Referendum pentru restricții – rezultatul neașteptat
Postat de Gold FM Radio pe 19 septembrie 2022
Autor: Oana-Medeea Groza
În emisiunea, „Scamatoriile Iosefinei”, moderatoarea Iosefina Pascal informează asupra unui referendum organizat în Liechtenstein cu privire la restricțiile covid.
În Liechtenstein, liderii statului sunt preocupați de viitorul val de covid care va lovi țara și vor să reintroducă o serie de restricții. Ei au decis să nu impună restricțiile brusc și forțat, ci să organizeze un referendum pentru a vedea clar care sunt opiniile cetățenilor cu privire la posibilele restricții pe care vor să le reintroducă. Acesta este un gest care denotă democrație într-o țară mică și aparent nesemnificativă.
Astfel, s-a organizat un referendum privind noile restricții covid în cazul creșterii numărului de cazuri. Cetățenii au fost întrebați dacă ar fi de acord cu reintroducerea restricțiilor în eventualitatea în care un nou val de covid ar lovi țara. 53% dintre votanți au răspuns negativ. Așadar, guvernul din Liechtenstein nu va putea introduce restricții, având în vedere rezultatul referendumului.
Similar, în Elveția, în anul 2021, a fost organizat un referendum în care cetățenii au fost întrebați dacă sunt de acord cu introducerea certificatului verde pentru a intra în magazine sau alte instituții de bază. Populația a fost de acord și decizia a fost implementată. Acesta este un alt exemplu de țară în care democrația a funcționat, indiferent de rezultatul referendumului. Cetățenii au avut posibilitatea de a alege ceea ce și-au dorit.
Democrație = implicare
Iosefina Pascal atrage atenția asupra faptului că același concept de democrație implică și un grad ridicat de participare a cetățenilor la deciziile politice. Cu alte cuvinte, oamenii trebuie să fie implicați și activi, să voteze și să fie constant informați cu privire la ceea ce propune statul. În democrație nu ar trebui să existe afirmația „am fost forțat să…”, dar dacă totuși există, de vină sunt și cetățenii care nu au dorit să se implice sau să protesteze, dar care totuși știu să se plângă ulterior implementării unor decizii nefavorabile.
Ar trebui să se organizeze un referendum și în România, iar cetățenii să fie întrebați dacă acceptă măsurile aberante propuse de la nivelul UE. Altfel, românii ar trebui să ia inițiativă dacă nu vor să sufere. Decizia ar trebui să stea în mâinile cetățeanului, dar românul e prea docil și fricos să iasă la protest. Ne dorim democrație, dar ocolim practicile democratice.
Emisiunea „Scamatoriile Iosefinei”, prezentată de Iosefina Pascal, se difuzează de luni până joi de la ora 16, la Radio Gold FM. Înregistrările integrale pot fi urmărite pe pagina de Facebook a Radio Gold FM România, dar și pe platforma goldtv.ro