Marius Lulea (AUR): Guvernul PSD-PNL continuă seria de eșecuri în privința domeniului energetic

Postat de pe 26 ianuarie 2024

„Cel mai nou eșec este cel referitor la gestionarea prețurilor la gaze și electricitate. Plafoanele sunt prea mari și nu se mai justifică, dar eliminarea lor poate crea și mai mult haos pe piața energetică. Așa numita piață de energie din România este, de fapt, un aranjament al tuturor (producători, transportatori, traderi, distribuitori, furnizori) împotriva utilizatorului final (casnic sau industrial).

Guvernul actual pare să fi ajuns la o înțelegere tacită cu marii furnizori de electricitate și gaze, în timp ce românii plătesc pentru incompetența lor. În ceea ce privește plafoanele, aceștia au creat falsa impresie că prețul real al contractelor nu ne afectează și că noi am plăti, de fapt, facturile la prețul plafonat. În realitate, ei fură din banii de la stat! Cum se întâmplă asta? Simplu: la energia electrică, plafonul este de 0,68 lei/kwh, iar ofertele furnizorilor ajung și la 1,43 lei/kwh. Ce înseamnă asta? Că diferența este plătită din bani guvernamentali. Adică, tot de la oamenii de rând.

Această plafonare ascunde multă mizerie sub preș. De fapt, nu mai este o piață, este un cartel. Mecanismul de piață funcționează doar pentru a se acorda acea diferență de la tariful reglementat la tariful de tranzactionare pe lanțul trader – furnizor. Este o piață care funcționează doar de la un anumit nivel în sus și tot timpul în favoarea tridentului trader/distribuitor/furnizor și în dauna utilizatorului final (casnic sau industrial)! Practic, furnizorii cot la cot cu traderii țin prețurile contractelor la cote alarmante în timp ce încasează liniștiți banii românilor, proces facilitat direct de clasa politică actuală.

Unde este, de fapt, ajutorul pe care trebuia să-l primim? Înțelegerea care trebuia să detensioneze cheltuielile din fiecare gospodărie pare, mai degrabă, un aranjament mișelesc în „familia” de corupți de la guvern cu cei care dețin aceste mari companii. Mizeria în culisele politice este și mai mare. Cuplul PSD-PNL menține plafoanele la energia electrică și gaze naturale în forma stabilită în 2022, deși noi nu mai suntem în criză energetică, iar în țările europene prețurile au revenit la normal. Au dus România pe locul 3 în Uniunea Europeană cu cele mai mari prețuri la electricitate.

Ce s-ar întâmpla, oare, dacă plafonul acesta „imaginar” ar fi scos? S-ar crea haos, pentru că toți consumatorii ar fi obligați să plătească prețul întreg din contract și nu pe cel plafonat. Adică, noi, cu toții, am ajunge să achităm direct suma de 1,43 lei/kwh.

Asta în condițiile în care România exportă la ora actuală energie ieftină și importă energie scumpă! Raportul Curții de Conturi arată că în ultimii trei ani deficitul este de sute de milioane de euro. ANRE a „aplicat” amenzi penibile unor traderi și atât. Se numește că „și-a făcut treaba”. ANRE protejează acest cartel și îl sancționează de ochii lumii. Companiile amendate cu 1% din cifra de afaceri înregistrează pierderi în România în timp ce au cifre de afaceri de peste 1 miliard Euro din tranzacții cu energie. Una dintre ele aparține statului maghiar (MVM), iar alta are sediul în Austria (MET). Este o bătaie de joc la adresa IMM-urilor care plătesc 3% din cifra de afaceri!

PSD și PNL reușesc să ne îngroape țara puțin câte puțin, cu fiecare ocazie pe care o au, nu luptă pentru bunăstarea cetățenilor și nici nu pare că vor face asta prea curând. Planurile lor pe termen mediu și lung sunt în defavoarea noastră, ce să mai vorbim de evoluție sau un trai mai bun”, a declarat prim-vicepreședintele AUR, Marius Lulea.


Opiniile cititorului

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate *


Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.


Melodia actuala

Titlu

Artist

Background