Relațiile toxice în cuplu și fețele ei

Postat de pe 2 iunie 2022

Autor: Adrian Lambru

Psihologul Gina Dafinoiu a declarat în cadrul emisiunii „Golden Hour”, de la GOLD FM, că: „O relație toxică poate implica agresivitate fizică și verbală, respingere, umilință, manipulare, furie, chiar și dramatizare. Putem vorbi despre victimizare sau egoism”.

Gina Dafinoiu spune că o relație toxică se poate manifesta în diverse forme, fie că sunt ele la nivel psihologic, la nivel verbal sau la nivel fizic. Toate aceste elemente ar aduce o tensiune în relație și o energie negativă ce ar dăuda relației de cuplu. Aceasta susține că personajele unei relații toxice au, de cele mai multe ori, personalități opuse, nefiind compatibile. Iar din acest punct ar pleca întreaga toxicitate a relației respective.

Întrebată cum își poate da cineva seama cineva că se află într-o relație toxică, psihologul a specificat că: „Ar trebui să conștientizăm că ne aflăm într-o astfel de relație în momentul în care începem să ne îndoim de noi înșine, în momentul în care începem să nu ne mai placă de noi, cum aratăm, cum gândim, în momentul în care ne îndoim de propria persoană”.

De asemenea, anxietatea și agitația crescută sunt alte două caracteristici ale unei persoane care suferă de pe urma unei relații toxice. Însă cel mai evident lucru al unei astfel de relații este abuzul fizic. Gina Dafinoiu recomandă cu vehemență părăsirea imediată a unui astfel de partener în momentul când acest lucru se întâmplă: „Nu este sănătos și nici benefic să rămânem acolo”.

„Nu contează cât de greu îi pare apoi partenerului pentru gestul pe care l-a făcut” – a adăugat psihologul. „Nimeni nu merită tratat cu violență. Persoana abuzată trebuie să înțeleagă că se află într-o problemă și să caute iubirea în altă parte, căci nu în acest mod se exprimă iubirea față de cineva. Chiar dacă despărțirea poate fi grea și are urmări dureroase, aceasta merită făcută”.  

Emisiunea “Golden Hour”, moderată de Jessie, se difuzează de luni până joi, la Gold FM, de la ora 18. Înregistrările integrale pot fi urmărite pe pagia de Facebook Radio Gold FM România, dar și pe noua platformă goldtv.ro.


Opiniile cititorului

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate *


Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.


Melodia actuala

Titlu

Artist

Background