Pandemia a băgat oamenii în depresie. ‘Evoluția‘ relațiilor inter-umane

Postat de pe 23 noiembrie 2022

Autor: Oana-Medeea Groza

În emisiunea „Scamatoriile Iosefinei”, jurnalista Iosefina Pascal aduce în atenția publicului un nou subiect de actualitate cu impact grav asupra oamenilor – depresia cauzată de pandemie.

În 2021, când intram în al doilea an de pandemie, cu restricții, cu probleme financiare, cu oameni obligați să muncească  de acasă, concedieri ale celor ce au refuzat tratamentul experimental  anti-covid, cu școala online, peste 8 milioane de englezi au primit cel puțin un antidepresiv pentru tratarea unei tulburări psihologice. Statistica cu privire la depresie în anul 2021, cu referire concretă la afecțiunile psihice diagnosticate și pentru care s-a prescris un tratament, a arătat o creștere cu 23% față de media anilor anteriori pandemiei, ceea ce este extrem de grav. „E foarte clar că există o legătură directă între situația economică, emoțională, socială, medicală creată de restricții și de situația din pandemie, care a dus la o creștere a acestor probleme și tulburări”, afirmă jurnalista Iosefina Pascal.

Odată cu pandemia s-a stat mai mult pe acasă; o perioadă de aproape doi ani oamenii au apelat mai mult la mediul online, folosind platformele de socializare și aplicațiile de dating. Interesant este că 45% dintre aceștia au afirmat că se simt mai frustrați decât împliniți de relațiile acestea virtuale față de cele fizice, in personam, ceea ce nu e firesc.

„Pentru animalul social care este omul nu este o metodă firească de a cunoaște persoane noi. Mediul online îți dă o senzație falsă de invincibilitate și siguranță. Fiecare poate să pretindă că este altcineva sau altceva decât ceea ce este în funcție de moment, de conjunctură și de impuls. Există o tentație de a dori să pari altcineva și acesta nu poate fi un fundament sănătos, diferența dintre interacțiunile digitale și cele tradiționale fizice fiind foarte mare”, observă Iosefina.

Au apărut tot felul de aplicații și platforme online unde se plătesc mulți bani și unde statistica arată că 76% dintre cuplurile formate acolo chiar își întemeiază o familie, deși se pune întrebarea ‘de ce să plătești pentru așa ceva?‘. „Alte aplicații pentru dating îți permit să ai relații amoroase în Metaverse. Ești transpus în realitatea augmentată și acestea înregistrează mulți utilizatori, ceea ce este înspăimântător în opinia mea”, afirmă jurnalista, dar „fiecare face ce dorește,  din ce motive dorește”.

Cert este că, odată cu pandemia, pe lângă problemele sociale, economice și medicale, au existat și vor mai exista o perioadă lungă de timp, în urma acestor șocuri pe care le-a încasat omenirea, și repercusiunile emoționale, psihologice, societale care sunt trecute mai ușor cu vederea deoarece sunt mai puțin perceptibile în contextul dificil actual. Numai că netratate, astfel de lucruri pot duce la adevărate schimbări comportamentale, iar aceste schimbări pot modifica modul în care funcționează o societate, ceea ce este îngrijorător.

„E fascinant modul în care e construit omul, care a fost lăsat de la Dumnezeu. Nu trebuie să cădem în capcana digitalizării totale, altfel, ușor, ușor ne dezumanizăm!”,  încheie Iosefina.

Emisiunea „Scamatoriile Iosefinei”, prezentată de Iosefina Pascal, se difuzează de luni până joi de la ora 16, la Radio Gold FM. Înregistrările integrale pot fi urmărite pe pagina de Facebook a Radio Gold FM România, dar și pe platforma goldtv.ro


Opiniile cititorului

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate *


Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.


Melodia actuala

Titlu

Artist

Background