Madagascar a cerut ambasadorului UE să părăsească țara după ce a criticat legea împotriva pedofiliei

Postat de pe 19 mai 2024

Madagascar a cerut rechemarea ambasadoarei UE Isabellei Delattre la scurt timp după votul unei legi care permite castrarea chimică a autorilor de violuri comise împotriva copiilor sub zece ani. Ambasadorul UE a criticat această lege spunând ca este contrară tratatelor internaționale scrie Le Figaro

Ministrul malgaș de externe Rafaravavitafika Rasata a oficializat cererea de rechemare a ambasadorului Uniunii Europene Isabelle Delattre. „Motivul pentru care am cerut înlocuirea ambasadorului european este că a existat amestec în afacerile interne ale statului malgaș ”, a recunoscut ea în cadrul unei conferințe de presă citate de RFI . „În domeniul relațiilor diplomatice, există reguli stricte de respectat ”, precum „a nu te implica în afacerile interne ale unei țări”, a mustrat ea apoi.

În discuție, critica publică a diplomatului față de legea malgașă, validată pe 23 februarie de Înalta Curte Constituțională din Madagascar, automatizează castrarea chirurgicală a „autorilor de viol comis asupra copiilor sub zece ani” . În cadrul unei conferințe de presă trei zile mai târziu, ambasadorul UE a declarat că această lege este contrară tratatelor internaționale. O declarație care a stârnit un fiori în rândul autorităților malgasce. Șeful diplomației malgașe a contactat astfel Înaltul Reprezentant al UE pentru Afaceri Externe.

Într-o scrisoare din 26 februarie, Rafaravavitafika Rasata și-a exprimat „nemulțumirea” față de conferința de presă a ambasadorului, potrivit purtătorului de cuvânt al Comisiei Europene responsabil pentru Afaceri Externe Nabila Massrali, citat de RFI la începutul lunii aprilie, și confirmând informații de la Africa Intelligence . Ministrul malgaș a cerut apoi Bruxelles-ului „să-și înlocuiască ambasadorul” .

Potrivit RFI citând surse europene, este probabil ca Isabelle Delattre să își părăsească funcția până în iulie-august viitor. UE a spus că dorește „să mențină relații bune cu Madagascar” în timp ce a spus că regretă „diferențele de interpretare a anumitor convenții internaționale referitoare la drepturile omului” .

sursă: Le Figaro


Opiniile cititorului

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate *


Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.


Melodia actuala

Titlu

Artist

Background