Micii fermieri români au probleme grave, e previzibil că vor dispărea fără intervenția Guvernului!

Postat de pe 13 martie 2023

Autor: Oana-Medeea Groza

În cadrul emisiunii „Ce-i în Gușă, și-n căpușă”, moderată de Cozmin Gușă la Radio Gold FM, președintele Asociației Crescătorilor de Bivoli din România, Călin Zanc, a analizat problemele fermierilor români ce acuză că nu sunt sprijiniți de stat suficient, având astfel afacerile puse în pericol, cu impact asupra securității alimentare naționale, respectiv care este cauza exploziei prețurilor la rafturi a produselor românești, ce sunt de 5-10 ori mai mari decât cele încasate de către producătorii autohtoni.

Românii sunt extrem de nemulțumiți, și pe bună dreptate, din pricina faptului că prețul de achiziție al lactatelor direct de la producător este foarte redus, ajungând de la 2,2 lei chiar la 1,4 lei. Fermierii nici nu au cui să-și spună oful, pentru că Ministerul Agriculturii mai, mai că-i ceartă sau „le scoate ochii”, invocând la nesfârșit argumentul că ministerul subvenționează cu 330 de euro pe cap de vită și că, pe lângă asta, mai există o serie de alte subvenții care pot fi accesate de crescătorii de vaci. În teorie, totul pare ideal și bine pus la punct. În practică, se vede de la o poștă că scade considerabil cantitatea de produse lactate din lapte de vacă din România, pe rafturi ajungând produsele străine.   

Statul român oferă ajutoare doar fermierilor care au ceva mai multe taurine, peste 10, ceea ce înseamnă că cei care se chinuie cel mai mult sunt micii fermieri. Dat fiind faptul că domnul Zanc a înființat o firmă care colectează lapte de la țărani, acesta cunoaște bine care este realitatea din bătătură. Călin Zanc a mărturisit că în ultima perioadă litrul de lapte s-a achiziționat cu 1,5 lei. Dacă un țăran reușește să vândă, în medie, 10 litri de lapte pe zi, la finalul lunii poate ajunge la suma de 100 de euro. Din acești bani, trebuie să-și întrețină mica afacere de producție, ceea ce presupune cumpărarea de nutreț și a celor necesare pentru întreținerea animalelor. Foarte mulți fermieri au abandonat, pentru că, mergând pe un raționament similar celui descris anterior, au ajuns la concluzia că afacerea lor nu este rentabilă.

Mai nou, în România intră lapte din alte țări, în special din Polonia, care se achiziționează cu 0,28-0,30 de eurocenți, ceea ce destabilizează total piața din țară. La fabrica lui Călin Zanc, laptele ajunge la 1,90. De aici și până la prețurile exorbitante de pe rafturile magazinelor este cale lungă. Prețul final este decis de multinaționale, după cum a dezvăluit Călin Zanc, și este foarte încărcat de toate adaosurile pe care le impun acestea. În consecință, până și la magazinele de cartier a scăzut considerabil rata de achiziționare a laptelui, pentru că oamenii nu vor sau nu își permit să cumpere un litru de lapte la un preț de peste 8 lei.

Se declanșează astfel o reacție în lanț care distruge întregul sistem, fiind afectați producătorii, procesatorii, consumatorii ș.a.m.d. Peste tot vânzările au scăzut, iar stocurile au rămas aproape pline. Călin Zanc a precizat că ar trebui luate măsuri de urgență și că situația are o soluție relativ simplă: aplicarea modelului țărilor europene care reușesc să mențină un echilibru în acest domeniu și negocierile între producători, procesatori, multinaționale și Ministerul Agriculturii cu scopul de a ajunge la un numitor comun. Dacă nu se face ceva cât de curând, în următoarele luni vom asista la dispariția micilor fermieri și procesatori.

Emisiunea „Ce-i în Gușă, și-n căpușă”, moderată de Cozmin Gușă, poate fi urmărită de luni până joi, pe Radio Gold FM, începând cu ora 13. Înregistrarea integrală poate fi urmărită pe pagina de Facebook a Radio Gold FM România, dar și pe platforma goldtv.ro


Opiniile cititorului

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate *


Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.


Melodia actuala

Titlu

Artist

Background