertate autoritățile” – specifică jurnalista GOLD FM. „La noi există șanse să se practice lucruri similare pentru că urmează să fie adoptate modificările privind siguranța națională. O să vrei să ieși și tu frumos după pâine și te vei trezi cu poliția la ușă care nu te va lăsa să faci asta că încalci nu-știu-ce norme. Asta se numește pușcărie digitală”.

Pașaportul Digital European și problemele sale

Acest sistem ar putea fi folosit și în spațiul european prin implementarea Pașaportului Digital. Lipsa acestuia aduce incapacitatea folosiri serviciilor guvernamentale, a aplicațiilor bancare, nu se vor putea comanda lucruri acasă din cauza neprezentprii unei identități digitale și multe altele.

Această tehnologie ar putea foarte periculoasă pentru cetățeni, potrivit Iosefinei Pascal. Aceasta este de părere că: „Fără să te afli fizic într-o închisoare, poți fi încarcerat în propria locuință. Dacă nu îți poți folosi contul bancar, dacă nu mai poți să cumperi apă, pâine… Să nu te mai poți deplasa în afara locuinței… Odată cu implementarea identității digitale în Europa, astfel de lucruri se vor putea întâmpla și la noi”.

Nu doar în China…

Chiar dacă în spațiul public s-ar vorbi doar despre spațiul chinezesc când vine vorba de asemenea strategii, jurnalista GOLD FM susține că acest fenomen ar fi deja prezent și în alte țări avansate. Aceasta dă exemplul Suediei, al Poloniei, dar mai ales al Ucrainei. Autoritățile de la Kiev au anunțat că ajutoarele și despăgubirile de pe urma războiului for fi date prin intermediul aplicației Diia care ar necesita, în primul rând, certificat de vaccinare.

De asemenea, în anul 2023 va intra în vigoare directiva conform căreia toți cetățenii Uniunii Europene să aibă pașaport digital european. „Probabil că și acesta este unul dintre motivele pentru care este așa mare disperare cu recensământul” – observă Iosefina Pascal. „Pentru a se putea verifica dacă datele pe care tu le-ai furnizat în pașaportul digital sunt conforme cu realitatea și să existe o altă bază de date pentru comparație”.  

Emisiunea “Scamatoriile Iosefinei”, moderată de Iosefina Pascal, se difuzează de luni până joi, la Gold FM, de la ora 16. Înregistrările integrale pot fi urmărite pe paginile de YouTube și Facebook ale Radio Gold FM România și pe noua platformă goldtv.ro.


Opiniile cititorului

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate *


Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.


Melodia actuala

Titlu

Artist

Background