Mike Godoroja si Marius Mihalache au „rescris” La Chilia-n Port: „Nu mai respectă nicio regulă!”

Postat de pe 11 ianuarie 2024

Este un cantec de protest. Te provoaca, te implica si te face complice. Este o doină de puscarie. Este un blues in acelasi timp. Este o realizare a lui Maike Godoroja si Marius Mihalache fără precedent.

De pe net l-au aflat pe Puiu Spiru, lăutarul deportat. Într-o după amiază de toamnă au plecat în Deltă ca să înțeleagă cine a fost. Puiu Spiru s-a născut în 1926 în Luncavița, Tulcea. Părinţii lui erau oameni înstăriţi din comună, familie de senatori de Tulcea. În 1947 partidul comunist îi trimite părinţii la canal, le confiscă proprietăţile iar el este exmatriculat de la Conservator şi trimis la muncă silnică la Bicaz. În aceşti ani este bătut, batjocorit, distrus psihic de liderii noului partid.

După o viaţă extrem de chinuită, a fost înmormântat în cimitirul săracilor din Galaţi. Puiu Spiru a compus cântecul „La Dobrogea” în 1948, aflat la muncă silnică la Bicaz. Acest cântec este interpretat astăzi sub denumirea de „La Chilia-n Port”. După trei ani de căutări estetice și de experiențe de sunet, de lucru fără odihnă în studio, au reușit o variantă neașteptată la această doină de pușcărie. De acum Mike și Marius pornesc pe un drum altfel!

sursă: ziuanews.ro


Opiniile cititorului

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate *


Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.


Melodia actuala

Titlu

Artist

Background