Începutul sfârșitului: legea securității cibernetice e constituțională! Economia gri din România

Postat de pe 1 martie 2023

Autor: Oana-Medeea Groza

„Economia subterană din România și-a reluat creșterea în 2022, ajungând la 29% din PIB”, a anunțat Iosefina Pascal în emisiunea „Scamatoriile Iosefinei” de la Radio Gold FM. Economia subterană, cunoscută și sub denumirea de „economie gri”, reprezintă activitățile economice ilegale, fie cu produse și servicii ilegale, fie cu produse sau servicii legale, caz în care persoanele implicate desfășoară operațiuni economice cu astfel de produse sau servicii fără să plătească taxe.

În timp ce șeful ANAF, Lucian Ovidiu Heiuș, urlă pe la televizor și amenință în stânga și în dreapta, iată că evaziunea fiscală e în toi. Croația, recent intrată în Schengen, a înregistrat o creștere a economiei subterane identică cu România, ajungând la același procent de 29% din PIB. Bulgaria, însă, le întrece pe cele două, ajungând la 33%. Alte țări, chipurile, civilizate, precum Estonia, Spania, Polonia, Belgia se învârt în jurul unui procent ce variază între 15 și 25 %. Iată că Austria pare că a ieșit cel mai bine, având un procent de doar 6,6%.

În România, fenomenul acesta al exploziei economiei subterane se justifică prin faptul că, taxele fiind exorbitante, foarte mulți oameni ajung să muncească la negru sau chiar mulți angajatori nu întocmesc acte pentru angajații lor. Interesant totuși că, deși are un procent chiar mai mare decât noi în ceea ce privește evaziunea fiscală, Croația s-a strecurat în Schengen în timp ce noi am rămas, ca de obicei, cei mai proști din curtea școlii.

Legea securității cibernetice

Ne amenință o nouă lege abuzivă care prevede că fiecare cetățean în parte trebuie să raporteze la SRI dacă i-a fost virusat vreunul din device-uri. Dar asta nu e tot! Nu numai că suntem obligați să dăm raportul; trebuie să și predăm dispozitivul cu pricina pentru ca acesta să fie supus unor teste efectuate de specialiști. Aceasta este modalitatea subtilă de a ne spune că vor să aibă (și vor avea) acces la toată activitatea din mediul online a cetățenilor, a presei și redacțiilor, a companiilor ș.a.m.d. Dacă un cetățean decide să nu se supună, este pasibil de o amendă babană de mii de lei.

O altă dimensiune a acestei legi ce stârnește îngrijorare este campania SRI-ului de combatere a dezinformării. Dezinformarea este un fenomen real care afectează societatea. Însă nu de puține ori s-a întâmplat ca fix jurnaliștii care spuneau adevărul să fie cei condamnați, „cancelați”, puși la zid și numiți putiniști sau propagandiști. „Cine decide ce e dezinformare și ce nu?”, este întrebarea legitimă pe care a adresat-o Iosefina Pascal, subliniind faptul că decizia stă în mâinile celor de la butoane, în cazul de față, SRI-ul.

Curtea Constituțională a decis că această propunere de lege a SRI-ului este perfect validă, ceea ce automat înseamnă că agenții SRI și STS vor putea să ne acceseze datele liberi și nestingheriți. E clar la ce abuzuri se va ajunge!

Emisiunea „Scamatoriile Iosefinei”, prezentată de Iosefina Pascal, se difuzează de luni până joi de la ora 16, la Radio Gold FM. Înregistrările integrale pot fi urmărite pe pagina de Facebook a Radio Gold FM România, dar și pe platforma goldtv.ro


Opiniile cititorului

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate *


Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.


Melodia actuala

Titlu

Artist

Background