Lituania intenționează să-și antreneze întreaga populație la „apărare totală” în fața Rusiei

Postat de pe 14 octombrie 2024

Implicați cetățenii pentru ca, în Ziua Z, întreaga societate să devină o armată. Acesta este proiectul micuței țări baltice care se confruntă cu vecinul rus, scrie Le Figaro 

Pe un hipodrom abandonat la nord de Vilnius, 19 persoane se antrenează să folosească drone pentru a-și obține licența de pilot. Cu o zi înainte au studiat regulamentul, azi e timpul pentru exerciții practice sub un soare strălucitor. După ce învață cum să decoleze și să aterizeze drona lor, ei vor trece printre obstacole și vor efectua un exercițiu de recunoaștere. Ar trebui să caute o cruce roșie mare marcată pe pământ în spatele clădirii tribunelor. Sunt exerciții civile, dar au caracteristici militare”, explică Antanas, antrenorul.

Totul pare ușor pentru gemenii Vydas și Saulius, care au deja un picior în lumea aviației. Familia lor a fost deportată în Siberia de către sovietici. Ei sunt acolo pentru a fi pregătiți pentru Ziua Z și pentru a contribui la apărarea țării lor. Lituania intenționează să antreneze 400 de piloți anul acesta, 1000 anul viitor. La lansarea acestui antrenament la începutul lunii septembrie,  ministrul Apărării Laurynas Kasciunas a detaliat cum ar fi utili acești piloți. „Toate persoanele care obțin certificatul vor fi înscrise în registrul mijloacelor de transport. Compartimentul de mobilizare al ministerului va avea acces la el și va ști unde și cine deține acest brevet. Dacă este necesar, aceștia vor fi contactați și repartizați cu sarcini necesare apărării intereselor statului”, a spus el .

Așa arată „apărarea totală” pentru Lituania. Este vorba de a da un rol de jucat tuturor lituanienilor dintr-o țară cu mai puțin de 3 milioane de locuitori și unde sunt activi 12.000 de militari. Această necesitate a fost ratificată de Consiliul de Apărare a Statului în noiembrie 2023. În 2015, planul era de 4  pagini, în 2023, planul este de 104 pagini, este zi și noapte”, spune Virginijus Vilkelis, șeful departamentului de rezistență civilă și mobilizare la Ministerul Apărării. 

„Este vital pentru țara noastră”, explică Romas Judinas, un soldat în unitățile de voluntari ale armatei și analist pentru organizația Locked N’ Loaded, care oferă instruire de securitate pentru publicul larg. „Lituania nu este o țară mare. Dacă nu vrem sau nu știm să tragem, putem fi de folos construind drone, pregătind mâncare, ceva necesar. Având în vedere dimensiunea noastră, nu ne putem permite să spunem „oh, nu ești important, nu ești de folos” , adaugă el.

Au solicitat și ONG-urile

De acum înainte, în acest plan de apărare sunt implicate și ONG-urile. Gaja Savele reprezintă lumea asociativă. În Ucraina, am văzut rolul important al ONG-urilor. Este sprijinul zilnic care face posibilă indicarea locului spre care ar trebui îndreptat ajutorul”, explică tânăra. Anul viitor vor fi organizate exerciții între diferitele asociații și municipalități pentru a dezvolta sinergii.

2014, anul anexării Crimeei de către Rusia, a fost un semnal de alarmă în Lituania. Până atunci, apărarea era armata și specialiștii”, notează Romas Judinas. De atunci, Lituania a creat comisariate de apărare. S-au înscris aproximativ 6.000 de persoane și au început primele cursuri de formare. Când există structuri, totul este mai ușor, pentru că toată lumea știe unde se află”, subliniază analistul.

Dariusz Litwinowicz face parte din Union of Shooters, un sindicat de apărare civilă, asociat cu armata. Acesta va participa la instruirea persoanelor înscrise în secțiile de poliție. Este vorba de implicarea unor oameni la nivel local care nu sunt înclinați să poarte arme, dar care doresc să participe asigurând ordinea, ajutând”, explică managerul unei mici companii de iluminat. Scopul nostru nu este atât să pornim război, cât să îl evităm pe cât posibil, prin creșterea capacităților noastre. Când văd Vilnius, nici nu vreau să-mi imaginez că ar putea fi distrus într-o zi. Ne dedicăm toată puterea pentru a descuraja inamicul, pentru a-i arăta că va muri”, insistă el.

Pe lângă aceste stagii de practică, de la începutul lunii octombrie se poate contribui la apărarea țării plătind bani direct. Peste 22.000 de euro au fost strânși în decurs de zece zile. De asemenea, se pot achiziționa de pe piețele financiare obligațiuni emise de Ministerul Finanțelor.

sursă: Le Figaro 


Opiniile cititorului

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate *


Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.


Melodia actuala

Titlu

Artist

Background