Guvernul Trudeau, condamnat pentru că a folosit starea de urgență împotriva manifestațiilor din 2022

Postat de pe 25 ianuarie 2024

Utilizarea istorică a Legii privind măsurile de urgență pentru a pune capăt „convoiului pentru libertate” în 2022 nu a fost justificată și a încălcat Carta canadiana a drepturilor și libertăților, potrivit unei hotărâri pronunțate marți de Curtea Federală. Decretul a dus la suspendarea anumitor libertăți civile, interzicând adunările publice; a dat, de asemenea, puteri suplimentare forțelor de poliție și a permis înghețarea conturilor bancare ale demonstranților. Guvernul a indicat deja că va contesta decizia, scrie La Presse

Este pentru prima dată când o instanță a decis împotriva utilizarii acestei legi adoptate în 1988 pentru a înlocui Legea privind măsurile de război. Legea nu mai fusese niciodată folosită înainte. Această hotărâre contrastează cu concluziile comisiei Rouleau, care „fără tragere de inimă” a fost de acord cu guvernul Trudeau în urmă cu aproape un an.

„Trebuie să fie o măsură de ultimă instanță pentru guvern”, a spus avocatul Ewa Krajewska, care a susținut în acest caz Asociația Canadiană pentru Libertăți Civile. Organizația este unul dintre grupurile care au contestat utilizarea acestei legi excepționale în februarie 2022.

„Nu este ceva pe care îl invocăm pentru că este mai practic, mai ușor sau mai rapid”, adaugă ea. Trebuie să existe dovezi obiective că este o criză națională care amenință securitatea Canadei.”

Iar guvernul nu a reușit să demonstreze acest lucru, potrivit judecătorului Richard Mosley. Cu toate acestea, el a recunoscut că tindea să creadă că recurgerea la Legea măsurilor de urgență este rezonabilă înainte de a asculta argumentele tuturor părților.

Decretul a dus la suspendarea anumitor libertăți civile, interzicând adunările publice; a dat, de asemenea, puteri suplimentare forțelor de poliție și a permis înghețarea conturilor bancare ale demonstranților.

Nu exista nicio amenințare la adresa securității naționale

Judecătorul concluzionează că „convoiul pentru libertate” nu a reprezentat o amenințare pentru securitatea națională, chiar dacă alți protestatari au început să blocheze punctele de trecere a frontierei în altă parte a țării și Podul Ambasador din Windsor, un coridor comercial critic între Canada și Statele Unite.

„Deși toate aceste evenimente sunt îngrijorătoare, dovezile nu susțin concluzia că convoiul a creat o situație critică, urgentă și temporară de interes național și care nu a putut fi rezolvată eficient cu nicio altă lege a Canadei.” Judecătorul Richard Mosley

Judecătorul notează că Poliția Regală Canadiană Montată (RCMP) a pus capăt blocadei din Coutts, Alberta, după descoperirea unui depozit mare de arme și că Departamentul de Siguranta din Québec s-a ocupat de demonstrațiile de pe teritoriul său. Doar în Ottawa poliția locală nu a fost capabilă să gestioneze situația.

Judecătorul Richard Mosley recunoaște că aceste demonstrații au afectat economia canadiană, dar adaugă că aceasta nu a constituit „o amenințare sau utilizarea violenței grave împotriva oamenilor sau a proprietății”.

Potrivit legii, activitățile care constituie o amenințare la adresa securității naționale includ, de exemplu, spionajul sau sabotajul, interferența străină, utilizarea violenței grave sau acțiunile care vizează răsturnarea guvernului. Se precizează că această definiție nu se aplică demonstrațiilor legale.

Magistratul mai consideră că guvernul a încălcat libertatea de gândire, credință, opinie și exprimare și dreptul la protecție împotriva sechestrului abuziv garantat de Cartă, permițând înghețarea conturilor bancare ale manifestanților la dimensiunea țării fără autorizație judecătorească când ar fi putut lua măsuri mai puţin invazive. Ar fi putut, de exemplu, „să se limiteze la Ontario, care se confrunta cu cea mai dificilă situație”.

Senatorul Claude Carignan, care face parte din comisia mixtă a Camerei Comunelor și Senatului înființată pentru a evalua utilizarea Legii privind măsurile de urgență, nu este surprins. „Pentru mine era evident că acest lucru nu îndeplinește criteriile de declanșare a Legii măsurilor de urgență”, a comentat el într-un interviu. Am văzut-o de la început.”

Guvernul Trudeau e convins ca a procedat corect

„Am luat o decizie dificilă. Am luat o decizie serioasă,  dar eram convinși la momentul respectiv că luam decizia corectă”, a răspuns vicepremierul și ministrul Finanțelor, Chrystia Freeland, la scurt timp după ce sentința a fost făcută publică.

„Astăzi continuăm să fim convinși că am luat decizia corectă.”

Centrul orașului Ottawa, lângă parlament, a fost paralizat de sute și uneori de mii de camioane timp de aproape trei săptămâni fără ca poliția municipală să intervină. Alte camioane au blocat, de asemenea, Podul Ambassador din Windsor și punctele de trecere a frontierei în alte părți ale țării, inclusiv în Coutts, Alberta. Manifestanții s-au opus vaccinării obligatorii pentru camionagie și altor măsuri de sănătate impuse în timpul pandemiei de COVID-19.

„Ne amintim de discuțiile noastre cu administrația americană cu privire la securitatea națională și economică care era amenințată”, a menționat ministrul Securității Publice, Dominic LeBlanc, în cadrul unei scrum de presă în marja Consiliului de miniștri.

Și îmi amintesc foarte bine când serviciile de informații și de poliție ne-au informat că în Coutts, Alberta, au descoperit două bombe de casă, 36.000 de muniții; și, în același timp, au depus acuzații la fel de grave precum conspirația la crimă”, a adăugat el.

Cu toate acestea, judecătorul Richard Mosley scrie că potențialul ca un act de violență grav să fie comis nu a fost suficient de mare pentru a se recurge la Legea măsurilor de urgență. El notează că „nu a existat nicio dovadă a unei „celule întărite” similare în altă parte în țară, doar speculații” și că „situația din Coutts a fost rezolvată fără violență”.

Manifestanții au început să părăsească fața locului după intervenția RCMP cu o zi înainte de decretul care permitea recurgerea la lege.

Premierul Justin Trudeau a declarat la acea vreme că are obligația de a folosi această „măsură excepțională” pentru a restabili ordinea, pentru a păstra încrederea canadienilor în instituțiile lor și pentru a proteja reputația Canadei printre aliații săi ca țări în care statul de drept este respectat.

sursă: La Presse


Opiniile cititorului

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate *


Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.


Melodia actuala

Titlu

Artist

Background