In apele reziduale din București s-a găsit ketamină de trei ori mai mult decât media europeană

Postat de pe 5 martie 2024

În apele reziduale din București au fost găsite reziduuri de droguri. Analizele făcute timp de o săptămână, anul trecut, de specialiști de la Agenția Națională Antidrog și Apele Române au scos la iveală obiceiurile de consum în privința drogurilor în rândul bucureștenilor. Mai multă cocaină și ecstasy în weekend, mai multă ketamină în timpul săptămânii. Adică de trei ori mai mult decât media europeană a concentrației de ketamină în apele reziduale, transmite Europa Liberă.

Sunt concluziile primului studiu realizat în România al apelor reziduale pentru determinarea drogurilor. Rezultatele vor fi incluse într-o cercetare la nivel european, în care sunt analizate datele din 100 de orașe.

„Timp de o săptămână, în fiecare dimineață s-au prelevat probe din apele uzate de la stația de epurare de la Glina, iar aceste probe au fost trimise către specialiștii din cadrul Universității Anvers (Belgia) pentru a analiza anumite substanțe care pot fi în apele reziduale”, explică Ramona Dabija, șefa Agenției Antidrog, pentru Europa Liberă.

Stația de epurare de la Glina tratează toată apa reziduală (uzată) din sistemul de canalizare al Capitalei.

Rezultatele trimise de specialiștii din Belgia au ținut cont de specificul zonei.

„Le-am transmis și anumite informații privind aria geografică, privind numărul de spitale, numărul de fabrici de medicamente, numărul de universități, de farmacii veterinare, astfel încât să eliminăm orice interferență cu datele”, spune Ramona Dabija.

Concluzia studiului este că, în București, consumul ilegal de droguri se apropie de media europeană. Iar drogurile preferate sunt aceleași – cocaină, ecstasy și ketamină (folosit în tratarea depresiei).

Dintre drogurile vizate de studiu, cea mai mare cantitate de reziduuri, exprimată în mg/zi/1000 locuitori, a rezultat pentru:

  • cocaină – 176 mg/zi/1000 locuitori,
  • ketamină – 15 mg/zi/1000 locuitori,
  • ecstasy (MDMA) – 9 mg/zi/1000 locuitori.

Rezultatele se referă la media săptămânală de reziduuri.

sursă: flux24.ro


Opiniile cititorului

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate *


Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.


Melodia actuala

Titlu

Artist

Background