În scandalul falsurilor lui Năstase, intră în tablou Raluca Turcan, Vasile Dîncu și Florian Coldea

Postat de pe 2 februarie 2024

Autor: Oana-Medeea Groza

În emisiunea „Dincolo de propagandă”, moderată de Andrei Gușă la Radio Gold FM, analistul Petru Romoșan a dezvăluit cine se află în spatele lui Adrian Năstase, asigurându-i protecție permanentă. Petru Romoșan a deconspirat astfel apartenența unor politicieni de la vârful statului la „grupul securist de la Cluj” și a evidențiat legătura unor astfel de personaje cu scandalul picturilor false din colecția lui Năstase, ce au ajuns să fie expuse la Muzeul Național de Artă al României.  

Adrian Năstase a fost obligat, practic, să-și retragă tablourile din cadrul expoziției „Victor Brauner. Între ocult și oniric” de la MNAR, de către Camille Morando, expertă angajată la Centrul Pompidou. O astfel de decizie a avut ca scop salvarea expoziției și a instituției de pătarea definitivă a reputației.

La scurt timp după izbucnirea scandalului, fostul premier Adrian Năstase a participat la mai multe emisiuni televizate, unde a negat hotărât orice legătură a sa cu Florian Coldea și cu Statul Paralel. Se pare, însă, că există dubii rezonabile că Năstase beneficiază de protecție pe filiera Dîncu-Coldea. „Adrian Năstase a fost ‘recuperat’ de Statul Paralel, de Vasile Dîncu, Florian Coldea și alții”, a dezvăluit Petru Romoșan.

Există dovezi clare că și Raluca Turcan are legături bizare cu protectorii lui Adrian Năstase, actuala Ministră a Culturii primind de la Călin Stegerean, directorul MNAR, 10 tablouri importante, dar în condiții suspecte, pentru că nu se respectă procedura de întreținere și protecție a operelor de artă din patrimoniul țării. De aici e posibil să fi apărut și reacția complet nepotrivită a Ralucăi Turcan la începutul scandalului, când a declarat, ca o colportoare a unei bârfe, că toată tărășenia a pornit de la certurile existente între Stegerean, Pavel Șușară și Adrian Năstase. Raluca Turcan este total nepotrivită pentru funcția pe care o deține și care i-a fost atribuită în mod nejustificat de partidul său, ce se află în colaps.

Călin Stegerean a fost directorul muzeului din Cluj timp de câțiva ani, până când a fost dat afară printr-o „revoltă” a colegilor săi. De altfel, Stegerean nici nu a luat notă de trecere la examenele specifice postului. Prin „pile”, Stegerean a ajuns director la MNAR. Se pare că cel mai mare aport în mutarea sa la București l-a avut chiar Vasile Dîncu, cel care, din funcția sa de vicepremier în Guvernul Cioloș, i-a făcut culoar lui Călin Stegerean către conducerea MNAR. „Intrăm deja pe terenul grupului securist de la Cluj, pentru că grupul de la Cluj nu are doar politicieni, cum sunt Vasile Blaga, Klaus Iohannis, cei de la Oradea, Timișoara, Arad, Ioan Rus, Emil Boc, ci are și oameni în diverse instituții importante ale statului. Zona ardeleană și grupul securist de la Cluj în mod clar nu au scopuri patriotice”, a evidențiat Petru Romoșan. În ascensiunea lui Stegerean a avut un rol important și binomul dintre securiști și justiție, care i-a dat câștig de cauză în instanță și i-a validat funcția, permițându-i astfel să-și reia postul și să înceapă să dea afară pe oricine i se opunea. Așa a început distrugerea MNAR.

Emisiunea „Dincolo de propagandă”, moderată de Andrei Gușă, poate fi urmărită live în fiecare vineri începând cu ora 13 pe Facebook Radio Gold FM, dar și pe platforma goldtv.ro. Înregistrările integrale pot fi vizionate pe goldtv.ro, dar și pe pagina de Facebook a postului de radio, Radio Gold FM.


Opiniile cititorului

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate *


Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.


Melodia actuala

Titlu

Artist

Background