Ion Sterian, Transgaz: Astăzi s-a încheiat Subtraversarea fluviului Dunărea, parte a infrastructurii Conductei de transport gaze naturale “Țărmul Mării Negre-Podișor”
Postat de Gold FM Radio pe 3 iulie 2025
- “O realizare tehnologică de referință nu doar pentru România, ci și pentru întreaga Europă”
Transgaz a finalizat astăzi Subtraversarea fluviului Dunărea, parte a infrastructurii Conductei de transport gaze naturale “Țărmul Mării Negre-Podișor”.
Ion Sterian, directorul general Transgaz, a declarat: “Azi, 3 iulie 2025, la ora 16.48 s-a încheiat “Subtraversarea fluviului Dunărea, parte a infrastructurii conductei de transport gaze naturale DN 1200/1000 mm Țărmul Mării Negre – Podișor, lucrarea reprezentând o realizare tehnologică de referință nu doar pentru România, ci și pentru întreaga Europă.



Player video1.3000:0001:18
Cu o lungime de 1.813 metri și o adâncime maximă a tunelului forat de 67 de metri sub talvegul fluviului Dunărea, această subtraversare cu intrare din Insula Ialomiței (UAT Borcea) jud. Călărași și cu ieșire în UAT Rașova- localitatea Cochirleni – jud Constanța, este una dintre cele mai complexe lucrări realizate vreodată pe continent.
Această subtraversare stabilește un nou reper în execuția forajului orizontal dirijat datorită diametrului, complexității geologice și dimensiunii echipamentelor mobilizate.
Pe parcursul execuției, echipele noastre s-au confruntat cu provocări geologice neprevăzute, cum ar fi procesele de dolomitizare, care au necesitat ajustări strategice în foraj și alezare. Aceste lucrări de anvergură demonstrează capacitatea tehnică și expertiza inginerilor noștri de a depăși provocările geologice extreme și de implementare a unor soluții inovatoare pentru consolidarea infrastructurii energetice naționale.
Pentru a asigura succesul acestui proiect, au fost mobilizate două platforme de foraj HDD de 400 de tone, o soluție inovatoare rar întâlnită la acest nivel de complexitate. Această abordare a permis distribuirea forței necesare pentru alezare și tragere, precum și un control mai mare asupra întregului proces de foraj. Totodată, strategia de urgență Pipe Pusher a oferit asistență critică în cazul apariției unor forțe de frecare excesive, garantând astfel instalarea cu succes a conductei DN1000 mm (40 inch).
Execuția cu succes a subtraversărilor brațului Borcea și a fluviului Dunărea marchează o realizare semnificativă în tehnologia forajului orizontal dirijat. Combinația dintre condițiile dificile ale solului, soluțiile proiectate la comandă și mobilizarea echipamentelor la scară largă face ca aceste proiecte să fie unice și de reper în Europa. Aceste realizări contribuie semnificativ la dezvoltarea rețelei de transport gaze naturale și la consolidarea poziției României ca hub energetic regional.
Succesul acestor proiecte demonstrează angajamentul Transgaz pentru excelență tehnologică și pentru realizarea unor investiții strategice esențiale pentru securitatea energetică a României și a Europei. Felicit echipa de specialiști și partenerii implicați pentru profesionalismul și dedicarea de care au dat dovadă în implementarea acestor lucrări de referință. Transgaz va continua să investească în proiecte de infrastructură menite să asigure o dezvoltare sustenabilă și să răspundă provocărilor viitorului în domeniul energiei.”

Conducta de transport gaze naturale “Țărmul Mării Negre-Podișor”, în valoare de aproximativ 500 milioane de euro, este proiect inclus în Planul de Dezvoltare a Sistemului Național de Transport (SNT) gaze naturale pentru următorii 10 ani, plan în valoare de peste 9,1 miliarde euro, aprobat de ANRE. Conducta este inclusă pe lista de proiecte de interes comun ale UE și a fost depus pentru finanțare prin Fondul de Modernizare, obținând o finanțare de 85 milioane euro. Diferența de finanțare va fi acoperită printr-un mix financiar competitiv.
Conducta “Țărmul Mării Negre-Podișor” va permite gazelor din Marea Neagră să intre în SNT și să ajungă, astfel, la operatorii economici și la gospodăriile din localitățile racordate la sistem, fiind un proiect strategic, vital, pentru securitatea energetică, consolidarea acesteia și dezvoltarea sustenabilă a economiei naționale. Mai mult, acest gazoduct va face legătura cu sursele noi de gaze naturale din Coridorul Transbalcanic și Coridorul Vertical din care face parte și conducta BRUA, fiind necesar și pentru transportul gazelor ce ar urma să vină în România din zona Mării Caspice, din terminalele de LNG din Turcia și Grecia.
Conducta este amplasată în zona de sud-est a țării și traversează 3 județe: Constanța, Călărași și Giurgiu, respectiv 42 de unități administrativ teritoriale (UAT). Această investiție va contribui semnificativ la creșterea securității în aprovizionarea cu gaze naturale a României, la diversificarea surselor de aprovizionare cu gaze naturale, la dezvoltarea social-economică a zonelor traversate, prin crearea de noi locuri de muncă, atât în perioada de implementare a proiectului, cât și în perioada de operare.
Gazoductul Tuzla -Podisor va contribui la crearea premiselor pentru stimularea investițiilor private în zonă, la un aport de venituri suplimentare pentru UAT-urile traversate, la alimentarea cu gaze naturale a localităților din zona proiectului, respectiv a unui număr aproximativ de 184.221 locuitori și a 523 instituții publice (școli, primarii, dispensare, cămine culturale, cabinete medicale, etc).
Operaționalizarea conductei este importantă în contextul în care se estimează pentru anii următori o creștere a cererii pentru consumul de gaze naturale, având în vedere politicile de decarbonizare, respectiv de trecere a centralelor pe cărbuni pe gaze, dar și luând în calcul finalizarea unor investiții în sectorul industrial și cel energetic și a investițiilor în dezvoltarea și extinderea SNT pentru a permite racordarea tuturor localităților la infrastructura gazieră.
sursă: financialintelligence.ro