Le Figaro: Georgescu face apel la mobilizare după anularea alegerilor prezidențiale
Postat de Gold FM Radio pe 8 decembrie 2024
Candidatul naționalist român la președinție Călin Georgescu a cerut duminică mobilizarea împotriva anulării votului de către Curtea Constituțională, pe fondul suspiciunilor de amestec rusesc în favoarea sa, scrie Le Figaro.
Extrem de rar în Europa, justiția a anulat vineri votul spre surprinderea tuturor în timp ce Călin Georgescu a câștigat primul tur. Autoritățile îl acuză că a beneficiat de o campanie ilegală de sprijin, în special pe TikTok.
Într-o anchetă care vizează campania sa și presupusul său finanțator, justiția a percheziționat dimineața trei case din Brașov în „dosarul legat de infracțiuni de corupție a alegătorilor, spălare de bani și falsificare informatică” . Operațiunea vizează în special o persoană „eventual implicată în finanțarea ilegală” a unei campanii, precizează procuratura, fără a-l numi pe candidatul naționalist Călin Georgescu sau pe bogatul antreprenor și presupus finanțator Bogdan Peschir.
Ancheta a fost deschisă săptămâna aceasta după declasificarea documentelor de informații care susțin acuzațiile despre rolul TikTok în campanie, cu Rusia în vizor. În timp ce votul pentru turul doi începuse în străinătate, Curtea a anulat votul invocând „nereguli multiple și încălcări ale legii electorale care au denaturat” votul. În UE, ultimul vot major anulat de instanțele de judecată datează din 2016: al doilea tur al alegerilor prezidențiale austriece a trebuit să fie repetat din cauza neregulilor în numărătoare, fără a fi identificată fraudă.
Conturi TikTok
Serviciile secrete au făcut „o paralela” cu eforturile anterioare de interferență electorală a Rusiei în Europa și au identificat „25.000 de conturi TikTok” asociate direct cu campania lui Călin Georgescu, care au devenit „extrem de active cu două săptămâni înainte” de alegeri. De asemenea, aceștia raportează un cont care îi aparține lui Bogdan Peschir, care a efectuat plăți de 381.000 de dolari (361.000 de euro) în perioada 24 octombrie – 24 noiembrie către utilizatorii de internet care ajutau la promovarea candidatului.
Sursa averii bărbatului, care a lucrat în afaceri legate de criptomonede, este neclară. Potrivit autorităților, „stilul său de viață nu corespunde” activităților sale curente. Șapte milioane de euro în criptomonede au fost găsite la el acasă de anchetatori, spun două mass-media din România. Anonim până de curând, el a comparat sprijinul său pentru Călin Georgescu cu cel al lui Elon Musk pentru Donald Trump.
Pe X (fostul Twitter), Donald Trump Jr, fiul președintelui american ales, a condamnat anularea drept „o altă încercare de a truca alegerile” . Guvernul american și-a reafirmat „încrederea în instituțiile românești” . Echipa de campanie a lui Călin Georgescu a refuzat să comenteze. Dar candidatul a spus pentru Sky News că nu există „nicio legătură” între el și Rusia. El intenţionează să conteste anularea – pe care a numit-o o „lovitură de stat” – în instanţă, la fel ca şi George Simion, liderul partidului de extremă dreapta AUR, susţinător al lui Călin Georgescu .
„Decizie ilegală”
De nicăieri, Călin Georgescu, al cărui mesaj „România pe primul loc” a devenit viral, a sedus o parte din populație obosită de partidele tradiționale, a ajuns pe primul loc în primul tur pe 24 noiembrie, măturând favoriții din partidele guvernamentale. Critic al UE și al NATO, fostul înalt oficial în vârstă de 62 de ani este pentru încetarea totală a ajutorului militar către Ucraina vecină. El urma să se confrunte duminică cu centrista pro-europeană Elena Lasconi, care a spus că „votul ar fi trebuit să aibă loc” și a condamnat o decizie de „călcare în picioare a democrației”.
Președintele pro-european Klaus Iohannis a salutat anularea. El rămâne în funcție până la alegerea succesorului său și a vorbit sâmbătă cu președintele Comisiei Europene, Ursula Von der Leyen. Cei doi au convenit asupra „necesității de a consolida securitatea rețelelor sociale”, a indicat el pe X, în timp ce UE tocmai a consolidat supravegherea TikTok. Rezultatul „a polarizat și mai mult (mai) societatea românească” și „este mult de lucru” pentru a garanta că noile alegeri „vor fi libere, corecte și transparente” , subliniază politologul Costin Ciobanu la AFP, pentru care problema Ingerința Rusiei „pare relevantă în alte țări”. Pentru că „dacă s-a întâmplat o dată, cum putem garanta că nu se va mai întâmpla?” .
Data noilor alegeri va fi stabilită de viitorul guvern rezultat în urma recentelor alegeri legislative, care au produs un parlament fragmentat cu o treime din voturi pentru partidele de extremă dreapta. Patru partide pro-europene cu majoritate au semnat în această săptămână un acord pentru o coaliție de „unitate națională” , dar negocierile nu au început încă. Până atunci, premierul social-democrat Marcel Ciolacu se ocupă de guvern.
sursă: Le Figaro.