Proiect halucinant: Înarmarea poliției locale

Postat de pe 24 aprilie 2024

Autor: Oana-Medeea Groza

Jurnalista Iosefina Pascal a prezentat, în emisiunea sa de la Gold FM, o măsură aberantă ce se dorește a fi implementată la nivelul poliției, precum și un caz de corupție la nivelul autorităților statului.

Deși există o mare problemă cu dotările polițiștilor, astăzi, la nivelul guvernului, s-a luat decizia înarmării poliției locale cu arme letale. Agenții de la poliția locală vor putea trece de la pistoalele cu gloanțe de cauciuc la armament letal, după cum prevede un proiect de lege prin care se dorește și schimbarea competențelor acestora. Proiectul presupune consolidarea capacității instituționale a autorităților administrației publice centrale cu atribuții în domeniu, în vederea creșterii calității serviciului public de poliție locală și este demarat în parteneriat cu Agenția Națională a Funcționarilor Publici. Obiectivul principal este îmbunătățirea cadrului legal privind organizarea și funcționarea poliției locale care să asigure un management eficient al carierei polițistului local, precum și modernizarea sistemului de formare continuă și de perfecționare a pregătirii acestora. Polițiștii locali se vor ocupa și de paza valorilor, inclusiv pe timpul transportului, se vor ocupa și de dirijat circulația și vor primi arme letale, pe care le vor folosi cu aprobarea Prefecturii și a structurilor teritoriale ale Poliției Române după analizarea indicatorilor de criminalitate și a gravitații faptelor infracționale de la nivelul localității. Polițiștii locali vor fi obligați, însă, să urmeze cursuri de formare profesională personală. Programele de formare inițială, cu o durată de patru luni, se vor desfășura în instituțiile de învățământ din cadrul MAI.

Jurnalista Iosefina Pascal a evidențiat faptul că România are deja probleme cu cadrele active ale MAI și cu formarea lor profesională. De aceea am ajuns să angajăm din surse externe oameni fără pregătire în domeniu. Nu li se asigură nici cadrelor de la MAI o pregătire corespunzătoare, darămite pentru poliția locală, care ține de primării. Dacă statul tot vrea să pregătească agenți de poliție locală la MAI, ar trebui să desființeze poliția locală (care este la dispoziția primarilor) și polițiștii locali să fie recrutați în Poliția Română, unde sunt atribuții mai multe și răspunderea e mai mare. Și dacă s-ar găsi suficiente cadre care să urmeze aceste cursuri în mod legal, România are o problemă cu dotarea și cu armamentul.

Mie mi se pare că se lucrează într-una dinadins pentru slăbirea statului, în general, dar slăbirea statului prin deprofesionalizarea, destabilizarea, lipsa de personal, lipsa de pregătire, lipsa de dotări, lipsa de salarii a Poliției Române. Și astfel, dacă Poliția Română are atâtea probleme, în timp ce polițiștii locali devin un fel de dumnezei la mâna primarului, avem o problemă mare.  Un polițist trebuie să-și desfășoare atribuțiile indiferent de politic, nu? Că el aplică legea, el nu aplică legea unuia care a fost votat azi și poate peste 4 ani nu o să mai fie votat sau poate ajunge la închisoare, cum vedem că se întâmplă din ce mai des”, a punctat Iosefina Pascal.

Polițistul care acționa ca Dumbravă

Noi detalii șocante ies la iveală în povestea falsului polițist din Botoșani care a pretins 23.000 de euro de la un proxenet ca să-i pună o vorbă bună la un așa-zis ”procuror” care ar fi instrumentat dosarul în care era acuzat de trafic de persoane. Individul respectiv nu era polițist, deși spusese că lucrează la Direcția Generală de Permise de Conducere și Înmatriculări Iași. Era, de fapt, funcționar public la DRPCIV Iași și a fost prins în flagrant când a luat cei 23.000 de euro de la proxenetul căruia îi promisese clasarea dosarului de trafic de persoane. Pe un model similar celui în care a fost implicat afaceristul Cătălin Hideg și Dumitru Dumbravă, proxenetul de la Iași l-a denunțat pe falsul polițist și așa s-a ajuns la prinderea sa.

Emisiunea „Scamatoriile Iosefinei”, prezentată de Iosefina Pascal, se difuzează de luni până joi de la ora 16, la Radio Gold FM. Înregistrările integrale pot fi urmărite pe pagina de Facebook a Radio Gold FM România, dar și pe platforma goldtv.


Opiniile cititorului

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate *


Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.


Melodia actuala

Titlu

Artist

Background