O altfel de varză a la Cluj

Postat de pe 2 mai 2024

Autor: Cezar Osiceanu

De curând am făcut un mic sondaj prin rândul unui eșantion cat mai larg dar în special format din cei care și-a făcut studiile după 1990. Întrebarea mea era simplă și anume:
Care este, dacă este, mai mare, Transilvania sau Ardealul?
Rezultatele m-au lăsat a bouche bee cum ar spune un ardelean de prin Paris, acolo unde tot românul ardelean se miră cat de repede a putut vota el (un vot pe minut) la alegerile în urma cărora a ieșit președinte Basescu!
Și până va lămuriți și răspundeți și voi pofticioșii mari și mici la această întrebare haideți să facem o varză a la Cluj un pic mai altfel!
Avem nevoie de:

  1. O varză murată și tocată. La Cluj o veți găsi la “vărzarii” din piața tăiată gata și numa’ bună de gătit,” în timp ce la Carrefour o găsiți la pungă tocată cu tot cu cotor bască cu un brand de genul Dor de România ! Așa o fi dorul la unii cu cotor cu tot ca să-l vândă la același preț și să arunci jumătate din conținut! Așa ca luați două pungi pentru ca să rămâneți după eliminarea resturilor de cotor măcar cu una.
  2. 3-4 cartofi albi tăiați rondele potrivit de groase
  3. 2 cepe albe și una roșie tăiate rondele
  4. 1 kg de pulpă de porc tocată
  5. Mirodenii după gust și preferință (piper negru, boia dulce și iute, curry, busuioc, cimbru)
  6. Mărar 2 legături și pătrunjel una
  7. O căpățână de usturoi tocat feliuțe
  8. 2-3 roșii tăiate rondele mai grăsuțe un pic
  9. Un pahar de vin alb si parfumat

În timp ce reflectați la răspunsul vostru la întrebarea mea ne apucăm de treabă

Începem prin a căli ceapa la foc potrivit pe care o scoatem apoi într-un castron și presărăm peste un pic de busuioc și cimbru

Călim carnea tocată în tigaia de teflon amestecând permanent pentru a evita lipirea și întrebându-ne cine o fi pus apă în carnea tocmai cumpărată de la Carrefour acolo unde ne-a fost și tocată în fața. Până acasă în punga cu carne deja s-a format un colț în care s-a adunat apă pentru ca sânge sigur nu era nici de la vânzătoarea care să spunem ca și-ar fi prins în mașina de tocat vreun deget – Doamne ferește!- și nici nu a pus apă în pungă înainte de a o cântări!
Când carnea s-a calit bine punem mirodeniile în ea și amestecăm încă 3-4 minute la foc potrivit iar la final adăugăm și verdeață tocată
Între timp feliile de cartofi le-am prăjit ușor crocante, după care le-am pus să se scurgă de ulei pe un șervet de hârtie mai gros.
Iar acum să începem montajul!

Așezăm feliile de cartofi prăjiți pe fundul oalei, vasului de Jena sau oalei de pământ (de preferat) după care presărăm feliuțe de usturoi și peste carnea tocată.

Punem apoi varza călită și peste un strat de ceapă călită

Tragem la tigaie feliile de roșii și adăugăm paharul de vin pentru a se forma un pic de sos și punem busuioc și cimbru în el. Așezăm roșiile frumos peste și turnăm sosul peste,

Mai punem un strat de varză călită peste după care țuști cu oala noastră, peste care am pus un capac, la cuptor pentru 15 minute după care alte 5-7 minute fara capac însă.a
La final mult mărar! Iar când o servim merge și un ardei iute proaspăt.
Miroase superb arată deosebit iar gustul magnific o să vă facă să vă bucurați și ca:

  1. Ați răspuns corect: Ardealul este mai mare decât Transilvania!
  2. Ați avut un/o profesor/profesoară de istorie care v-a învățat bine!
  3. Nu sunteți în procentul de peste 60% ( din care peste 85% sunt tineri!) care au răspuns pe dos și greșit!

Opiniile cititorului

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate *


Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.


Melodia actuala

Titlu

Artist

Background