Marile companii din energie încep să recupereze scăderile de pe BVB din ultimele zile. Transgaz are chiar un plus de câteva sute de milioane de lei

Postat de pe 20 mai 2025

Creșterile înregistrate pe Bursa de Valori București (BVB) luni, de la prima oră de tranzacționare și pe parcursul zilei de după al doilea tur al alegerilor prezidențiale, câștigate de independentul Nicușor Dan, au ajutat marile companii din energie să își revină după ce în ultimele 13 zile lucrătoare au fost cel puțin șase pe roșu. Operatorul național de sistem și transport al gazelor naturale a reușit să iasă din această perioadă dificilă chiar cu o capitalizare cu câteva sute de milioane de lei mai mare decât la sfârșitul lunii trecute, înaintea primului tur al alegerilor în urma căruia pe primul loc a ieșit fost candidatul AUR, George Simion.

Marile companii din energie, al căror acționar principal sau semnificativ este statul român, au încheiat ziua de luni, după turul decisiv de scrutin, pe verde, așa cum au și început-o, spre deosebire de lunea de după primul tur de scrutin.

Indicele BET (Bucharest Exchange Trading) al BVB, cel mai important indice, mare urmărește evoluția acțiunilor celor mai mari companii, din energie, dar și actori pe piața bancară și comunicații, a încheiat ziua de tranzacționare cu un plus de 4,08%, în timp ce pe 4 mai, era pe un minus de 2,88%.

BET este primul indice dezvoltat de BVB și reprezintă indicele de referință al pieței locale de capital și reflectă evoluția celor mai tranzacționate companii de pe piață reglementată a BVB, cele mai mari companii din energie și marile bănci, exclusiv societățile de investiții financiare (SIF-uri). Printre ele se numără și unele dintre companiile în care statul este acționar majoritar sau semnificativ, aflate pe primele locuri în funcție de capitalizare bursieră, precum OMV PETROM, HIDROELECTRICA, ROMGAZ., TRANSGAZ, NUCLEARELECTRICA,, SOCIETATEA ENERGETICA ELECTRICA, TRANSELECTRICA, alături de BANCA TRANSILVANIA, BRD – GROUPE SOCIETE GENERALE, Digi Communications N.V..

Cele mai mari abrupte scăderi și cele mai mari creșteri

Bursa a deschis pe roșu și marți, 6 mai, iar miercuri, 7 mai, a început să se înregistreze și valori pozitive la toți indicii.

Totuși, per ansamblu, în ultimele 13 zile de trannzacționare, toate cele șapte companii mari din energie au avut șase sau chiar șapte zile cu scăderi ale valorii acțiunilor, ceea ce atrage scăderea valorii de piață a unei companii și, dacă nu se redresează are afect negativ asupra dividendelor plătite acționarilor și asupra planurilor de investiții.

Conform unei analize pe baza cifrelor publice de pe bursă, cele șapte mari companii din energie au avut o plajă de multe procente de variație în ultimele zile, de la scăderi de care au mers până la 6,8% la creșteri de 6,18%.

Este vorba de companile Transgaz (TGN), Romgaz (SNG), Nuclearelectrica (SNN), Transelectrica (TEL), Societatea Energetică Electrica (EL), OMV Petrom (SNP) și Hidroelectrica (H2O).

În mod evident, capitalizările bursiere zilnice au coborât și urcat în funcție de tranzacții, astfel că au fost zile când, de exemplu, Transgaz a pierdut zilnic de la 18 la 226 de milioane de lei. În zilele „pe verde”, compania a avut variații pozitive de la 954 la 330 de milioane de lei.

Per ansamblu însă, după șapte zile de scăderi cinci de creșteri, operatorul național de sistem și transport al gazelor naturale a închis ziua de luni cu un preț pe acțiune de 30,05 lei, față de 28,25 lei pe 30 aprilie.

Luni, 19 mai, prețul acțiunii a crescut cu 6,18%, iar capitalizarea bursieră a crescut cu 330 milioane lei (80 milioane euro), de la 5.331 milioane lei la 5.661 milioane lei (respectiv de la 1.045 milioane euro la 1.125 milioane euro).

Astfel, între de la 30 aprilie la 19 mai, compania a câștigat 339 de milioane de lei la capitalizarea bursieră.

 

De amintit că statul român, acționar majoritar sau semnificativ la cele mai mari șase companii din energie aflate în TOP 10 la Bursa de Valori București (BVB) în ordinea capitalizării, urmează să încaseze o sumă considerabilă la jumătatea anului, și asta numai din dividendele a căror valoare a fost decisă recent în Adunările Generale ale Acționarilor, care au hotărât cum se va împărți profitul pe anul trecut, nu și alte taxe și impozite.

sursă: gandul.ro


Opiniile cititorului

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate *


Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.


Melodia actuala

Titlu

Artist

Background