Ovidiu Dragoman la Golden Hour: balerinii români nu sunt suficient de apreciați în propria țară

Postat de pe 23 noiembrie 2022

Autor: Oana-Medeea Groza

În cadrul celei mai recente ediții a emisiunii „Golden Hour cu Jessie”, prezentată de Jessie Baneș la Radio Gold FM, Ovidiu Dragoman, directorul Teatrului de Balet din Sibiu, a venit cu vești noi despre viitoarele proiecte ale teatrului pe care îl reprezintă și a vorbit despre problemele cu care se confruntă balerinii din România care nu sunt suficient de apreciați în propria lor țară.

La Teatrul de Balet din Sibiu a avut loc recent premiera unui spectacol unicat de dans-teatru intitulat „Despre Noi”, în colaborare cu renumita coregrafă Beatrice Rancea. Spectacolul este pus în scenă de balerini străini din diverse colțuri ale lumii. Conceptul de spectacol de dans-teatru reprezintă o încercare de a uni cele două arte pentru a livra publicului un show desăvârșit. De asemenea, proiectul își propune să ofere frânturi din cultura și identitatea națională a balerinilor care participă, întrucât aceștia provin din diferite țări din afară.

Totodată, Ovidiu Dragoman anunță că Teatrul de Balet din Sibiu va porni un turneu european începând din luna decembrie. Trupa va călători în țări precum Olanda, Germania, Belgia și Elveția. Directorul teatrului mărturisește că astfel de deplasări în afară au reprezentat întotdeauna o experiență plăcută, întregul colectiv de artiști fiind primit cu multă căldură și apreciere. Cu toate acestea, Ovidiu Dragoman dă din casă și ne spune că „nemții nu simt aceleași finețuri precum simt italienii”, subliniind astfel că succesul spectacolelor depinde și de rafinamentul publicului. Însă, în orice caz, actorii și balerinii se pliază pe cerința publicului și așa reușesc să livreze piese de calitate.

Munca din spatele spectacolelor

„Spectacolul începe cu mult înainte de a se realiza coregrafia, înainte de a începe lucrul efectiv cu dansatorul. Spectacolul trebuie gândit, trebuie aleasă muzica. Sunt foarte mulți pași. Trebuie alese cu grijă costumele și decorurile. Iar când toate acestea sunt îndeplinite, intervine balerinul căruia îi montez coregrafia. Apoi urmează o perioadă de exercițiu, de cizelare a micilor detalii care de fapt sunt exact cele care ajung la sufletul spectatorului”, destăinuie Ovidiu Dragoman.

Deși a studiat la București, Ovidiu Dragoman a ales Sibiul pentru a dezvolta propriul Teatru de Balet. De unde vine această alegere?

Directorul Teatrului de Balet din Sibiu a povestit că el însuși a fost balerin până la vârsta de 30 de ani, timp în care s-a bucurat de prestigiu și apreciere în afară. Întors în România, și-a deschis sufletul și a dat frâu liber speranțelor și marilor năzuințe. Cât despre alegerea Sibiului, artistul a declarat: „Într-un final, a fost șansa Sibiului de a fi capitală culturală în 2007 și atunci a fost un an plin de evenimente și un an în care am putut testa gustul publicului pe întregul palier artistic, pe toate genurile de spectacole. Am dedus că avem un public iubitor de balet, ceea ce m-a determinat să înființez această companie de balet în 2008”.

De la înființare și până acum, teatrul lui Ovidiu Dragoman a trecut printr-un lung și anevoios proces de schimbare. Directorul a întâmpinat multe provocări, a trebuit să-și demonstreze abilitățile și să câștige publicul, dar, într-un final, așteptarea a meritat, dat fiind succesul din prezent și frumoasele proiecte pe care le desfășoară teatrul.

Criză de balerini în România

Teatrul din Sibiu este compus în special din dansatori străini. Se pare că absolvenții aspiră spre o viață mai bună și de aceea aleg să părăsească România în căutarea traiului ideal la care visează. Cu toate acestea, Ovidiu Dragoman a mărturisit că echipa de balerini cu care lucrează este foarte talentată și mai ales dedicată. „Deși eu îi rog să elibereze studioul seara, după repetiții, ei încă vor să repete, să exerseze, chiar și după 8 ore de muncă”, spune Ovidiu Dragoman. Deși România nu apreciază balerinii la adevărata lor valoare, ei ne reprezintă țara foarte bine și au merite deosebite chiar și departe de casă. Ovidiu Dragoman este de părere că poate este mai bine așa, pentru că experiențele trăite în cât mai multe teatre îi ajută pe artiști să se formeze și să se perfecționeze.

Emisiunea „Golden Hour”, moderată de Jessie Baneș, se difuzează de luni până joi, de la ora 18, la Radio Gold FM, frecvența 96.9 Mhz. Înregistrările complete pot fi urmărite pe pagina de Facebook a Radio Gold FM România, dar și pe platforma goldtv.ro


Opiniile cititorului

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate *


Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.


Melodia actuala

Titlu

Artist

Background