Politico: Sărbătoarea Crăciunului distruge planeta

Postat de pe 26 decembrie 2024

De Crăciun, în timp ce bucuria sărbătorilor și cadourile împodobesc fiecare colț al lumii, un articol publicat de Politico descrie impactul climatic al sărbătorii crestine. De la brazii de Crăciun, simboluri ale sărbătorii, până la risipa de ambalaje și emisiile generate de cumpărăturile excesive, Crăciunul este prezentat ca o sărbătoare care contribuie semnificativ la degradarea mediului. Dacă sarbatoarea Craciunului v-a adus liniște și voie bună, echipa de sustenabilitate climatica de la Politico tine să vă reamintească prețul pe care îl plătește planeta pentru această „petrecere a consumerismului”.

Brazii de Crăciun și emisiile de gaze

În medie, un brad natural de Crăciun emite echivalentul a 16 kilograme de CO2 dacă ajunge la groapa de gunoi după utilizare. Această cantitate scade la aproximativ 3,5 kilograme dacă este transformat în așchii de lemn sau ars ca lemn de foc.

Dar dacă te gândești să renunți la bradul natural și să mergi pe unul din plastic, s-ar putea să vrei să te gândești din nou. Brazii artificiali au amprente de carbon mult mai mari, emitand in medie 40 de kilograme de CO2eq. Nu este surprinzător pentru că plasticul este făcut din combustibili fosili.

Apoi mai este problema pesticidelor. Pomii naturali de Crăciun sunt crescuți rapid și adesea în plantații de monocultură, despre care se știe că nu sunt refugii pentru biodiversitate. Pentru a proteja acești copaci de dăunători și boli, pesticidele, inclusiv controversatul glifosat, sunt adesea răspândite. Anul trecut, ONG-ul verde german Bund a testat câțiva copaci în toată țara și a găsit urme de pesticide pe majoritatea acestora.

Slime toxic și alte coșmaruri legate de jucării

Cât despre ceea ce se află sub brad, jucăriile pentru copii nu se descurcă cu mult mai bine. Potrivit unui raport de la Toy Industries of Europe (TIE) publicat la începutul acestui an, aproximativ 80% dintre cele peste 100 de jucării testate de la comercianți terți pe 10 piețe online nu au îndeplinit standardele de siguranță ale UE, cum ar fi cele stabilite de Directiva UE privind siguranța jucăriilor.

Produsele de slime – preferatele copiilor și coșmarul adulților – conțineau de peste 13 ori limita legală de bor, o substanță chimică legată de problemele de sănătate a reproducerii.

TIE pune acest lucru pe seama lacunelor din regimul de siguranță al jucăriilor din UE. Deși blocul are cele mai „stricte” reguli privind siguranța jucăriilor din lume, spune lobby-ul, acestea nu acoperă vânzătorii din afara UE atunci când vânzarea este facilitată printr-o piață online.

„Se înrăutățește pentru că aceste platforme devin din ce în ce mai populare”, a declarat Catherine Van Reeth, director general la TIE, pentru POLITICO. Acest lucru nu a fost în mod inerent un lucru rău, a adăugat ea, spunând că membrii TIE – care includ LEGO, The Walt Disney Company și Barbie-maker Mattel – vând și prin platforme online.

„Dar diferența este că atunci cumperi de la o marcă pe care o cunoști și de la o marcă care acordă prioritate siguranței, în timp ce am constatat că multe jucării care sunt vândute pe piețele online sunt vândute de către vânzători terți, adesea nu din UE, carora chiar nu le pasă de siguranță.”

Datele susțin acest lucru. În 2023, UE a fost un importator net de jucării din restul lumii, conform Eurostat , 80% provenind din China. Aproape toate alertele privind substanțele chimice pentru jucării emise în UE în 2024 au implicat cei care veneau din… ați ghicit. China.

Mănâncă, bea, călătorește și risipește

Cadouri, călătorii și mese extravagante, bogate în carne: toate caracteristicile comune ale sezonului festiv și toate sunt coșmarul unui ecologist. Să începem cu deșeurile de ambalaje. Vorbim de mii și mii de metri de hârtie de împachetat. Potrivit organizației de mediu non-profit Repak, Irlanda a generat aproximativ 97.000 de tone de deșeuri de ambalaje de Crăciun în 2022 .

Apoi este mâncarea irosită. Potrivit unui studiu realizat de agenția franceză de tranziție ecologică ADEME în 2022, 83 la sută din mese sunt pregătite în cantități în exces de sărbători.

Consumul de carne, în special, crește peste Crăciun. Și asta are un impact grav asupra mediului. Agricultura contribuie cu 40% din emisiile globale de metan, potrivit Agenției Internaționale pentru Energie, datorită în mare parte metanului pe care vacile și oile îl eructe (metanul este unul dintre cele mai puternice gaze cu efect de seră). În general, efectivele de animale reprezintă puțin sub 15% din totalul emisiilor globale de gaze cu efect de seră, conform Națiunilor Unite – aproximativ la fel ca producția de oțel și ciment combinată.

Hrănirea animalelor necesită, de asemenea, defrișarea unor suprafețe vaste de teren pentru a crește soia, porumbul și alte cereale care vă îngrășează curcanul de Crăciun sau coapsa de vită. Între timp, pășunatul vitelor și oilor hrănite cu iarbă înseamnă adesea și tăierea pădurilor sau drenarea zonelor umede. Tot ceea ce are un impact dublu asupra mediului: distruge biodiversitatea și elimină rezervoarele vitale de carbon, contribuind la schimbările climatice și la distrugerea naturii.

Dar când vine vorba de impactul asupra climei, nimic nu este mai rău decât să zbori acasă de Crăciun.

Potrivit Organizației Aviației Civile Internaționale, o călătorie dus-întors de la Londra la New York emite mai mult de jumătate de tonă metrică de dioxid de carbon per pasager. O persoană medie din Europa emite puțin peste șapte tone metrice de CO2 pe an . Cu alte cuvinte, în două zboruri ați emis aproape o zecime din emisiile pe care o face un european mediu pe parcursul unui an întreg.

Pentru un zbor dus-întors între, să zicem, Bruxelles și Berlin, cifra este puțin sub 180 de kilograme (0,18 dintr-o tonă metrică) de CO2, conform ICAO. Vrei să fii mai verde? Lua trenul. Eurostar se laudă că o călătorie cu trenul între Bruxelles și Londra emite 2,9 kilograme de CO2 per pasager, în timp ce un avion emite de 23 de ori mai mult, la 68,1 kilograme.

Totul este foarte bine pentru acei expatriați cu o scurtă călătorie acasă de Crăciun. Dar cum pot americanii din Europa, conștienți de impactul climatic, să ajungă acasă de Crăciun într-un mod mai ecologic? În prezent, nu pot, decât dacă sunt pregătiți să traverseze Oceanul Atlantic în stilul Greta Thunberg .

Și cu asta, turnați încă un pahar de vin fiert și uitați de toate aceste lucruri. Crăciunului fericit!

sursă:  Politico 


Opiniile cititorului

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate *


Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.


Melodia actuala

Titlu

Artist

Background