Justin Trudeau, întruchiparea „progresismului” canadian, obligat să demisioneze
Postat de Gold FM Radio pe 7 ianuarie 2025
Prim-ministrul Canadei de aproape zece ani este obligat să demisioneze înainte de alegerile generale programate pentru octombrie viitor, scrie Le Figaro
„Aseară, la cină, le-am spus copiilor mei că intenționez să demisionez din funcțiile mele de prim-ministru și lider al Partidului Liberal”, a spus Justin Trudeau luni seară. Premierul canadian va rămâne în funcție până când partidul său va alege un nou lider. După luni de amânare, epoca Trudeau s-a încheiat cu adevărat. Și s-a terminat foarte rău pentru liderul Partidului Liberal care era la putere din noiembrie 2015 și a fost odată primit în toată Canada ca un star rock.
După nouă ani cu conservatorul și plictisitorul Stephen Harper, fiul lui Pierre Elliott Trudeau, unul dintre cei mai faimoși premieri ai Canadei, a apărut ca o gură de aer proaspăt. Justin, așa cum îi spunea toată lumea, a dat mâna, a sărutat bebeluși, a pozat pentru selfie-uri cu imigranți și cu adolescente fericite. Cine nu-și amintește de această fetiță de 10 ani care, aruncându-se în brațele lui Justin Trudeau, a exclamat cu lacrimi de bucurie pe obraji: „Este atât de frumos”.
Popularitatea acestui tânăr premier, ales la 43 de ani, i-a uimit pe toți observatorii politici. Majoritatea presei canadiene l-a ironizat însă pe candidatul Trudeau, înainte ca acesta să devină al 23-lea prim-ministru al Canadei, la aproape jumătate de secol după tatăl său Pierre Elliott. Justin Trudeau, dandy zâmbitor și elegant, cu o sclipire copilărească în ochi, nu a fost niciodată atât de sincer pe cât a lăsat oamenii să creadă. Tată a trei adolescenți, căsătorit în 2005 cu Sophie Grégoire, fostă prezentatoare de televiziune, dar despărțiti de optsprezece luni, și-a cultivat de ani de zile imaginea de tip chipeș, mereu gata să-și facă un selfie.
Campion al multiculturalismului și al toleranței, Trudeau a sedus și presa internațională. Cu aproape 8,5 milioane de abonați pe contul său de Facebook și 6,6 milioane pe contul său de Twitter, ginerele ideal și-a dorit mereu să ajungă la toate generațiile și să transmită o imagine a unui politician accesibil, aproape de oameni, după o copilărie petrecută în palatele confederaţiei conduse atunci de tatăl său.
Imaginea tatălui care îl bântuie
După trei ani de grație, până în 2018, șeful guvernului a stârnit treptat animozitate, atât în provincia conservatoare, cât și în provincia petrolieră Alberta, unde încercările sale de a impune standarde ecologice au stârnit furie, dar si în Quebecul suveranist și francofon care îl acuză că joacă de partea vorbitorilor de engleză. Justin Trudeau a încercat fără succes să rupă imaginea tatălui său și cea de moștenitor care se lipește atât de strâns de el.
„Cei care cred că nu sunt fiul tatălui meu să se ferească”, a prezis el la începutul carierei sale politice pe un canal tv, apoi încurajat de un „ Bravo pisoi” de la soția sa Sophie Grégoire. Justin Trudeau, fost profesor de franceză la Vancouver, nu și-ar fi părăsit niciodată anonimatul dacă nu ar fi fost fiul unuia dintre cei mai străluciți și strălucitori premieri cu care sufletul canadian este adesea asociat: multiculturalism, toleranță, menținere a păcii, un anumit bilingvism. …
Cu Sophie, au compus un duo media. Pentru a fi aproape de oameni, de muncitori și de tăietorii de lemn din Abitibi, deputatul Trudeau a devenit boxer la 40 de ani. S-a antrenat într-o sală de sport din circumscripția sa din Papineau din Montreal, înainte de a înfrunta în luptă unică un alt parlamentar conservator, un colos nativ american, Patrick Brazeau, pe care toată lumea l-a dat drept câștigător. Împotriva tuturor așteptărilor, Justin Trudeau, 1,88 m, l-a învins pe Brazeau.
Lumea politică a înțeles atunci că bărbatul este serios și că trebuie să demonstreze că a știut și altceva decât o copilărie de aur că va rezista pe termen lung. Strategii liberali îl zăriseră deja pe fiul lui Pierre Elliott Trudeau de multă vreme. Când acesta din urmă a murit în 2000, fiul său a rostit un elogiu care și-a lăsat amprenta. Cu acest discurs, omul care urmase studii cinstite, fără să strălucească, a intrat în istoria politică.
Eșec la nivel internațional și în pandemie
Justin a încercat să surprindă, să provoace. În timpul primului său mandat, a înotat îmbrăcat complet în piscină cu familia sa. A mers să danseze în comunitățile etnice pe care le-a preferat canadienilor nativi. Încetul cu încetul, a stârnit iritare în rândul acestora din urmă. Wokismul premierului liberal, precum politica sa de migrație care a destabilizat o țară acum lipsită de locuințe, i-a subminat popularitatea, care a scăzut la cel mai scăzut punct din ultimii doi ani.
Trecutul lui l-a prins uneori din urmă. În 2002, cu puțin timp înainte de vizita Papei Ioan Paul al II-lea la Ziua Mondială a Tineretului de la Toronto, deși era credincios, el i-a invitat pe catolici să nu asculte de „bătrâni cu idei vechi”. El primit cu lejeritate intervenția rusă în Ucraina în 2014, comparând-o cu un meci de hochei pierdut împotriva Canadei și atrăgând astfel mânia puternicei comunități ucrainene a țării. A uimit pe toată lumea în 2013, când a fost întrebat ce țară admira cel mai mult. „Am un anumit nivel de admirație pentru China, deoarece dictatura lor le permite să facă o schimbare economică bruscă”, răspunde el.
Dar Justin Trudeau a învățat foarte repede din greșelile sale după alegerea sa în 2015. Un comunicator remarcabil, s-a prezentat presei ca un politician progresist – în favoarea legalizării marijuanei, a drepturilor minorităților și chiar a purtării voalului islamic. Cu toate acestea, nu a reușit să restabilească imaginea Canadei pe scena internațională. Ottawa a supărat, printre altele, China, India, Arabia Saudită, Venezuela, Rusia cu mult înainte de invadarea Ucrainei precum și Statele Unite ale lui Donald Trump …
În ceea ce privește politica economică, totul a început bine în timpul primului său mandat. Justin Trudeau și-a îndeplinit toate promisiunile electorale, a prezentat un program economic onest, axat pe investiții în infrastructură. Pentru a face apel la clasa de mijloc, a redus taxele. In pandemie, Justin Trudeau a optat pentru măsuri de redresare finanțate din deficitele bugetare, fapt pentru care canadienii îl critică astăzi după ani de inflație ridicată. Escapadele clanului Trudeau au făcut însă să viseze generații de canadieni, iar revenirea lui Justin la putere peste câțiva ani, așa cum a fost cazul lui Pierre Elliott, nu poate fi exclusă.
sursă: Le Figaro