Noua alianță dintre SUA cu Regatul Unit și Australia a stârnit furia Chinei

Postat de pe 17 septembrie 2021

Autor: Maria Teodora Șuta

Noua alianță de securitate a Statelor Unite cu Regatul Unit și Australia a fost primită cu furie de către China. Acest lucru era de așteptat din partea Chinei, însă pactul a revoltat și Franța.  

Francezii au anulat gala programată pentru vineri la Washington D.C. pentru a marca 240 de ani de la Bătălia Capes. Acest eveniment era o celebrare a victoriei marinei franceze care a ajutat coloniștii să câștige Revoluția Americană.

La o conferință de presă, purtătorul de cuvânt al Ministerului chinez de Externe, Zhao Lijian, a declarat că pactul „a subminat serios pacea și stabilitatea în regiune, a agravat cursa pentru arme și a subminat eforturile internaționale de neproliferare nucleară”. De asemenea, Zhao a afirmat că orice alianță regională „ar trebui să nu vizeze sau să afecteze interesele unei părți terțe”.

Acordul AUKUS va permite Australiei să construiască pentru prima dată submarine cu propulsie nucleară. Aceștia vor folosi tehnologia SUA, pe care statul a împărtășit-o până acum doar cu Marea Britanie. Pactul va permite și o colaborare între cele trei țări privind capacitățile cibernetice și inteligența artificială. Australia va deveni, sub acest acord, a șaptea țară din lume care va avea submarine cu propulsie nucleară, după SUA, Regatul Unit, Franța, China, India și Rusia.

Sursă text: Știripesurse.ro


Opiniile cititorului

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate *


Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.


Melodia actuala

Titlu

Artist

Background