Militarizarea structurilor M.A.I, o idee bună?

Postat de pe 3 aprilie 2024

Autor: Oana-Medeea Groza

MApN aduce noi modificări la legile apărării, prin care solicită militarizarea structurilor M.A.I în stare de asediu, mobilizare sau război. În emisiunea „Scamatoriile Iosefinei” de la Radio Gold FM, jurnalista Iosefina Pascal a prezentat care ar putea fi urmările unei astfel de decizii.

Ministerul Apărării Naţionale (MApN) a pus în dezbatere publică proiectul de lege privind Sistemul Naţional de Management Integrat al Situaţiilor de Criză (SNMlSC), care are ca scop, printre altele, pregătirea instituţiilor cu responsabilităţi în domeniu şi a autorităţilor naţionale de decizie pentru acţiune şi decizie în situaţii de criză. Iosefina Pascal a atras atenția asupra faptului că pare ușor aberant faptul că Jandarmeria este o instituție militarizată aflată în subordinea M.A.I, în timp ce Poliția Română nu este militarizată, ambele structuri folosind o ierarhie de tip militar.

Jurnalista este de părere că Poliția Locală ar trebui desființată, pentru că este un organism care consumă bani publici degeaba și care, mai mult decât atât, este pusă în slujba primarilor de sectoare în campanie. Măsura ar trebui urmată de integrarea celor de la Poliția Locală în cadrul Poliției Române, unde este nevoie de resursă umană competentă sau care poate fi perfecționată. Mai mult decât atât, Poliția Română însăși ar trebui să fie militarizată. Înainte de asta, ar trebui, bineînțeles, să se facă o curățenie riguroasă în sistem, tocmai pentru că funcțiile de vârf din aceste instituții sunt ocupate de membri impuși de forul politic.

Militarizarea Poliției Române ar genera automat o pregătire continuă a cadrelor pentru situații cu adevărat grave, urgente, cum ar fi inclusiv un conflict armat. Este necesară și o actualizare a echipamentelor polițiștilor, pentru că și la acest capitol România stă foarte prost. Nu se dorește instruirea corectă a cadrelor și nici militarizarea Poliției tocmai pentru ca această instituție să poată fi infestată de politruci.

Un articol din noua lege propusă de MApN se referă la puterea pe care noua lege a apărării României i-o conferă președintelui pentru românii aflați în pericol în afara teritoriului național. Imediat s-a făcut legătura cu apărarea Republicii Moldova în cazul unui atac. Parlamentul României aprobă, la propunerea președintelui, angajarea unor capabilități militare pe teritoriul statului român sau în afara acestuia pentru contracararea unor amenințări. Președintele, la propunerea premierului, dispune măsurile necesare pentru protejarea cetățenilor români aflați în pericol în afara teritoriului național. Pentru protejarea românilor asupriți din Ucraina nu s-au luat măsuri concrete; doar la nivel declarativ România își susține semenii din afara granițelor.

Emisiunea „Scamatoriile Iosefinei”, prezentată de Iosefina Pascal, se difuzează de luni până joi de la ora 16, la Radio Gold FM. Înregistrările integrale pot fi urmărite pe pagina de Facebook a Radio Gold FM România, dar și pe platforma goldtv.


Opiniile cititorului

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate *


Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.


Melodia actuala

Titlu

Artist

Background