Lucrările la conducta care aduce GAZELE din Marea Neagră s-au finalizat. Ion Sterian (Transgaz): „Recepția este în curs”. Când va fi predat gazoductul

Postat de pe 25 iulie 2025

Toate lucrările de construcție a gazoductului Tuzla Podișor, proiect strategic al României pentru tranzitul gazelor extrase din perimetrul de mare adâncime Neptun Deep, dar nu numai, au fost finalizate și în prezent se fac demersurile pentru încheierea procesului de predare – primire a proiectului, a declarat directorul general al operatorului național de sistem și transport al gazelor naturale, Ion Sterian, pentru Gândul.

Transgaz, beneficiarul gazoductului Țărmul Mării Negre – Podișor, a finalizat toate lucrările la conducta care va asigura tranzitul gazelor extrase din Neptun Deep, a explicat Ion Sterian, care a vizitat vineri stația de robineți SR2, unde vor intra gazele din stația de reglare-măsurare Tuzla din perimetrul Neptun Deep. SRM Tuzla, cel mai mare astfel de proiect din Românie, este construit de partenerii, cu cote egale, în proiectul Neptun Deep, OMV Petrom (operator) și Romgaz.

„Recepția este în curs și se va finaliza în jurul datei de 15 august”, a declarat Ion Sterian pentru Gândul.

Până la startul producției din perimetrul Neptun Deep, magistrala va fi valorificată astfel încât să permită Transgaz să repare și să reclasifice o altă conductă foarte importantă pentru transportul transfrontalier al gazelor naturale.

Potrivit șefului Transgaz, timp de doi ani, prin acest gazoduct se va face tranzitul spre vestul Europei al gazelor atât din terminalele de gaze naturale lichefiate (LNG) din Turcia, dar și din Azerbaidjan și terminalele LNG din Grecia.

Cronologia proiectului

Gazele naturale ce vor fi extrase din perimetrul de mare adâncime Neptun Deep – operat de OMV Petrom, partener egal în proiect alături de Romgaz – vor intra, conform programului oficial, din 2027, în sistemul național de transport din țară, prin așa numitul gazoduct Tuzla – Podișor, construit de Transgaz.

Construcția gazoductului – denumit oficial Coridorul de transport pentru preluarea gazelor naturale de la Țărmul Mării Negre, pe traseul Tuzla (Constanța) – Podișor (Podișor)  cu o lungime de 310 kilometri este o investiție majoră, de circa 500 de milioane de euro, a statului pentru exploatarea și valorificarea gazelor din Marea Neagră.

  • Transgaz a semnat, la data de 5 februarie 2021, contractul de execuţie a lucrărilor pentru gazoductul Tuzla – Podişor, cu societatea Kalyon Insaat Sanayi Ve Ticaret Anonim Sirketi, din Turcia.
  • Pe 16 martie 2023, s-au semnat contractele de transport gaze naturale încheiate în urma procedurii privind rezervarea de capacitate incrementală în SNT cu Romgaz Black Sea Limited și cu OMV Petrom
  • Ordinul de începere a lucrărilor fost emis la data de 16 iunie 2023.

Gazoductul Tuzla (Constanța) – Podișor (Giurgiu) asigură posibilitatea de racordare la gaze naturale pentru aproape 185.000 de locuitori și 523 de instituții publice (școli, primării, dispensare, cămine culturale, cabinete medicale, etc).

Din luna august, va fi valorificat, timp de aproximativ doi ani, pentru lucrări de reparații și reclasificare la o altă magistrală importantă pentru tranzitul gazelor din Turcia, Azerbaidjan și Grecia, care intră pe la Isaccea, spre țările de la vestul României, care ies pe la Nădlac/Csanadpalota.

Este vorba de conducta Isaccea – Șendreni – Siliștea – Butimanu – București, conductă care are peste 35 – 40 de ani și care intră în reparații, pe anumite porțiuni, și reclasificare, pentru ridicarea presiunii de lucru la 50 de atmosfere, potrivit șefului Transgaz.

Autorizație de la ANRE

Pentru lucrările de la SRM Tuzla, Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei a dat recent „verde”. Mai exact NARE a acordat, marți, autorizația de înființare pentru conductele de alimentare din amonte aferente activității de producție a gazelor naturale în cadrul proiectului strategic de exploatare a gazelor din perimetrul de mare adâncime Neptun Deep, au anunțat reprezentanții instituției.

Autorizația a fost emisă companiei OMV Petrom SA – operatorul proiectului Nepun Deep, la care deține o cotă egală cu Romgaz Black Sea Limited –  în urma analizării documentației tehnice și legale transmise către ANRE, completată integral până la data de 11 iulie 2025.

Autorizația a fost emisă pentru:

  • conducte de transport din zona offshore în zona onshore;
  • subtraversări de plajă, faleză, drumuri și cale ferată;
  • stația de reglare-măsurare Tuzla (SRM Tuzla);
  • infrastructură asociată (centru de control, platforme, iluminat, împrejmuiri).

Valoarea totală a acestor lucrări autorizate este estimată la 3,77 miliarde de lei (fără TVA).

Sursa foto: Transgaz

sursă: gandul.ro


Opiniile cititorului

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate *


Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.


Melodia actuala

Titlu

Artist

Background